onsdag, februari 04, 2009

Valprapport från stationen


Kesu skriver:
Får vi se några fler bilder av mamma Poppan idag?
Och Annika Bryn följer upp:
Jag vill läsa mer om hundarna! Det är lite som att ha hund själv, att få följa dem och dig.

Ja, mer behövs det inte i påtryckningsväg för att jag ska fortsätta att terrorisera er med hundbilder. Nu kan jag ju skylla på Kesu och Annika om någon tycker att det här börjar verka ensidigt ;)

Bilden ovan tycker jag nästan är snudd på madonnelik.

På bilden nedan har Poppan lyckats få vappen att ligga rätt.


Håkan och jag får inte ta i vappen, för då lägger Poppan hela sitt huvud över vappen och ser rätt bestämd ut. Ja, ni ser själva!


Håkan undrar vad Poppan ser när hon tittar på vappen? Jag trodde faktiskt att tikar valde mjuka surrogatvalpar typ ett mjukisdjur eller en skinntoffla...men en illorange plasthantel!?


När Håkan sätter sig i soffan så vräker sig Poppan mot honom och skyfflar med sig vappen med en elegant rörelse med tassen.

När sedan Poppan går ut i köket för att dricka vatten kan inte Håkan låta bli att flytta vappen från soffan till fåtöljen. Han berättar sedan hur stirrig Poppan blir när hon kommer tillbaka och inte hittar vappen där hon har lämnat den. Typiskt karlar.


Poppan och jag gör high five och firar att hon är en sån supermorsa!
För att ingen ska sväva i okunnighet om var vappen befinner sig så har jag ritat en vit pil.

28 kommentarer:

Monet sa...

Jag har skrivit om uteblivna kommentarer på kommentardelen på min blogg. Fattar inte själv varför det blir så!

Men TACK för din gulliga kommentarer om blivande "riktiga" vappen här hemma hos oss.

Och jösses vilken rolig bildserie om Poppan och hennes valp. Jag har undrat som Håkan varför hon valt ett sånt här föremål och tänkt föreslå dig att köpa en nalle eller något men tja, vem vet vad som rör sig i huvet på en spansk hittehund? Valpar därnere kanske har någon likhet med orange hantel.

Hon ser helt vansinnigt rolig ut när hon vaktar sin bebbe och lägger den på olika sätt. Undrar hur länge hon ska hålla på? Lika länge som en riktig dräktighet?

Kesu sa...

Jag tar fullt ansvar för att ha tvingat dig att lägga ut fler bilde på supermorsan. (Poppan är såklart ingen hockeymorsa!)

Håller med: den första bilden andas total harmoni, frid och ro. Och sedan när hon får till det så att vappen ligger som den ska ligga utan att nån har talat om för henne det. Helst fantastiskt.

Visst undrar man hur en pipande plastleksak kan funka som placebo, men ibland får man ta vad man har.

B skulle säkert också flyttat lite på vappen "bara för att kolla".(Och nu menar jag B!)

Christina sa...

Monet: Konstigt det där med dina kommentarer...och du känner att du behöver ha en sån där granskande funktion?

Det ska bli hur spännande som helst att få följa er riktiga valps äventyr på din blogg :)

Jag tror inte man bara kan byta ut en valp så där som du föreslår. Nu har hon bestämt sig för plasthanteln helt enkelt.

Egentligen måste det vara fel att det heter skendräktighet, för egentligen är dräktighetstiden över och hon tror att hon har nedkommit med den här valpen. Skenvalpning borde det heta ;)
Några veckor ska det hålla på skriver folk som vet.

Kesu: Ja, den första bilden är nästan sakral :) Mor och unge.

Håkan är precis lika rörd över Poppans moderlighet som jag är, men som du skriver så ville han bara "kolla lite" hur Poppan skulle bete sig.
Och Poppan var snabb på att hitta sin vappe igen och återbörda den till soffan ;)

Elisabet sa...

Ja, det är verkligen TYPISKT karlar ..-))

Och åååååå, vilken fin mamma hon är, Poppan!

Kesu sa...

Skenvalpning - så ere. Klart Håkan också är rörd, ville bara kommentera att jag känner igen den där skillnaden på män och kvinnor. :) Heja Poppan som snabbt hittade sin vappe igen! Hur beter sig Gaia nu? Håller hon sig helt i bakgrunden och är liksom bara stand by? Noser hon nångång på vappen eller lämnar hon över allt till Poppan?

Jag tycker det här är jättespännande och intressant.

ab sa...

Man blir ju så rörd...

Jag tror absolut det är själva pipandet som är attraktionen. Även om hanteln inte piper av sig själv, så vet ju Poppan att den kan pipa.

Klart ni inte får ta den hur som helst - efter att ha kastat den hit och dit innan ni förstod! Men uppenbarligen har hon förlåtit er.

smulan sa...

Åh, vilka ljuvliga bilder!

Märkligt beteende är det med skendräktigighet.. undrar vad som händer i hundars hjärnor?

När våra tikar haft riktiga :)småvalpar, så lämnar de knappt platsen där valparna finns. Man får nästan dra ut dem för att göra sina behov - och efteråt draaar de och ska in så fort som attan igen till sina små. Det är fantastiska mammor, tikarna.

Även med en liten pipande leksak verkar det som! :)

Monet sa...

Om kommentarer. Nej jag känner inte att jag måste ha en granskande funktion i sig. Men den bara finns där. När jag fått mina kommentarer på min gmail och klickat på "publicera" så kommer det upp en ruta som säger, "gå till sidan för kommentarsgranskning. Och DÄR låg det i morse ett stort antal kommentarer som inte kommit på gmail. Jag fattar inte alls detta!

Du har väl också Blogger, har du inte en sån funktion?

Och hur gör du - det blir ju dagböcker på nätet detta och med bilder och allt. Jag har frågat förut om hur man gör för att spara det här utan att printa ut varje dag. Allt det man lägger ner (och ut) kan ju vara kul att ha längre fram. Kanske?

Och så mera Poppan-vappe tack. Vi får väl ha vappetävling mellan bloggarna sen:-)

Undrar också som Kesu hur Gaia beter sig.

Kesu sa...

Monet: Du kan välja bort granskningen av kommentarerna. Jag tror det är under instrumentpanel och inställningar. Kolla! Om du inte hittar det, kan jag gå in och kolla exakt.

Hur menar du "spara allt utan att printa ut det"? Allt fr o m ditt allra första inlägg, ligger ju kvar på nätet. Jag printar aldrig ut något, gör du?

LindaLotta sa...

Du får gärna skylla på mig också, för jag vill också läsa mer om Poppan och hennes valp och se fler bilder :)
Hon är ju helt fantastisk!

Christina sa...

Jag börjar med Monet som behöver hjälp.

Monet: Du går in på "Anpassa" sedan väljer du "Inställningar"..."Kommentarer". Sen ser du att man kan kryssa i om man vill ha granskning av kommentarer eller ej. Jag har klickat i "Aldrig".
Om du gör det också så slipper du den tråkiga granskningen!

ab sa...

Jag kan beställa alla mina bloggar som pdf och får då med alla kommentarer, men inte bilderna.

Men bloggen ligger på nätet tills man själv tar bort den!

Anonym sa...

Lifeblog här igen:
I ditt förra inlägg kommenterade jag som "veterinär" och nu är vi oroliga för din tiks hälsa ... förstår att ni tycker det är gulligt - men det kan sluta med ett riktigt elände ...googla "skendräktighet + juverinflammation" så får du läsa själv ...

Christina sa...

Elisabet: Ja, visst ä r hon :)

Kesu: Det lät klyschigt när jag skrev "typiskt karlar", din formulering var mycket bättre, att "han ville kolla" på det där manliga viset ;)

Gaia undviker att störa Poppan och hon skulle inte drömma om att nosa på vappen.
Nä, hon går omkring och sjunger ljudliga klagosånger så öronen håller på att trilla av på mig.
Snacka om arbetsro!
Jag önskar att jag kunde spela in henne så att ni fick höra hur hon låter, men hon drar så fort jag tänker kamera.

ab: Ja, det kan ligga något i det där med att hanteln låter lite, en osannolik valp är det hur som helst ;)
Du kan tänka dig hur hemsk jag känner mig när jag minns hur vi slängde och dängde med vappen innan vi förstod. Hua!
Det är väl därför det är så lätt att älska hundar, de anklagar en aldrig för någonting alls.

smulan: Lyckans ost som har fått vara med om det där undret som valpar är! Jag har iofs varit med under valpning, men aldrig haft en egen tik som fått några.
Det måste vara hur kul som helst!
Ja, vilka mammor tikar är :)

Monet: Jag har svarat dig i en egen kommentar ovan om hur du ändrar inställningen i blogger, sen har du fått svar från Kesu och ab om det andra som jag inte riktigt förstår.

Ja, snart är det dags för sydfranska vappeinlägg ;) Det ser vi fram emot!

LindaLotta: Ok, då skyller jag på dig också ;)

Lifeblog: Är du veterinär på riktigt?
Nu gör du mig lite orolig, och jag h a r googlat och läst på om det här men jag känner att jag inte kan ta ifrån henne valpen. Jag känner det så starkt.
Staffan som var inne och kommenterade igår, hade vuxit upp med en massa tikar som fick hållas med surrogatvalpar utan att det ledde till juverinflammation.
Så det är väl ingen självklarhet att det gör det?
Ingen av pälstjejerna är det minsta svullen eller grinig. Om jag märker något konstigt så tar jag kontakt med en veterinär, men tar bort vappen gör jag bara inte.
Jag vore tacksam om du svarade på om du är veterinär på riktigt, för är du det så får jag nog ta och ringa till hundarnas ordinarie veterinär och prata om det här.

smulan sa...

Christina! Första gången vi hade valpar gick det hur bra som helst. Åtta fina valpar föddes. Tiken skötte allt själv och det gick så bra. Vi var bara "stand by". Den andra gången blev det komplikationer - grönt avslag, tiken hade ont och inga valpar kom. Det blev ilfart till veterinärsjukhus (20 mil!) och så småningom blev det kejsarsnitt. Två friska valpar blev det. Som vi fortfarande har kvar!

Jag tror inte alls att man behöver ta bort den lilla "vappen". Jag känner flera som haft skendräktiga tikar som betett sig på samma sätt som din hund inkl. "valpleksak". Allt har gått bra. Kanske om hon får mjölk i juvren kanske det behövs medicin för att stoppa upp "mjölkproduktionen".

Christina sa...

Lifeblog: Ursäkta mig, jag har missat din kommentar om skendräktigheten under "Tanter det svänger om", och jag förstår nu att du jobbar som veterinär. Oj det här känns svårt.
Jag ska nog ringa vår veterinär och prata igenom det här.

smulan: Skönt att du skriver det där!
Jag har också tänkt att det är ok så länge hon inte producerar ngn mjölk. Hon är inte det minsta svullen. Inte den sjungande och talande Gaia heller.
Nu känner jag mig villrådig så att det förslår.

Cicki sa...

Säger som alla de andra att det är så otroligt gulligt, nästan vackert. Jag har själv ingen erfarenhet av valpar eller skendräktighet. Däremot har jag varit med om att få kattungar och det är väl nästan likvärdigt. Det man förundras över är hur starka moderskänslorna är. Vår katta nosade i flera år efteråt på stället där hon fött ungarna,på heltäckningsmattan under vår säng. Trots att jag skurade och skurade så gick hon dit ändå. Det var först när vi bytte matta som hon slutade.

Hoppas inte det blir något trassel med juverinflammation och ont.

helen sa...

Poppelipoppan! Hon är så söt att jag får tårar i ögonen! Har läst de andras kommentarer om att ha eller ta ifrån henne "valpen", och det är inte lätt, det förstår jag. Jag är också så blödig att jag hade nog låtit henne hållas, men är det med fara för hälsan måste man kanske..?
Bra att konsultera veterinär, i alla fall.
Jag har också undrat över Gaia, om hon också vill ha ett surrogatbarn, men jag fick ju svar på det i kommentarerna.
Jag kan också se hur mycket hundbilder som helst, så kör på, du!
Hoppas allt går bra med hundarna.
Tittar in snart igen!
Kram
Helen

ab sa...

Får jag skjuta in en liten historia som kanske hjälper lite?

När vi bodde på landet hade vi katter som fick ungar (underbart sött) och när ungarna vuxit till sig gavs de bort.

En gång hade katten Lisa halvvuxna ungar som råkade ges bort allihop just när hon var ute i skogen. När hon kom hem med byte och pep för att kalla till sig barnen, höll vi på att dö av skamkänslor - men till vår enorma överraskning blev hon helt livad och upprymd. Glad! Inte lättad som om hon varit utarbetad av barnpassning eller så, men det var liksom dags, tydligen.

Hon hade emellertid mjölk i juvren, och när ungarna var borta svällde de rejält. Jag ringde veterinär som sa att de fixar sig troligen, håll ett öga på henne bara. Och ganska snart lade sig mjölkproduktionen och det som fanns absorberades tydligen. Hon mådde prima!

Ville bara lugna lite - det MÅSTE inte bli juverinflammation! Kanske är det någon skillnad mellan katter och hundar (och mellan Lisa och Poppan som individer), men tänkte ändå jag skulle berätta det.

Kesu sa...

Du är en fantastisk pedagog! Du talar exakt om hur Monet ska göra - och det snabbt också - medan jag bara hafsar ner några luddiga instruktioner.

Förstår att det känns lite oroligt nu. Mitt råd (för vad det är värt): ring veterinären. Berätta exakt hur Poppan gör, så får veterinären avgöra om han/hon vill se henne, eller inte. Bättre en signal för mycket än en för lite.

Av vad jag läst av alla som lämnat kommentarer uppträder tikarna på olika sätt. Det finns säkert inget standardsvar.

Ängla-Tapas sa...

Hon verkar vara en helt ljuvlig hund, lilla Poppan. De har verkligen en speciell naturlighet för det där med livets gång, spanjorerna.

Vi hade en labrador när jag var liten som blev skendräktig när vi skaffade kattunge. Han fick ligga och dia (minns inte om det kom mjölk dock) och borra in sina sylvassa kattungeklor djupt in i magen på henne - utan minsta knorr. Hon var också underbar, lilla Bina. Efter ett kort tag hade han dock vuxit upp och blivit "tonåring" och då var det väl inte så coolt att ligga där och dia en - hund... Den skendräktigheten löste sig därför med automatik.

Jag vet inte hur du ska göra med vappen men du kanske kan se det som att den helt enkelt flyttar hemifrån? Det gör ju de flesta valpar efter ett tag. Hundar har ju inget jätteutvecklat tidsbegrepp så några veckor hit eller dit kanske inte gör något?

Hua, hua - skulle inte vilja vara i din sits men du gör säkert det som är bäst för Poppan.

Emma R sa...

Gullig :-)

lifeblog sa...

Christina! Nu har jag ställt till det, nej, jag är inte veterinär på riktigt! Men prata med din veterinär i alla fall. Och surrogatvalpar kanske tikarna kan ha - utan att något händer - men det är pipet som är det värsta - som förvärrar saken -
( säger den jag rådfrågar )stimulerar extra skendr.heten och mjölkproduktionen- låter kanske konstigt. Ängla-Tapas har ett bra inlägg i frågan, tidsbegreppet!!! Hon glömmer "valpen" efter ett par dagar. Läs mer t ex Agria +skendräktighet.

Eva H-höjden sa...

Hon är ju bara så söööööt!

Anonym sa...

Det är ju så himla rörande och gulligt, hon sköter sin bebbis så noga den lilla gumman.

Christina sa...

Cicki: Att få kattungar är väl inte bara "nästan" likvärdigt, det ä r väl likvärdigt :)
Människoungar och djurungar - rena magin är det!

helen: Toppen, en till att skylla alla hundinlägg på ;)
Tack Helen!

ab: Tack Annika för en uppbygglig historia! Jag tror inte heller att det nödvändigtvis måste leda till juverinflammation och mitt sunda förnuft säger mig att juvren åtminstone borde vara lite svullna innan ngt sådant inträffar.

Kesu: Nej nej, dina instruktioner var inte alls luddiga! Det var bara det att jag hoppas sååå mycket att Monet tar bort den där kommentatorsgranskningen så jag la lite krut där;)
Det är alltid lite trist att kommentarerna inte dyker upp direkt plus att en del verkar gå upp i rök på kuppen.

Japp, jag ska ringa veterinären imorgon.

Ängla-Tapas: Jag läste på en annan blogg om just en kattunge som gjorde som er. Tänk att en kattunge kan trigga igång en hund :) Moderskänslorna är verkligen en stark drift.

Jag ska som sagt ringa en veterinär imorgon och diskutera det här.

Emma: Ja, verkligen :)

lifeblog: Du var mig en lurig en ;)
Nejdå, att pipet stimulerar tycker jag inte låter konstigt.
Som sagt, jag ringer en r i k t i g veterinär imorgon ;)

Eva H-höjden: Ja, något så otroligt :)

Marskatten: Mamma Poppan <3

mossfolk sa...

Söta Poppan! Klart att hon lägger huvudet över sin skyddsling så som ni har behandlat den ;)
Ha en bra torsdag!

Evas blogg sa...

Jag blir alldeles kääääär i Poppan när jag ser dessa bilder!