tisdag, maj 03, 2011

En jetlaggad första dag i Beijing

Terminal 3

Det allra första intrycket av Kina är Terminal 3 på den gigantiska flygplatsen utanför Beijing, Beijing Capital.
Det är nog den snyggaste flygplatsterminal jag har sett, som en stor drake ligger den där och lurar i soldiset och ger inget intryck av att vara världens näst största flygplatsbyggnad (över en miljon kvadratmeter). Fjällen på taken är ljusinsläpp och inuti får jag nästan en sakral känsla - det är så väldigt vackert.

Hela härligheten är ritat av en brittisk arkitekt, Norman Foster, och blev klart 2008.
Kl 7 på morgonen lokal tid kommer vi till Beijing, och Shu möter oss i ankomsthallen.
Det blir ett kärt återseende. Shu brukar kalla Karin och mig för sina svenska systrar, vilket automatiskt gör honom till vår kinesiske bror :-)
Shu har bokat hotell åt oss i gamla stan, Qianmen, vilket visar sig vara fantastiskt trevliga hutongkvarter. Hutongerna i Beijing rivs allteftersom för att ge plats åt det moderna Beijing.
Kineserna gör samma misstag som vi gjorde i Sverige under 60- och 70-talen, då vi rev hela stadskärnor för att ge plats åt Epa- och Domusvaruhus.

Qianmen Dazhalan West Street
Hotellet vi bodde på kan vi verkligen rekommendera. Det heter Wanch Hotel (fax: 010-63151088) och vi betalade ca 240 kr för ett dubbelrum med tv, dusch och toa på rummet.
När vi checkade in frågade flickan i receptionen hur många hallos Shu hade med sig.  Kineserna kallar oss västerlänningar för hallos vilket snart fick sin förklaring när varannan kines på gatan passade på att öva det enda ord de oftast kunde på engelska; hello...fast de uttalar det hallo!

En snabb dusch på rummet sen var det pang på rödbetan, dvs Beijing.
Shu visade oss runt i kvarteren och vi åt dumplings som de fingerfärdiga kvinnorna i det förra inlägget flinkt vek ihop. Jättegoda med en fyllning av fläskfärs och kinesisk gräslök.
Penselmakare Lei He Ping i sin butik

Karin och jag drogs som magneter till en penselbutik där en mycket yrkesstolt penselmakare Lei He Ping förevisade sina egentillverkade penslar i alla de storlekar och hårtyper.
Till denna butik återvände vi på hemresan och handlade. Jag handlade t ex den här penseln med hår av.....ja, kan ni gissa? Någon? Som en ledtråd kan jag berätta att i höstas hade jag haft material nog för att tota ihop en alldeles egen pensel om jag hade gått in för det!
Vad är penseln gjord av för hår?


Eftersom det egentligen var mitt i natten enligt kroppens inre klocka hade jag egentligen velat sova några timmar, men det var bara att hänga på till Himmelstemplet.
Den stora parken som omgav templen kryllade av medelålders människor som svängde sina lurviga. En del dansade i grupp, en del i par och en del ensamma, men alla hade lika kul verkade det som.Jag blev glad bara av att se på, och efter att ha varit i Beijing bara några timmar så kunde jag konstatera att kineser verkar vara ett lättsamt folk att få kontakt med. Vi fick många leenden när blickar möttes, och log jag mot någon fick jag genast ett stort leende tillbaka av gammal som ung.
Karin och jag var något av turistattraktioner i oss själva, det var många kineser som vill bli fotograferade tillsammans med en hallo.

Här sitter en fotograf och framkallar sin analoga film i ett litet mobilt labb. Det kändes skönt att ha digitalkamera själv, puhu!
ShuI parken fanns möjligheter att välja kejserlig stass för några yuan, för att sedan bli plåtad. Karin kunde inte stå emot, trots värmen, och blev klädd i siden och guld (nåja, det såg ut som guld i alla fall)...


...och blev så här tjusig med mandarinhatt och allt. Den lite sammanbitna minen får nog tillskrivas temperaturen inne i dräkten.

Efter Himmelstemplet åkte vi buss till Den Förbjudna Staden. Vi passerade ett stort område där det byggs hus i gammal stil men man önskar att de rustade upp de gamla kvarteren och lät folk bo kvar istället. Det här blir snyggt - men dött.


Den förbjudna staden var som jag hade föreställt mig, fast ännu större. Det är verkligen ett jättelikt område med en massa palats, hus och gårdar.
Det är fascinerande att tänka sig att under 500 år fick ingen vanlig människa träda in i den kejserliga staden.
Den siste kejsaren Puyi lämnade sin tron år 1912 vilket blev slutet för staden som kejsarpalats.
Åh vad jag skulle vilja se om Bertoluccis storfilm från -87, som just handlade om den sista kejsaren.


Karin plåtar

Barn med "stjärtglipor" i byxorna åker kana
Man började bygga den förbjudna staden 1406. Det tog 14 år och krävdes 200 000 arbetare innan allt stod klart. Jorden som blev över efter att man hade grävt vallgravar las på hög utanför den norra delen och blev till en stor kulle som kallas Jingshan.
Dit älgade vi naturligtvis upp och skådade staden från ovan.
Shu och Karin
Vi kom sent tillbaka till hotellet och tog godnatt av Shu. Efter att ha svettats i fel slags kläder hela dagen var jag sugen på en öl och vi smet ut i hutongerna och hittade en trevlig liten uteservering, vilket inte är så vanligt i Kina.
Det var himmelskt att få en kall öl och några nygrillade spett att snaska på medan vi insöp gatulivet och fattade att vi faktiskt var där - på riktigt.

Självutlösare och ärtpåse

28 kommentarer:

Monica sa...

Åh så intressant allt du berättar. Och penseln kanske var från en lite mus;-) eller håren såg ju ganska långa ut så det får bli råtta:-). Läste detta först, ska fortsätta med början nu.

Karin på FOX sa...

Va bra att du har bilder från flygplatsen! Den är verkligen fin. Kul att se mig själv i finstassen... det fotot ser ut som ett klantigt photoshop-kollage, men det är faktiskt alldeles äkta.

Petra sa...

Hmmm....att du inte tänkte på att dra lite nytta av mössen när du hade dem hemma. Jag antar att penseln är gjord av mus- eller råtthår. Ska du inte prova att göra lite penslar av Poppan nu när hon fäller så mycket?
Jättefina bilder!

Christina sa...

Monica: Finurligt gissat men jag låter fler gissa innan jag avslöjar penselhåren ;-)

Karin på FOX: Jag hade bara en enda bild, och den är inte särskilt bra som du ser...men vi vet ju hur fin byggnaden var i verkligheten, eller hur! ;-)
Du i värsta stassen ser verkligen ut som en photoshopbild he he...;-)
Så modig du var :-D

Petra: Avslöjandet dröjer lite som sagt.
Poppans hår skulle räcka till att göra en falu rödfärgspensel hö hö;-)
Största sorten.

Mian sa...

Då gissar jag på ekorrhår.
"Skräckruggande" ekorrar, jagade av ivriga Podencohundar :)

Christina sa...

Mian: Ha ha ;-D

Evas blogg sa...

Råtthår eller hundhår gissar jag på. Tack för trevlig läsning!

ab sa...

Härligt att se. Vi borde ha anspråkslösa dansområden överallt, vi också.

Turtlan sa...

Ååå så kul och spännande! Kina lockar till en resa utan tvekan.

Följer med Dig vidare på resan.

Gabrielle sa...

Tack! Härligt att få läsa om er resa. Och så extra roligt att få två vinklar (vinklingar) på den!
Penseln...vet jag inte alls vad det är. Råtthår, ekorrhår, hundhår, mänskohår....nej, kan inte gissa. Men jag ska glutta här igen och kolla vad det var för nåt.

Ingela sa...

Jag gissar också på ekorre. Och jag minns fortfarande vad öl heter på kinesiska. På dentiden var jag ingen öldrickare alls, men de hade god öl och det var fantastiskt svalkande med en ibland.

Pettas sa...

Tror nog att det är Okeyko-hårpensel:D. Tycker att jag har sett så många sådana här runt kakelugnen sedan hon seglade iväg till Margaretha då det blev öppet vatten.

Underbart fina fotografier..sagolika.
Mera, mera...

hälsar Karin, numera kolös

Thomas sa...

Det sista fattar jag totalt - att smita ut och ta en öl och försöka fatta att man är på just denna fantastiska plats - på riktigt!

slöjdLena sa...

Oj vilket intressant inlägg, som gav många skratt här i huset.
Hallosar i farten.
Vilken tur att jag får läst din blogg, känns väldigt berikande i livet.
Undrar om håret till penslarna kommer från några kära hundar?

Helen sa...

Härlig reseskildring!! Kina och kineserna är verkligen fascinerande.

Jag ser fram emot fler inlägg!

Hm, min första tanke var råtthår, och jag verkar inte vara ensam om att gissa det ;-) Jaja, vi får vänta och se vad det rätta svaret blir.

Kram!

olgakatt sa...

2008 flög jag hem från "drakflygplatsen" samma dag den öppnade! Det låg fullt med arbetare och sov litet överallt på morgonen för dom hade jobbat än i det sista! All personal verkade helt förvirrad för dom hade ju just kommit men vi kom hem ordentligt i alla fall. Visst är det en flott flygplats!
Börjar du hämta dig från infektion nu? Hoppas det!

olgakatt sa...

PS. Visst var det penseln i paketet bredvid din rygga?
Gissar på ekorrhår fast om det ska vara riktigt fint ska det väl vara mårdhår? DS

Cecilia N sa...

För att vara lite annorlunda än de andra: musmorrhår?

Lisette sa...

Härligt härligt! Det är toppen med dina fina bilder. Jag känner det precis som om jag gör vår resa i repris. Givetvis inte på ert sätt men ändå sparkar det igång hela mitt minnesmaskineri! Du är fena på att beskriva och berättaOCH på att visa fina bilder så klart!
Skönt att du köpte så lille modige Kurre från i vintras slipper släppa till;))
Wv: "ammus" Verkligen "amusing"

Christina sa...

Evas blogg: Hmmm, jag avslöjar inget än ;-)

ab: Visst borde vi!? Just anspråkslösa. Här var det ingen bedömning, utan väldigt tillåtande. Glädje.

Turtlan: Ett underbart land att resa i :-)

Gabrielle: Fler vinklingar tycker även jag är roligt. Jättekul att läsa på Karins blogg :-)

Ingela: Ekorre kan jag säga direkt att det går bort.
Kinesisk öl är ljust, lättdrucket och himmelskt när det är varmt :-)

Pettas: Oj då, nu blev det en ordentlig gissning som grep mitt hjärta.
Nix, det är ingen kopensel. Det är hår från ett mycket mindre djur.

Thomas: Det är så overkligt när man sitter där med sin öl. Morgonen innan var man hemma.

slöjdLena: Nix, inga hundar den här gången ;-)

Helen: Hoppas du inte kommer att krokna på inlägg, för fler lär det bli ;-)

olgakatt: Så häftigt att ha varit först på plats :-)
Både Karin och jag hängde i kabinfönstret och bara njöt av arkitekturen.
Hostan håller i sig, men jag får sova på nätterna i alla fall...men tröttsamt är det.

Japp, det var en lång pensel bredvid ryggan, men inte den pensel jag bad er gissa på. Den bredvid ryggan är en pensel från samme penselmakare, men gjord av gethår. Gethår är snudd på lika fint som mårdhår, om det är en bra pensel.
Du håller ju på med kalligrafi, så jag får nog visa penslarna jag köpte i ett särskilt inlägg.

Cecilia N: Ta da - du vann! Många har gissat mus- eller råtthår, men du gissade precis vad det var. Råttmorrhår. Räcker det med äran?

HALLÅ ALLA - MORRHÅR FRÅN MUS/RÅTTA VAR DET ALLTSÅ!

Lisette: Jag förstår att er resa rullas upp i repris. Det vore jättekul att få se bilder förresten!
Feta stora Kurre från i vintras slipper släppa till hår, det var morrhåren från de andra gnagarna som gällde;-)

Petra sa...

Suck.....kan inte låte bli att tänka på att ni nog gjorde ett misstag med att vräka mössen från köket. Om de hade fått flytta till vinden hade ni fått ventilerat och du hade haft hur mkt penselmaterial som helst. Behöver jag säga att Aileén håller med mig ; )

Eva sa...

Vilken helt underbar dans!

Cicki sa...

Vilka underbara bilder. Gissa om jag gått loss bland alla dessa vackra dräkter och tyger. Wow!

Frigörande dans rekommenderas varmt om man har fibro eller annan värk. Kineserna verkar ju vara fantastiska med detta att röra sig utomhus i grupp. Tänk på alla som håller på med Qi gong eller andra liknande rörelser i grupp.

Den siste kejsaren kan du hyra eller köpa på DVD. Tror t o m att du numera kan hitta den i billighetslådorna där de slumpar ut filmer för en billig penning.

annie sa...

Ahh...The Rat's Whiskers. Did you say that you bought a brush like that? I'd like to know how it compares with other animal hairs. I am guessing a little bit stiffer but with some bounce?

I love the photographs. And the video of people dancing. A lovely atmosphere.

Can't wait for more.

Annie

Anita sa...

Åh, så roligt att läsa om din resa Christina! Fantastiskt intressant.

Vilken upplevelse!

Mira sa...

Mårrhårspensel - sa alltid lille P om - mårdhårspensel... !?

O, så spännande Christina! Så långt ifrån vårt eget. Så exotiskt! Mera!

ullrika sa...

Men oj så spännande! Det känns som att jag är med er på resan! MERA hojtar jag och väntar ivrigt på fortsättningen (krya dig fort vännen!).

ps. jag tycker Karin har en högst kejserlig min på fotot!

ps igen. tur att ingen norpade kameran medan den låg där på sin lilla rispåse och fotade :)

Christina sa...

Petra: Du har så rätt - jag förstår inte hur vi tänkte!?

Eva: Visst blir man sugen?

Cicki: Ja, de är bra på utomhusgympa. Tänk att börja dagen på det sättet! Härligt!

En dvd med Den sista Kejsaren får det bli :-)

annie: yes, one of the brushes I bought is made from rat whiskers;-) The hairs are about 37 mm long and a little stiff. When I soak the brush it is shaped with a fine tip.

Anita: Tack vare Shu blev det ju en sådan fantastisk resa för både Karin och mig.

Mira: Ha ha, mårrhårspensel ;-)
Javisst kommer det mera, jag är bara inne på andra dagen än så länge ;-)

ullrika: Jag tycker också Karin har en skapligt kunglig min på fotot och t o m hatten bär hon upp magnifikt.