söndag, maj 01, 2011

Beijing: Första dagen



Jag är fortfarande så såsig i huvudet så jag klarar inte av att skriva något vettigt, så jag väntar till morfindimmorna lättar.
Istället har jag klippt ihop två små videosnuttar från första dagen. De talar liksom för sig själva.
Den första filmade jag hälften genom ett skyltfönster, resten inifrån restaurangen i Qianmen, gamla stan i Beijing.
Kvinnorna som gjorde dumplings hade en sån suverän teknik, både på kavlandet och på själva vikningen. Ett rejält handtryck - det är det som gäller om man ska vika många.



Sent på kvällen passerade vi en av nattmarknaderna. Mycket är väl för turisterna skulle jag tro, alla insekter och skorpioner...

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Spännande! Jag vill ju egentligen inte resa nånstans har jag upptäckt, men Kina lockar mig faktiskt.

Lisette sa...

Hu! Bilderna på de friterade skorpionerna och de andra ensekterna går ju an men när de sprattlar för sitt liv uppspetade där på pinnar...... Nej. Smakade de gott?

Lisette sa...

Glömde säga att de där dumplingdamerna är ju helt suveräna. Fick du träna med dem??? ;) ( Men du är skicklig ändå!)

Christina sa...

Bloggblad: Du kommer inte att bli besviken :-)

Lisette: Du är inte vetig - inte smakade jag såna, där går min gräns.
Jag tyckte faktiskt det var väldigt grymt att ha dem levande på spetten på det där sättet.

Dumplingdamerna var desto mer intressanta, det tyckte jag med. Jag var tacksam att jag fick filma dem, öva på vikningen får jag göra hemma ;-)
PS Dumplingarna var himla goda förresten :-)

olgakatt sa...

Hur ska jag nu kunna sova med de där sprattlande stackarna på näthinnan?

Jag går här och undrar om min planerade resa i höst blir av eller inte - beror på antal deltagare.
Du vill kanske komma med till Shangri La?

Bli frisk fort! Vi vill se MER. NU!

Pettas sa...

Suveränt skickliga dumplingvikerskor eller vad man kan kalla dem.

Djurplågeri när den är som allra värst. Vore man en insekt där skulle man se framemot att få bli stekt.
Förstår att du inte åt...

Krya på dig!:D

Elisabet. sa...

Jag kan tänka mig att man är på besök i Kina och så frågar värdinnan eller värden ..."vad säger ni om lite tilltugg till drinken ...?"

Och in kommer ett fat med grillade skorvar.

Jag tror att jag blir kvar i Stensjö.

reneesfotoblogg sa...

Hård i nyporna kan man säga både när det gäller att vika dumplings och att trä saker och ting på spett.
Det kan inte hjälpas men nog framstår kineser som ganska okänsliga när det kommer till djur.
Bland många andra nationaliteter ska jag tillägga. Det har hänt att man fått resedagar förstörda på grund av djur som farit illa.
Nu väntar vi med spänning på nästa rapport.

slöjdLena sa...

Läskiga filmer, med levande spättade djur. Allt ser för övrigt väldigt rent och fräscht ut och strukturerat.
Hennes dumplingvikning med ett litet knyck var imponerande.
Spännande att få ta del av.

Ingela sa...

Njuter av dina bilder och filmer - med vissa undantag. Min Kinaresa 1995 behöver en uppföljare.

mossfolk sa...

Urk säger jag om film nummer två! Det ser ju alldeles förfärligt ut med de spetsade skorpionerna som fortfarande lever!
Film nummer ett däremot var allt fascinerande. Vilken snits!

ab sa...

Fy fasen, de lever ju!

Vilket ju också stackars fiskar gör, som vi halar upp på krokar och ofta låter sprattla tills de kvävs...

Mer empati för djur behövs både här och där, alltså.

annie sa...

Welcome home, Christina.

So sorry that you have this cold. I hope you get over it quickly. You must have got lots of Wet Fur Kisses from the Fur Girls when you got home.
Wonderful videos and pictures. I must learn that way to fold dumplings--much faster and easier--AFTER A LOT OF PRACTICE-- I think.
:)

hugs,
annie

Mian sa...

Det är hur intressant som helt att få ta del av er resa!
Jag hänger på tidigare talare: de där dumplingsvikande damerna ser skickliga ut.
Men urk för de sprattlande skorpionerna.
Trist att människor beter sig så okänsligt mot djur.

Monet sa...

Blää säger jag om alltihop. Förutom dumplingarna förstås fast vad ingår i smeten?

Det där är lika läskigt som inälvsmaten här i Franrike. På vår påskmiddag fick vi någon slags stekt kycklingmagmuskel (krävan?). Urseg och läbbig men Dessi som satt nedanför bordet uppskattade det hela. Skorpioner skulle vi aldrig ge henne dock.

Christina sa...

olgakatt: Hoppas du kunde sova trots läbbig insektsvideo!

Oj, ska du resa dit igen! Jag skulle gärna hänga på om det inte vore för pälstjejerna ;-)

Angående den där översättargadgeten så kan jag mejla över hela koden som du bara kan klistra in - om du skickar mig din mejladress! Använd kontaktformuläret under min header om du vill ha koden!

Pettas: Ja, inte ens skorpioner önskar man ett sånt öde :-(

Elisabet: Jojo, så kan det gå!

Renée: Jag är sååå tacksam att vi slapp se någon flådd hund uppträdd på spett, däremot såg vi en massa hundhudar av olika slag. En som såg ut som en schäfer och en som såg ut som en njuffe.

slöjdLena: Ja, den där smarta dumplingvikningen måste jag öva på. Den ser verkligen snabb ut.

Ingela: Jag har en känsla av att det händer saker i Kina i en rasande takt nu. Bara de levande hutongkvarteren känns som i grevens tid att vi fick uppleva.

mossfolk: Jag lovar - det blir inga fler läbbiga djurfilmer!

ab: Ja, det är det där med dubbelmoral ;-/ Själv fiskar jag med mask på kroken om jag får tillfälle - bara någon annan trär upp den.

annie: Thanks Annie! My cold is pretty boring, but better than to be sick in the stomach when traveling.
You guessed absolutely right, I was thoroughly kissed by the station's inhabitants when I came back home.
Yes, that way to fold dumpling we have to practice, right?

Mian: Som sagt, det blir inga fler läskiga videosnuttar på plågade djur.

Monet: Dumplingsmeten bestod av fläskfärs och kinesisk gräslök (som är grövre än vår och smakar vitlök). Himla gott och inga konstigheter :-)

Inälvsmat är typiskt annars för Beijing, berättade Shu, fast vi såg inte mycket av just det.