torsdag, maj 05, 2011

Toaletter i Kina

Jag hade väl inga större förväntningar på toaletterna i Kina, men det blev ändå en del överraskningar.
För det första finns det aldrig något toalettpapper, det får man hålla med själv.
Hål-i-golvet-toaletter har man ju varit med om förr, men att huka tillsammans med andra kvinnor utan någon mellanvägg - det var något helt nytt.
Den här toan fanns på en rastplats utanför Xi'an.

Egentligen är det ju ingen större skillnad mot våra svenska utedass med flera fjöl på rad.

Ofta är det bås med dörr som gäller, men som kinaresenär bör man vara beredd på den här formen av gemensamma toalettbestyr. 
I början känns det lite avigt, men är det rent och snyggt som på den här toan kommer man över blygheten rätt snabbt.

Kineser är fena på att sitta på huk. Överallt på gator och torg ser man kineser som slår sig ner i den här ställningen - inte för att göra sina naturbehov utan för att prata i mobilen, vila lite, umgås, röka en cigarett, vänta på bussen.
De sitter på huk helt utan ansträngning och jag avundas dem denna ställning som de har övat in sedan koltåldern. Det ser väldigt vilsamt ut, och är det säkert också.
Själv stog jag halvhukande på den här typen av toaletter eftersom jag visste att jag aldrig skulle klara att ta mig upp igen utan att ta tag i något om jag satt på kina-vis. Att ta tag i något på en sån här toalett lockar inte särskilt, så jag höll mig till halvhukandet.
Saker som är nästan ett måste att ha med sig i Kina:
1. Pappersnäsdukar. Lätta att ha med sig i fickan och bra som toapapper.
2. Babyvåtservetter när man ska göra nr 2.
3. Apotekets bakteriedödande handgel. Saknas på bilden, men är också skönt att ha med sig.

Har man dom här sakerna klarar man sig bra.
En enda gång hamnade jag på en mardrömstoalett, och det var konstigt nog på en stor och modern järnvägsstation i staden Luoyang.
Hade jag inte varit så fruktansvärt nödig hade jag vänt på fläcken, men utsikten att kissa på mig på ett överfullt tåg kan tvinga en människa till mycket.
Här fanns det bås men inga dörrar. Fullt med kvinnor trängde sig ut och in ur båsen och i varje hål-i-golvet-toa låg det stora högar av nr 2 i olika färgnyanser. Kinesiskorna verkade inte bry sig särkilt, utan skyndade sig att göra sitt och promenera välklädda därifrån.
Vad vet jag - kanske vattenspolningen var ur funktion den dagen, men avsaknaden av dörrar i båsen kändes konstigt på en så stor station.

30 kommentarer:

Mira sa...

Hua! Denna märkliga, halvhukande ställning har jag lärt mig använda på de flesta offentliga toaletter, även svenska och framför allt på tåg. Vill helt enkelt aldrig sätta mig på sittringen. Det är en konst, vill jag lova, att halvhukande göra sitt på ett krängande tåg i full fart.

Och dina uppfäknade nöd(!)vändigheter är bar att ha med sig på vilken resa som helst.

Tack för ett... inspirerande... inlägg! :)

Mira sa...

uppfäknade??? Jaja...

Mira sa...

bar?? Jag ger upp!!!

Skaffaren sa...

Varför inte en liten campingstol med hål i?
Om några år kommer det att bli en storsäljare i Kina.
Resedasset Fylgia.

Pettas sa...

Fantastisk bild, man kan se att det är du!:D
Campingstolsidén är ju suverän. Hoppas att man fixar den med justerbara ben som på ett kamerastativ....kanske man kan kombinera kamerastativet med toalettstol?
Praktiskt och bra:).

tycker Karin som alltid har med sig extra papper och våtservetter när hon är på resa

Elisabet. sa...

Det påminner om toaletten på tåget från Buenos Aires till Salta i Argentina, året var 1979 eller 1980.

Det var inte långt ifrån att jag spydde rakt av .., en enda sörja av skit på golvet, man skulle ha haft flottarstövlar på sig och bara ett hål förstås och så gungande tåget och man skulle försöka hålla sig någorlunda upprätt.

Till Kina åker jag inte, det ser jag ju ..., jag som lätt blir kräksjuk på ett vanligt utedass ,-)

Elisabet. sa...

Ps. Har man dessutom dåliga knän, kan man ju glömma kinesiska toaletter ,-) Ds.

Elisabet. sa...

Tredje ps:et: vad gör du med savetten .., går det att spola ned dem? Och hur torkar folk sig? Har alla papper i fickorna, eller ..? Ds.

reneesfotoblogg sa...

....och där sprack Kina-resan med en stor smäll....för min del.

....och har man kommit ner så kommer man inte upp utan draghjälp.......

.....och kissa i halvhuk resulterar i att det rinner nerför låren så då kan man lika gärna kissa på sig, det blir åtminstone varmare.

Elisabet. sa...

Hahaha .., här har Kina på en gång förlorat två resenärer ser jag och som jag skrattar åt renees kommentar ,-)

slöjdLena sa...

Oj vad man får skratta när dina inlägg ploppar fram. Med dina teckningar till blir det extra kul. Jag testade nyss toaställningen och konstaterade att jag skulle klara mig bra i Kina. Jag satt ofta så när jag var yngre och det verkade min kropp komma ihåg. Den sociala biten på dassen verkar mer jobbigt enligt mig.
Det verkar nästan svårare att få till det hela halvhukandes, just att allt kommer där det ska och att byxor och annat hålls undan.
Tur att vi i norr kommit på andra lösningar. Men det känns egentligen mer hygieniskt att inte sätta rumpan på samma sits som många andra gjort utan ha den i luften istället, bara det finns väggar !!!

annie sa...

Wonderful,wonderful picture-- I am smiling all day. I like the idea of carrying a potty chair to put over the toilets, but I would need arms on it to pull myself up.
:)
annie

olgakatt sa...

Man vänjer sig kvickt vid de kinesiska toaletterna. På hotell och vandrarhem har man oftast vanliga toastolar. Det är när man reser med tåg och ryggsäck man hänvisas till huk- toa som faktiskt ÄR mera hygieniskt. Och i Kina gör man allt gemensamt så det är bara att se glad ut och kissa i sällskap. Men det kan vara klokt att öva benmusklerna innan man reser. Helt underbar teckning, Christina!

Petra sa...

Du måste vara akrobat om du fixade det där med overallen ; )

Lisette sa...

Jag tyckte faktiskt att det var förenat med vissa svårigheter att inte skvätta på skorna....... stående , och nummer ett förstås! ;)

Mian sa...

Jag älskar såna här blogginlägg!
Suverän bild!
Nja, inte blir man så himla sugen på att gå på en sån där toa precis... Jag tycker t.o.m. att det är småbökigt att ha full kontroll på strålen vid en huksittande kissning här hemma i skogen...

Evas blogg sa...

Nej en sådan toalett skulle jag inte kunna sitta på, inte ens halvhuka mig kan jag.

Anita sa...

Har också upplevt sådana här vidriga toaletthål.. Det är oliiidligt svårt, tycker jag.

Men nog bör det väl finnas n o r m a l a toaletter i Kina också? ;)

Guy sa...

Jag har en vän som nyss besökte skolor i Kina. Hon visade ett foto från en skola med en lång rad, kanske ett trettiotal, avlånga hål. Alla på skolan nyttjade den toan, elever, lärare och alla andra som arbetade där.

Monica sa...

Härlig teckning, tack för dagens skratt, har inte sett nån anledning att skratta förut idag men nu gjorde jag det:-) och det är alltid befriande, blev genast på bra humör. Inget som avskräckte med "toorna" utom den sista toan då möjligen, men som du säger, ibland har nöden ingen lag:-). Och tack för informationen, nu vet jag vad som krävs i utrustning:-)

Christina sa...

Mira: Ja, jag kör också med halvhuk på svenska offentliga toaletter ;-)

Ibland är det som förgjort med kommentarerna man skriver, eller hur ;-)

Skaffaren: En strålande idé! Ta patent vetja!

Pettas: Campingstolen var en lysande idé, den kan bli en storsäljare!
Att kombinera kamerastativ med resetoastol - tanken svindlar!

Elisabet: Synd att missa ett så intressant land som Kina pga dassen ;-/

Dasspapperet? Avloppsrören är för trånga för att spola ner papper, precis som på de grekiska öarna. Man lägger papperet i en särskild papperskorg, men dass som på bilden - där kastar man dom i rännan. Ibland står det en hink med vatten och en skopa, då sköljer man av efter sig.
Yes - ALLA har papper med sig.

Renée: Men är det inte du som har varit i Västindien på 70-talet? Hur gjorde du då?

Elisabet: Missar ni Kina pga av dassen så tycker jag det är synd. Jisses, toaletter runt Medelhavet är inte mycket bättre - utom i Turkiet förstås. Där har de minsann toakultur.

slöjdLena: Jag testade också hukställningen efter att jag hade skrivit inlägget. Jag klarar mig också att komma upp utan stöd - inga problem...men jag balanserar längst fram på fötterna, jag får inte ner hela foten. Kineserna hukar ledigt med hela foten på marken.

annie: I think "Skaffaren" should put the potty chair into business ;-)

olgakatt: Jag glömde - jag borde förstås ha skrivit att hotelltoaletter är vanliga wc-stolar. Jag får göra ett tillägg.
Jag håller med dig om att stå-toaletter är mer hygieniskt, men det är ingen överdriven städning av toaletter i Kina precis.

Petra: Det var för varmt för overall, och dassen gjorde dessutom att den snabbt åkte av ;-)

Lisette: Tänk så intressant det är med toaletter ;-) Du och jag som har rumpdusch på våra :-)
Dassen som var konstruerade som det på bilden - där var det ingha problem med strålen. Springan i cementgolvet var så djup så det skvätte ingenting. De flata porslinshålen däremot....

Mian: Karin började prata om att bygga en liknande toa som den på bilden på deras lantställe. Den var faktiskt väldigt bra för att vara så enkel.

Eva: Då går Kina bort om du inte passar på och beställer en specialdesignad campingstol av Skaffaren förstås ;-)

Anita: På hotellen har du vanliga wc-stolar, annars är det hål-i-golvet som gäller, som på så många andra håll i världen.
De utan privat sfär tror jag håller på att försvinna ju modernare Kina blir - och den utvecklingen går ju på gott och ont med raketfart.
Jag tycker det var lite spännande att få uppleva de "öppna" dassen.

Guy: Jag tycker det var det som var charmen med kineserna, att de inte höll någon fasad utåt. Då köper man lätt det där med toaletterna. Det var som sagt väldigt lätt att få kontakt med folk.

Monica: Precis, det var bara stationstoan som var hemsk, annars var det som överallt annars i världen...utom den lite charmiga biten med gemensamma "toor". I hutongkvarteren i Beijing fanns kommunala toaletter lite här och där eftersom bostäderna var omoderna. Vi var aldrig inne i någon, men jag kan tänka mig att det var gemensamt även där. Då kan man sitta och kvartersskvallra lite medan man krystar.

Eva sa...

ha ha ha! Min första svindlande tanke var också din overall!

Cicki sa...

Jag är inte äckelmagad eller blyg så den biten hade jag nog fixat. Men knäa!!! Jag får ont i dem bara av att titta på bilden.

coyoteros sa...

ho ho,,har själv prövat på snarlika toan,i frankrike på 70 talet dom låg efter deras autoroute,,och hadde bara skydd ut mot vägbanan...men fransmännen hadde ofta en stropp ifrån taket som man kunde hänga tag i som funkade bra om man inte var för kort,,

papper fanns ibland,,små lappar ca 15 cm i fyrkant,ungefär som de papper man fick förr när man köpte korv med bröd,,ena sidan var blankglatt...ganska slirigt faktiskt.

olgakatt sa...

På 60-talet var jag på kombinerad ridtur och vandring i Sierra Nevada i USA. Då medförde sällskapet en Travelling John - just en campingtoalett! Vi grävde ett hål, applicerade den uppfällbara stolen över och - eftersom det var USA och inte Kina - satte vi upp ett skynke runt om. Där satt man helt OK. Modellen finns således, det är bara det att någon behöver göra en lättviktsvariant man kan ha i ryggan så att alla stela västerlänningar orkar bära den med sig...
Själv välsignar jag min vän knäortopeden som fixat min trasiga menisk så att jag inte längre behöver kissa i skorna när jag hukar. Varken till fjälls eller i Kina.

Ingela sa...

Jag är nog en "hukare" av naturen. Förr i tiden satt jag ofta på huk på golvet när jag t.ex. skräddade då jag skulle sy. Numera gör jag det inte lika ofta, men jag har inga problem med det och tycker att det är rätt så bekvämt. Uträtta behov i skogen och i Asien går bra. Bara det inte är fullt i hålen - superäckligt! Dessutom lär det vara bättre rent fysiologiskt, för tarmen alltså, att huka.
Här några kissobajslänkar: http://www.coolstuff.se/Shit_Box (kanske mindre realistiskt)
http://www.etacbutiken.se/webshop/index.php/personlig-vard/toalett/kisstratt-go-girl-rosa.html (vidareutveckling av den i Norrland kända utskurenfelixketchupflaska-modellen)
http://www.etacbutiken.se/webshop/index.php/personlig-vard/toalett/potta-pipinette.html (suverän uppfinning för dåliga knän, läbbiga offentliga inrättningar och bilresor i trakter där man inte hittar några lämpliga kisspausställen)

Eva Henriksson sa...

Så bra skrivet och tecknat!!!!
Jag är verkligen med på resan....
Tack!

Christina sa...

Eva: Ja hua!

Cicki: Det är en hopfällbar campingstol med hål som gäller, eller hur ;-)

coyoteros: Ja, fransmännens glatta toapapper, det där gråbruna, det suger ingenting, det bara slirar som du säger. Korvbrödspapper - det stämmer precis ;-)

olgakatt: En sån stol i lättviktigt material - det vore någonting! Jag har en tripod som knappt väger någonting...den kanske man skulle kunna utveckla och skära ett hål mitt i ;-)

Ingela: Det ser som sagt bekvämt ut att huksitta om man har rätt teknik. Nu ska jag kolla dina kiss-o-bajslänkar ;-)

Eva H: Tack för så trevlig respons :-D

Cicki sa...

Det låter betydligt bättre och snällare för knäna.....:-)

Anonym sa...

Är det inte så man gör när man kissar och bajsar i skogen här hemma? Sätter sig på huk.