fredag, maj 06, 2011

StenstämplarNär vi kom till Luoyang så passerade vi en man som karvade stenstämplar för hand. Eftersom både Karin och jag hade uttryckt att vi ville ha såna så tyckte Shu att det var ok eftersom mannen gjorde dom för hand och inte med maskin som börjar bli mer och mer vanligt i Kina.

Videoklippet är från när vi hämtar vår beställning, och Shu granskar varenda stämpel som stämpelkarvaren trycker ut - noggrant - och kommer med synpunkter. Shu kan det här, han är kalligraf och konstnär.

Utan en sigillstämpel är inte en kinesisk kalligrafi eller tuschmålning komplett. Ibland står stämpeln för namnet på konstnären eller stämningen han befinner sig i när han/hon målar.

En klassisk sigillstämpel är karvad för hand och är unik. Sigillstämplar görs i sten, trä, ben. Görs den för hand kan den aldrig bli lik en annan med samma tecken. Det är därför sigillstämplar fortfarande används i viktiga affärer där man ska underteckna ett kontrakt t ex. Om man sätter sin sigillstämpel mitt emellan ett kontrakt och dess kopia, så har båda parter ett äkthetsintyg som inte är lätt att förfalska. Så vet jag att det är i Japan, jag kan tänka mig att det är samma i Kina.

Stämpelfärgen ligger mellan orange och röd, vermilion, som utvinns från cinnober.
Den är ofta blandad med olja och pappersfibrer till en klet och ligger ofta i små porslinsbehållare. Det finns olika kvaliteter, allt från billigaste billiga till dyraste dyra.

Yang står för himmel, det ljusa och luftiga.
Yin står för jorden, det mörka och fuktiga. Den fjärde stämpeln från vänster och den längst till höger på första bilden  är yin-stämplar, resten är yang.

Både Karin och jag köpte fina stålverktyg i en hantverksbutik i Xi'an för vi blev så sugna på att karva våra egna stenar. Idiotiskt nog så packade vi ner verktygen i våra kabinväskor bägge två, så dom lyste rött i tullen - tullen i Beijing som helt enkelt konfiskerade dem som potentiella vapen.
Surt, sa räven - men vi har stämplarna med oss hem i alla fall.

Läs mer om kinesisk stämpelkonst här.
Den lilla röda stämpeln på min blogg (i adressfönstret) är en japansk stenstämpel som jag fick när jag var där. Den använder jag sen dess som mitt bomärke, och ett tips när man stämplar är att lägga åtskilliga papper under papperet man ska stämpla. Jag brukar slå upp telefonkatalogen och använda den som underlag.

22 kommentarer:

Cicki sa...

Jag var tvungen att titta om och om igen. Vilket hantverk! Helt otroligt! Jag förstår att det känns att ni blev av med verktygen. Kanske det går att köpa nya via nätet eller något?

Har just sett en film om massakern på Himmelska Fridens torg. Kina känns som ett land i konflikt på något vis. Så mycket vackert och tradionellt samtidigt som mycket är fult, politik t ex.

Monica sa...

Intressant stt se hur vackert och elegant han arbetar, vilka fina stämplar. Ja inte en nagelsax eller nagelfil kan man ha med sig i handbagaget men det är lätt att glömma, jag har inlägg i skor som jag flyttar mellan mina olika, byter ut sulan i gympaskorna också och det är rent himmelskt så skönt det är men de undersöks noggrant i "säkerheten" och de brukar röntga fötterna också för säkerhets skull;-)

Elisabet. sa...

Och vilka vackra händer stenkarvaren har!

Tankevågor sa...

Nu fick jag lära mig något nytt igen. Visste inte att de görs i sten också. Vi har en med vårat efternamn (eller så ljudmässigt nära som det kan bli när det skrivs "DANNE" med kinesiska tecken) och den är gjord för hand i trä.
Intressant! :-)

olgakatt sa...

Himla bra med filmen! Man ser ju hur han gör när han stämplar med en liten vrickande rörelse! Jag tycker det är svårt att få till stämpeln snyggt annars. Jag har fått lära mig att man stämplar ett konstverk med två stämplar, en med sitt vanliga namn och en med sitt "konstnärsnamn". Så jag beställde ett konstnärsnamn, "Blå Katt". Fick sen höra att om man uttalar det med fel ton så blir det "Lat Katt", haha. Men stämpeln hörs ju inte.
Förargligt med verktygen!

Christina sa...

Cicki: Jag har faktiskt hittat liknande verktyg på nätet hos en kinesisk firma i USA, men till helt andra priser än vad vi gav förstås :-/

Ja, Kina är ett komplext land. Själv väntar jag på nyheter om konstnären och regimkritikern Ai Weiwei som "försvann" för ett tag sedan.

Monica: Jag brukar alltid ha en liten fällkniv med mig när jag reser, och den fick åka cockpit från Cypern en gång när jag glömt den i handbagaget.
Jag önskar att våra verktyg hade fått göra det också, men icke sa nicke.

Jag förstår att dina inlägg studeras noggrant innan de släpps igenom ;-)

Elisabet: Han var vacker hela han :-)

Tankevågor: Jag har lagt till en länk i inlägget där du kan läsa mer om stämplar. Stenstämplar är det klasssiska när det gäller kalligrafi och tuschmålningar, men vid kontrakt och dokumentstämpling tror jag att de använder stämplar i trä som inte väger så mycket att ha med sig.
Jag glömde skriva att det är som du säger, de västerländska namnen ljudas för att hitta ett närbesläktat tecken som låter likadant.

olgakatt: Jag har lagt till lite i inlägget. Jag brukar använda en telefonkatalog som underlag när jag använder stenstämpel, då brukar det bli fint.
Jag har också sett att många använder två eller tre stämplar i Kina, men det är lika vanligt med en enda. Shu använder bara en på sina verk, och t o m Wu Guanzhong (rankad som Kinas största konstnär i modern tid) använder bara en stämpel, så man kan nog göra lite som man vill.
Du som är konstintresserad - googla på Wu Guanzhong! För både Karin och mig var han en ny bekantskap, och vi föll som furor inför hans målningar.
Jag är lycklig nog att ha med mig en konstbok hem.

Christina sa...

olgakatt: Bara ett tillägg; i min konstbok återges målningar med en stämpel, men när jag bildgooglar på Wu's underbara målningar ser jag att han ibland använder sig av två stämplar.

Fnissar åt din kattstämpel, tur att den är tyst som sagt ;-)

olgakatt sa...

Tack för tips! Verkligt fantastiska målningar med ibland ingen upptäckbar stämpel, ibland en eller två. Ibland finurligt placerad som del av själva bilden!

slöjdLena sa...

Han hade en Lena stämpel!

Spännande film, av den kända filmmakerskan från Striberg:)

slöjdLena sa...

Det är inte bara själva trycket som är fint, hela stämpelstenen är som ett konstverk i sig.

Christina sa...

olgakatt: Så roligt att du också tyckte om hans målningar.

Ja, de röda stämplarna är verkligen pricken över i :-)

slöjdLena: Det hade han inte - men han fick karva en ;-)
Den ska snart ut på en liten tripp åt Örebrohållet.

Guy sa...

Flygplatskontrollanterna i Beijing är mera nitiska än på andra ställen. Jag fick också lämna ifrån mig en solkräm som passerat kontrollerna på Arvidsjaurs flygplats och Arlanda.

Guy sa...

Flygplatskontrollanterna i Beijing är mera nitiska än på andra ställen. Jag fick också lämna ifrån mig en solkräm som passerat kontrollerna på Arvidsjaurs flygplats och Arlanda.

Petra sa...

Åh, Aileén är nyfiken över hur Voffsårkesterns stämpel ser ut. För det var väl en sådan du beställde?
Skulle vilja se när Shu förklarade för mannen på kinesiska att stämpeln skulle användas av hundar för att "skriva under" deras mängder av kontrakt med ; )

em sa...

Tänk så enkelt det ser ut, skulle jag försöka skulle jag säkert karva direkt i tummen - blodröda stämplar.
Är det täljsten? Det har jag provat på att göra skulpturer av, jättekul.
Kan inte Shu köpa nya verktyg åt er, och ta' med när/om han kommer till Sverige?
Margaretha

Eva Henriksson sa...

Nej Shu får väl heller inte flyga med verktyg.???
Det grämer mig att ni fick lämna ifrån er verktygen....Trist att alla måste vara misstänksamma.
Intressant med stämplarna...

ANN-BRITT sa...

Men nu vet ju Shu att han inte kan ha det i handbagaget!

Jättefin film!

Pettas sa...

Här har jag förlustat mig en stund, suttit och tittat på filmen några gånger och är full av beundran över hantverket.
Vad är det för sorts sten? Täljsten?
Det ser lätt ut men man vet ju att det lätta oftast är det svåraste av allt.

Christina sa...

Guy: Du anar inte vad de sniffade i min flaska med kinesisk trögflytande hostmedicin på flygplatsen ;-)

Petra: Jag ser inte fram emot att berätta för Aileén att jag helt enkelt glömde bort att beställa någon Voffsårkesterstämpel :-/
*Gulp*

em: Jag tänkte i samma banor - det kanske var lika bra att verktygen blev beslagtagna, jag hade säkert dragit in stickeln i handen det första jag gjorde annars ;-)
Jag tror det är en slags täljsten. En stensort heter t ex Tianhuang och beskrivs som en slags "soapstone" när man googlar.

Shu gav oss två veckor av sin tid, det får räcka så, vill inte att han ska ha extra besvär. Vi har ändå med oss så mycket fint hem så någon gång får man vara nöjd ;-)

Eva H: Hade vi lagt verktygen i ryggorna istället för i handbagaget hade det inte varit något problem. Det var Karin och jag som dummade oss helt enkelt.

Ann-Britt: Shu skulle aldrig ha gjort en sån miss ;-)
Tack, så roligt att du gillade filmen :-)

Pettas: Jag tror att det är en slags täljsten.
Ja, det som ser lätt ut är ofta det som är svårast - så sant, så sant.

Emma R sa...

Vilka vackra stämplar! Vad roligt att er vän är en sån där kritisk expert som inte lät er bli lurade turister! Måste vara perfekt att ha Shu's expertis under resan i alla möjliga och omöjliga situationer. Det var ju en bra sak att signera med stämpeln. Återigen har jag blivit mer upplyst av en stunds läsning på din blogg än vad jag var innan läsningen! :-D

slöjdLena sa...

Läste just ditt svar och blev lite andäktig...

Christina sa...

Emma: Mja, Shu var kritisk när han såg det färdiga resultatet, men Karin och jag tyckte de var jättefina.
Enligt Shu ska kanterna göras lite knaggliga, de ska inte vara så perfekta och jämna som den här killen gjorde. Jag ska knaggla till mina själv så att de blir mer rätt ;-)

Ja, att resa med Shu var rena lyxen, han kunde förklara allt vi såg och hjälpa till i alla möjliga och omöjliga situationer.

slöjdLena: Om du läser kommentarerna ovan så ser du att du måste knaggla till stämpeln lite, så att den får lite skrovliga kanter :-)