tisdag, december 16, 2008

Shumai - bland det godaste jag vet!

På 80-talet reste jag runt i Japan under fem veckor och kom att älska japansk mat. Shumai är små ångkokade knyten, som egentligen härstammar från Kina, men jag lärde mig att göra den japanska varianten av min ena resekamrat Koji.

Ibland kan jag få ett sånt sug efter shumai, så jag har alltid wonton-plattor i frysen för säkerhets skull. Av alla shumai jag har smakat så är Kojis recept det läckraste.

För ett halvår sedan blev jag av några vänner och gäster tillfrågad hur jag gjorde dom, så när det var dags nästa gång så bad jag Håkan plåta.
Det är lite pilljobb att göra shumai, men det är inte det minsta svårt.

Du behöver:
Ett pkt wontondegplattor (de finns i frysdisken i de flesta asiatiska mataffärer), några stjälkar bladselleri,1 purjolök, ca 5 champinjoner eller motsvarande,
3 hg fläskfärs, ingefära,1 äggula, japansk soya, sesamolja, salt, vitpeppar,1 nypa socker, ev 1 msk vitt vin.

Kör alla grönsaker i en matberedare, men bara grovt.
Stek grönsakshacket i lite olja i en wok eller stekpanna. Salta och peppra(vitpeppar). När hacket steks på slutstadiet, tillsätt lite sesamolja.
Låt grönsakshacket svalna, blanda ihop det med den råa fläskfärsen och tillsätt riven ingefära (ca 1 dm om man har den i tub), salt, vitpeppar, 1 nypa socker, 1 tsk japansk soya, 1 äggula, 1 msk vitt vin (kan uteslutas).
Placera 1 tsk av smeten på mitten av ett wontonblad, tryck ihop resten av bladet runt fyllningen med fingertopparna och tryck till.
Vill man vara lite tjusig så kan man placera en grön ärta eller en liten broccolibukett i varje degöppning.
Ångkoka degknytena i 10 - 15 min .Servera med en doppsås gjord av japansk soya och en skvätt vitt vin. Ät och njut!

















33 kommentarer:

Ingela sa...

Har också ätit dem, i Kina. Dim sum, på engelska dumplings. Kina-palt.

Evas blogg sa...

Det har jag aldrig ätit. Wondon, är de som pirogdeg? Och hur funkar ångkokaren du har?

Elisabet. sa...

Ja, jag tror att jag satsar på palt ..-)

Christina sa...

Eva: Nej, wontondegplattor innehåller varken fett eller jäst...och så är de väldigt tunna. Du kan säkert hitta ngt degrecept på nätet men det är så himla bekvämt med de färdigtillverkade plattorna. De flesta lite större städer brukar ha någon invandrarbutik, och där hittar du dem alldeles säkert, eller kan beställa hem.

Bambukorgen kan ersättas med en sån där ångkokarsolfjäder som man kan köpa på IKEA, så är det problemet löst. Klipp till ett bakplåtspapper och stick några hål i det och lägg sedan det mellan plåten och knytena.
Man behöver inte ha så avancerade grejer, ofta kan man hitta på enkla ersättningslösningar.
Men du kommer att gilla dom här knytena om du vågar dig på ett försök.

Elisabet: Ät du din palt, men du missar ngt;-)
Ikväll har vi ätit stekfläsk med mandelpotatismos på stationen, så vi gillar svensk husmanskost också.

Christina sa...

Ingela: Kina-palt - ja, fast kanske med lite tunnare deg runt fyllningen och annan smaksättning ;-)

Anita sa...

Det verkar vara mat i min smak! Fast helst skulle jag vilja äta det i Japan förstås... Jag har aldrig varit i Japan, men det är en dröm att åka dit. Sushi har jag ätit, men den här rätten var ny för mig.

Christina sa...

Eva: om du inte har någon ångkokarsolfjäder från IKEA så tror jag att du skulle kunna lägga ner några rentvättade stenar i en kastrull, fylla på med vatten och placera en tallrik högst upp. På den placerar du knytena, locket på och sedan ångkokar du dem. Det borde funka lika bra som min bambukorg.

Ingela: jag har bjudit såååå många människor på den här rätten genom åren och alla har varit helt lyriska, gamla som unga.

Ingela sa...

Jag tycker också att de är jättegoda. De fanns med olika fyllningar, till och med någon slags efterrättsmodell med något marmeladliknande inuti.

Över huvud taget var maten i Kina väldigt god. Inte mycket likt kinarestaurangmat. Ju mer trångt i lokalen och ju sotigare tal desto godare mat var det.

Christina sa...

smulan: om du vågar dig på det så tror jag att du skulle bli förtjust.
Ja, att äta rätten i Japan är förstås det man helst skulle vilja, men att återuppleva ett Japan hemma i sitt svenska kök då och då är inte fy skam det heller.

Anonym sa...

Låter som någonting man borde pröva. Men ångan ska alltså inte nå in till själva knytena, bara värma upp bambukorgen/tallriken?

Christina sa...

Jo, ångan ska virvla omkring bland knytena, de ska åmgkokas.
Om du alltså ställer en tallrik på några stenar i botten på en kastrull, fyller på med vatten till lite under tallriken och lägger på locket och ångkokar i 10-15 min så blir det perfekt.

Anonym sa...

Men hur kommer ångan in i din korg? den ser ut som om den har en solid botten.

Christina sa...

Aha, nej den har en botten av bambuspjälor som jag lägger ett bakplåtspapper över för att inte knytena ska klibba fast. Om du tittar noga på tredje bilden underifrån så kan du skönja spjälorna!
Jag brukar sticka lite hål i bakplåtspapperet så att ångan ska få fritt spelrum och så virar jag lite hushållspapper runt bambukorgen för att ångan ska gå rakt upp i korgen och inte sippra bredvid.

En kastrull och några stenar är nog enklare men det är så vackert att servera ur bambukorgen.

Anonym sa...

Nu förstår jag!

Anonym sa...

Jag ser ju att du ställt bambukorgen i wokpannan - men har du papper emellan dem???? undrarEva

Evas blogg sa...

Tack för tallrikstipset!

Christina sa...

AnonymEva: vattennivåen i woken ska inte gå ända upp till bambukorgen. Bakplåtspapperet har jag i botten på själva bambukorgarna, inte mellan korgarna och woken.
Bambukorgarna är ju som ett par våningskastruller, bara det att de istället för botten har ett glest bambugaller så att ångan stiger rakt upp i dem.
Hushållspapperet runt korgarna är bara lite tätning så inte ångan sipprar bredvid för mycket.
Hoppas att jag har lyckats förklara.

Eva: jag har inte testat tallriksvarianten, men tycker att det borde gå.

Anonym sa...

Tror du det funkar i ugn, med lite vatten i långpannan (varför heter den inte "djup-pannan", förresten?) och så bakplåtspapper på ett galler? Och undervärme på 100°?

Christina sa...

ab: nu fick jag fundera ett tag, du är så påhittig :-)

Nej, jag tror inte att det skulle funka, meningen är att de ska ångkokas men i ugnen tror jag bara att den tunna degen kommer att torka ut trots vatten i långpannan.

Det skulle vara om du täcker över långpannan med lite ugnsfolie...då kanske...

Monet sa...

Gud vad det där ser gott ut. Och hyfsat enkelt verkade det vara till att börja med. Men själva ångkokeriet verkar som ett pyssel?

Kan man inte köpa de här bambukorgarna nån stans istället?

Christina sa...

Monet: Jovisst, bambukorgarna är absolut det bästa sättet att ångkoka på, och i Frankrike borde du inte ha några som helst problem att hitta dylika.
De finns över hela världen i varje livsmedelsbutik med asiatisk inriktning, och även i välsorterade husgerådsaffärer.
De är praktiska att använda till mycket och är dessutom billiga.

Anonym sa...

Jag har lagat dumplings hemma hos mina Taiwanesiska vanner. De brukar ha "dumpling parties" dar varden star for ingredienserna och gasterna for arbetskraften! Pyssel och knap tillsammans innan man antligen far ata. Man kan variera lite som man vill, men ditt recept later valdigt gott! Flaskfars och ingefara ar en bra kombination. Vi gjorde aven varianter med rakor och diverse kal. Vi anvande tjockare deg (ocksa kopt) och kokade knytena. Sjalv gillar jag allra bast att steka dem (stek en minut eller sa for att fa stekyta, sla sedan pa lite god kycklingbuljong och efterstek under lock). Nar jag gor dem hemma sa gor jag ett helt gang och styckfryser dem ostekta. Snabbmat nasta gang!

Christina sa...

Cecilia: snälla du, kan du inte skicka lite recept på hur ni gör? Det låter som en väldigt trevlig idé att ha "dumpling parties". Att pyssla tillsammans runt mat är alltid väldigt trevligt.

Det där med att steka knytena, det är mer som gyoza, som jag också har lärt mig av min japanske reskamrat.
De får steka på en sida, och sen på med buljongen, locket på och ånkoka det sista, eller...?
Som sagt, recept mottages tacksamt!
christina dot alvner at telia dot com

Christina sa...

Cecilia: snälla du, kan du inte skicka lite recept på hur ni gör? Det låter som en väldigt trevlig idé att ha "dumpling parties". Att pyssla tillsammans runt mat är alltid väldigt trevligt.

Det där med att steka knytena, det är mer som gyoza, som jag också har lärt mig av min japanske reskamrat.
De får steka på en sida, och sen på med buljongen, locket på och ånkoka det sista, eller...?
Som sagt, recept mottages tacksamt!
christina dot alvner at telia dot com

reneesfotoblogg sa...

Här kommer en variant till som jag lärt på Trinidad där maten är afro-indisk med kinesiskt inslag: Färsen består av räkor-fläskfärs och olika kryddningar men här friterar man i olja samt har en stark sås som man dippar knytena i.
Man gör inga knyten utan mer som en hopknuten giffel.
Jag lovar att man kan äta hur många som helst!
mvh R

reneesfotoblogg sa...

PS Har för mig att wanton-plattorna är gjorda på rismjöl.DS

Christina sa...

reneesfotoblogg: ja, räkor och fläskkött är väldigt smaskigt ihop. Trinidadknytena låter jättegoda.

Nix, wontonplattor är gjorda på vetemjöl men det finns annan deg som är vit och halvtransparant och är gjord på rismjöl. Det är nog den du tänker på.

Anonym sa...

Christina- Beskrivningen som du gav av steka-buljong-angkoka under lock ar precis sa vi gor (akta dig for oljestank bara nar du haller i buljongen). Nar det galler fyllningen sa brukar vi (och min taiwanesiske chef) hofta... Jag hoftar nastan alltid nar jag lagar mat, kanske for att jag laser for manga "recept" pa labbet och langtar efter lite frihet och mindre nogrannhet? Jag har ett recept hemma dock som jag kan forsoka hitta och skicka.

Vi viker vara degknyten rakt over liksom for att fa halvmanar, kniper ihop sommen (innan man viker over bloter man innerkanten med lite vatten sa att den ska halla ihop) och staller sedan knytena sa att sommen ar mitt ovanpa.


Ideskiss kan jag ge:
1. flaskfars, salladslok eller purjolok, lite fisksas, ingefara, vitlok, kanske en skvall mork sojasas, lite finhackad kal, tex savojkal (min chef tar salladskal som jag inte ar sa fortjust i)
2. rakor (hackade), en aning flaskfars, nagon sorts lok, ingefara etc.
3. Som ovan men med tofu

Anonym sa...

Forresten, dumpling parties brukar vara trevliga men det ar nastan lite arbetslager over det hela :-). Min chef som ordnar dem ar ganska diktatorisk sa knappt har man tagit av sig skorna innan man sitter vid hennes koksbord och viker for glatta livet. God arbetsledare kanske man ska saga istallet for diktatorisk :-).
Har kan man kopa plattor i olika farger (vita, mer gula och grona fargade med spenat). Mycket anvandbart under festerna eftersom det nastan alltid finns nagon vegeterian med som da med sakerhet kan fa sina knytet "colour coded".

Christina sa...

Cecilia: stort tack för receptet, det ska jag lägga ut på bloggen i en egen post. Jag ska prova så fort jag får tillfälle.
Det jag inte förstod var 3:an, menar du att du bara har tofufyllning i knytena?

Jag garvar när jag läser om din taiwanesiska chef, jag skulle älska att sitta och pilla med dumplings under hennes ledning :-)

Och så smart det där med att skilja på vegetariska knyten. Själv har jag aldrig sett spenatfärgade degplattor.
Inte ens de gjorda på rismjöl finns att köpa här vad jag vet, men dom har jag lärt mig att göra av en kinesisk vän och kollega.

Tack igen för att du tog dig tid!

Christina sa...

Cecilia: jo, jag gör precis som du, jag höftar också när jag lagar mat...

Anonym sa...

Christina: Jo, tofu med resten da- typ nagon gronsak (kal kanske :-), det ar ett lokalt skamt mellan mig och min man: nar vi bodde i England och gick pa kinesiska restauranger sa bestod oftast "mixed vegetables" av just kal av olika sorter, not so mixed om jag far saga sa), lite lok etc. Jag ska fraga min andre taiwanesiske kollega om hon har forslag pa fyllningar.
Nu ska jag bort over julhelgen (Mexico, jippie!) men nar jag aterkommer och handlar igen kan jag kolla vad de plattor vi anvander kallas och forhoppningsvis med lite fler fyllningsforslag.
Klart jag tar mig tid- det ar ett kart besvar! Roligt att prata mat. Houston ar forresten en valdigt bra stad matmassigt med bra och stort utbud bade for att ata ute av alla sorter (med en del undantag) och nagra riktigt bra affarer (baksidan av myntet ar val att vi har USAs tjockaste befolkning- vadret hjalper ju inte heller).

Christina sa...

Cecilia: aha, då fattar jag!

Den där tråkiga fyllningen som du beskriver att du och maken fick på kinakrogar i England - samma får man här.
Likaså när man köper färdiggjorda. Bara kål och lite lök.

Du får ha det så trevligt i Mexico, så ser jag fram emot att få lite deginfo och fyllningsförslag sen när du har tid. Spännande.

Ja, visst är det kul att prata mat och byta favoritrecept :-)

Nu ska jag iväg till Örebro och hämta en jul- och nyårshund, men sen tänkte jag lägga ut dina receptförslag som en egen post, jag har några frågor också.