fredag, december 19, 2008

Dumplings från Texas


Cecilia från Houston har lagt in några recept och beskrivningar på dumplings bland kommentarerna till inlägget om Shumai.
Jag lyfter fram det för det är så kul att få förslag på nya fyllningar och lite köksknep.

Så här skriver Cecilia:

Jag har lagat dumplings hemma hos mina Taiwanesiska vänner. De brukar ha "dumpling parties" där värden står för ingredienserna och gästerna för arbetskraften! Pyssel och knåp tillsammans innan man äntligen får äta. Man kan variera lite som man vill, men ditt recept låter väldigt gott! Fläskfärs och ingefära är en bra kombination. Vi gjorde även varianter med räkor och diverse kål. Vi använde tjockare deg (ocksa köpt) och kokade knytena. Själv gillar jag allra bäst att steka dem (stek en minut eller så för att få stekyta, slå sedan på lite god kycklingbuljong och efterstek under lock). Nar jag gör dem hemma så gör jag ett helt gäng och styckfryser dem ostekta. Snabbmat nästa gång!

Vi viker våra degknyten rakt över liksom for att få halvmånar, kniper ihop sömmen (innan man viker över blöter man innerkanten med lite vatten så att den ska hålla ihop) och ställer sedan knytena så att sömmen är mitt ovanpå.


Ideskiss kan jag ge:
1. fläskfärs, salladslök eller purjolök, lite fisksås, ingefära, vitlök, kanske en skvätt mörk sojasås, lite finhackad kål, tex savojkål (min chef tar salladskål som jag inte är så fortjust i)
2. räkor (hackade), en aning fläskfärs, någon sorts lök, ingefära etc.
3. Som ovan men med tofu


Som ni ser behöver man inte hålla på med veckade kanter på rundlarna, utan det går att vika på mitten rätt och slätt.
Tror att jag ska prova fyllning nr 1 nästa gång. Det vattnas redan i munnen.

2 kommentarer:

Cecilia i Houston sa...

Tack for prickarna och ringarna!

Fast jag glomde saga att jag ocksa veckar kanterna... Jag tror att de haller ihop battre da. Eller sa ar det bara for att det ar snyggare :-).

Christina sa...

Cecilia: :-)

Aha, så du veckar också!
Ja, de håller nog ihop bättre på det sättet.

Tror du inte att en ytterligare orsak kan vara att man gör själva degrundeln lite som en rymlig påse?
Det finns utanpå-fickor på kläder som också är veckade, och de blir pösiga liksom.
Bara en gissning :-)