måndag, december 01, 2008

Fado-drottningar

Jag ä l s k a r fados, har alltid gjort, den portugisiska säregna sången med sina rötter i rännstenen.
Amália Rodrigues var den första fadistan, fadosångerskan, jag lyssnade till, sedan har det blivit många under åren. En som har blivit en nutida favorit är Mariza, en ung fadosångerska som har en sån härlig röst och en av de snyggaste frisyrer jag vet.

Lyssna till dem båda när de sjunger samma fado, "Estranha forma de vida".

Först ut är Amália Rodrigues, genrens matriark, inspelad 1965:Och lyssna sen till lika underbara Mariza, som inte är att förväxla med donnan som dramatiskt bärs ut i början av videon:Ja, det är sånt här jag sitter uppe och lyssnar till nu när scannern har säckat ihop och vår värmepanna krånglar och vi bara har 16 grader inomhus. Vilken tröst musiken ger, så g l a d man blir.

9 kommentarer:

Elisabet sa...

Och jag minns en resa från Ystad till Alingsås. Jag hade hyrt en liten bil ., det var vår .., och jag spelade just Mariza och höll nästan på att GÅ SÖNDER av glädje .., och så ringde en man och hörde musiken i bakgrunden ....

"Är det en katt som håller på att strypas ...?" sa han.

smulan sa...

För ett par år sedan hörde jag fado för första gången när jag hörde Joana Amendoeira på min hemort: http://smulansblog.blogspot.com/2006/05/joana-amendoeira.html

En helt otroligt fin upplevelse.

Evas blogg sa...

Ja det är musik som berör en. Nu hoppas jag du ska få tag på en ny scanner och att det fixar sig med värmepannan, sexton grader är inget vidare.

Christina sa...

Elisabet: "en katt som håller på att strypas" - ja, det är inte alla man delar musiksmak med ;-)

smulan: jag hittade henne på YouTube...åh så fint hon sjunger! Tack för tipset!

Eva: ja, trots att man inte kan portugisiska så förstår man ändå på ngt sätt.

Vi fick igång pannan imorse men nu har den lagt av igen. Har ringt en kille som lovat att komma och laga den i slutet av veckan, håhåjaja.
Hoppas på blidväder under tiden...brrr.

Evas blogg sa...

Har ni ingen kamin som ni kan elda i? Fy så jobbigt när pannan krånglar. Minns alltför många kalla dagar inomhus under våra 22 år i huset på landet.

Christina sa...

Eva: jo, vi har en kakelugn som är väldigt effektiv, men just nu har vi ingen ved, det är väl typiskt?
Men nu går pannan igen så huset har blivit varmt. Reparatören ringde och sa att han kommer redan på onsdag.

Det har sina fördelar med att bo i lägenhet ;-)

Moi sa...

gillar också fados, såg mariza för ett tag sedan på mosebacke. De har ganska ofta fadosångerskor där faktiskt, men det vet du säkert redan :)

Christina sa...

Moi: Vi verkar ha samma smak när det gäller mat, hundar och nu - fados ;) Kul!

Lyckans ost som har sett Mariza live!
Jo, jag visste om Mosebacke, men det blir aldrig av att jag åker på ngn konsert sen vi flyttade från Sthlm, är lite för slö.

Anonym sa...

Hej! Om du är intresserad av fado kanske du skulle ha utbyte av min bok ”Fado, en vägvisare till musiken och musikerna” (GML Förlag) som utkom för några dagar sedan. Jag kan lämna mera information om du skriver till ulf.svenska@gmail.com
Hälsningar Ulf Bergqvist