onsdag, december 31, 2008

Arbetsmaterial

Eva från Frösön har frågat mig om tuschpennor, så nu tänkte jag berätta lite om pennorna jag använder när jag illustrerar.

I nästan 25 år har jag använt mig av antika stålstift när jag har tecknat. Jag har köpt upp gamla lager och t o m åkt till London för att hitta rätt sorts stift.



Jag har använt Pelikans vattenfasta tusch, Tusche A.
Problemet med stålstift är att man hela tiden måste fylla på med tusch och beräkna hur långt en dutt med tusch räcker om man ska dra en lång linje. Man vänjer sig, men särskilt bekvämt blir det aldrig.

Jag har alltid drömt om en reservoirpenna som inte beckar igen av vattenfast tusch, men en sådan existerar ju inte. Och vattenfast tusch måste det vara för att linjerna inte ska blöda när jag färglägger bilden, det sista jag gör.

Men för två år sedan löste sig mitt problem, tack vare nätet. Jag hittade ett amerikanskt vattenfast svart bläck, Noodler's ink, på den här köpsajten.
Det finns hur många olika sorters Noodler-bläck som helst, men en del sorter är alltså vattenfasta och går att använda i reservoirpennor.
Jag har provat flera olika sorter och kommit fram till att jag trivs bäst med Noodler's Polar Black. Det blir vattenfast snabbt och jag kan sudda redan efter en timme utan att det smetar. Ett fantastiskt bläck som har revolutionerat mitt arbete helt. Första gången jag använde det var när jag tecknade julkalendern till SVT 2007, och det var en milstolpe i mitt tecknande.
Så otroligt härligt att bara kunna teckna på med reservoirpenna, utan att behöva bekymra mig om det eviga tuschduttandet.



Nu till pennorna. Jag börjar med en billig vattenfast engångspenna som finns i olika spetsstorlekar, Staedtler Pigment Liner. Den hittar man i nästan varenda bokhandel, lätt att få tag på och kostar en tjuga.



Om man vill gå upp i prisklass och få en riktigt trevlig tecknarpenna till ett förhållandevis lågt pris, så är Lamy Safari att rekommendera. Finns i olika spetsbredd och kostar strax under 200 kr. Glöm inte att betsälla en konverter för 37 kr om ni beställer. En konverter fungerar som en pump, så att man själv kan välja vilket bläck man vill använda.



Reservoirpennorna jag jobbar med heter Namiki Falcon och är skräddarsydda efter mina önskemål. Det är en liten amerikansk firma som säljer pennan och skräddarsyr själva spetsen/stiftet enligt kundens önskemål.
I början av förra seklet fanns det reservoirpennor med mycket flexibla och trevliga stift. Reservoirpennorna av idag har däremot väldigt stumma och trista stift, men Namiki Falcon är gjord just med "flexible nib" och helt underbar att teckna med.

Med tull så kostar pennan ca 1500 kr att få hem till Sverige. Jag har tre st som jag vårdar ömt och aldrig vågar ta utomhus.
Tecknar jag ute använder jag en Lamy Safari.

27 kommentarer:

Evas blogg sa...

Tack snälla du! Om jag beställer en Lamy Safari, ska jag då även beställa bläck? Finns de i patroner eller på flaska?

Christina sa...

Eva: Lamy Safarin kan du köpa i Sverige, genom länken jag la ut. Tyvärr är det svårare att få tag på Noodler's ink. Jag beställer från USA från firman jag länkade till. Tyvärr såg jag att de hade slut på de flesta Noodlersorterna just för tillfället, men det kommer säkert in igen. Det har väl blivit någon miss någonstans.

NK säljer några Noodler-sorter vet jag.
Tyvärr är Noodler's Ink det enda bläcket jag känner till som blir vattenfast i kontakt med papper.

Jag kollade och ser nu att du kan beställa ett bläck som heter Noodler's Black Waterproof Ink, det finns hemma. Det bläcket tar några dagar på sig för att bli riktigt vattenfast, men sen är det inga problem.

Allt Noodlerbläck säljs på flaska.

em sa...

Tack för tipsen. Jag undrade just om det där med tull från U.S.A. - har åkt på några rejäla smällar, har till och med fått betala för presenter när affärerna skickar dem.
Jag skrev alltid med reservoarpennor förr men har blivit lat när de läckt och krånglat. Framför allt har jag lärt mig att inte flyga med fyllda reservoarpennor!
Ett billigt alternativ är ju "centropen" pennorna som Claes Olson säljer. Säljs i en sats med fyra pennor i olika grovlekar.
Ska kika mer på Noodler sidan - kanske kan jag be någon vän "over there" att skaffa åt mig.
Margaretha

Christina sa...

em: Ja, tullen är inte rolig, men det brukar inte bli så farligt när jag beställer Noodler's ink.

Läckande reservoirpennor är ett gissel, men Namiki Falcompennorna och Lamy Safaris uppför sig alltid exemplariskt, tillsammans med Noodler's bläck. De kan ligga och vila i en vecka eller mer, men ändå gå igång direkt jag skruvar av huven...eller heter det hatten?

Hade en dyr Mont Blanc förr i världen, och den krånglade alltid. Fast då använde jag ju inte Noodler's förstås.

Tack för tipset, jag ska kolla centropen nästa gång jag besöker Clas Ohlson.

Anonym sa...

Gott nytt år på er alla i Striberg! ´Fick en cross reservoirpenna i 50-årspresent av en god vän, och blev så glad. Men spetsen är tyvärr för "tjock" (för bred). Undrar om man kan byta ut den, alltåsd spetsen? Annars verkar den funka hyfsat. Men jag skulle också vilja ha en sån där flexibel historia. För övrigt ska jag hem t Cath o Micke ikväll, och har tagit på mig att göra majonäs till den hummer vi ska äta. Har bara gjort majonäs en gång tidigare och då misslyckades jag. Nu har jag varit ute på nätet o kollat recept, och det varkar finnas två skolor. En med senap som smaksättare, och en med rödvinsvinäger Frågan till dig, maestro Christina, är vad du rekommenderar? Kram från Susan

Evas blogg sa...

Men hur bär jag mig åt, häller jag bläcket i pennan (ursäkta jag är novis!!)? Så jag kan inte köpa bläck som de tipsar om till Lamy S pennan, om jag vill att det ska vara vattenfast?

Christina sa...

Anonym Susan: Gott Nytt på dig själv, och hälsa Catharina o Micke från oss!

Angående majonäs så brukar jag göra så här:
2 äggulor (rumstempererade)
2 tsk fransk senap
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl majs- eller rapsolja
salt, svartpeppar

Det är så enkelt att komma ihåg, det är 2 av allting :) Farligt gott!

Angående din reservoirpenna har jag tyvärr en känsla av att det inte går att byta spets.


Eva: Du köper konvertern som hör till pennan. Den funkar som en pump, och när du har satt den i pennan istället för en patron, så kan du suga upp vilket bläck du vill.
Fråga gärna om det är något som är oklart!

Christina sa...

Eva: Ett förtydligande; det bläck de rekommenderar till Lamypennan på penshop.se är alltså INTE vattenfast.
Det är bara Noodler's som har vattenfast bläck. Jag har skrivit till killen som har penshop.se och frågat om han inte kan ta in Noodler's men än så länge har det inte hänt ngt.
Maila och fråga du också, så blir det lite kundtryck ;)

Elisabet. sa...

Inte ett skvatt vet jag om det ni pratar om, men himla kul är det att läsa ändå.

En härlig nyårsafton önskar jag dig och de dina!

Evas blogg sa...

Jag mailar honom!!

Anonym sa...

Oj, vad jag blir sugen på att rita! höll på mycket med sånt i min gröna ungdom, sen har det inte blivit nåt mer. Men när jag läser dina tips börjar det klia i rithanden.

Anonym sa...

Ah vad sugen jag blev pa att anvanda mina reservoir pennor igen! Jag har haft Lamy pennor sedan lange och anvande dem flitigt i flera ar. Jag hade en valdigt fin rod men tappade den och numera har jag en gra- bada med F stift. Eftersom det som jag skriver mest for hand numera (min labbnotbok och vykort!) maste vara vattenfast sa slutade jag anvanda pennan. Nu ska jag kopa mig lite vattenfast black och en pump och prova igen! Jag har en annan penna ocksa som ar valdigt fin (en smal bla metall sak vars marke jag glomt) men den ar tyvarr inte lika skon att skriva med.
Gott Nytt Ar!

Christina sa...

Elisabet: :)

Eva: Fint!

Gabrielle: Roligt att kunna inspirera. Hoppas att det fortsätter att klia i rithanden!

Cecilia i Houston: Så bra då att jag tipsade om Noodler's vattenfasta bläck så att du får användning av dina Lamy-pennor igen.
Obs! Det är bara vissa sorter av Noodler's ink som är vattenfasta.

Gott Nytt År Cecilia!

Anonym sa...

Intressant och allmänbildande läsning! Även för den (jag) som knappt kan rita en streckgubbe.

Christina sa...

Libby: Även om du anser att du inte kan rita en streckgubbe, så kanske du gillar att skriva med reservoirpenna, 50-talsspanare som du är?

Anonym sa...

Jag vet ingenting om dessa olika pennor, men känner igen den sista, som liknar de reservoarpennor vi hade i skolan, när vi skulle renskriva uppsatserna. Jag kan liksom känna den där fjädrande spetsen när du beskriver den! Och det där lagret med lösa spetsar jag tog över i min lanthandel - vart tog de vägen?

Christina sa...

Rutan: De där lösa stiften ska du vara rädd om, eftersom de antagligen är gamla och av hög kvalitet. Man får betala en hel del för gamla stift.

Kesu sa...

TACK för din beskrivning - och bilderna - av dina pennor. Jag sög i mig allt som värsta läskpappret.

Jag älskar mina reservoirpennor. Har ganska många av olika märken, inklusive min mammas och pappas gmla Parkerpennor (vi talar 40-tal!). Favoriterna är Osmiroid och Rotring. Försöker måna om alla på bästa sätt, men eftersom de inte är arbetsmaterial är jag tyvärr lite vårdslösare än vad du är och slänger ner dem i handväskan. Ska genast bättra mig - det är de värda!

En fråga: hur gör du ren dina pennor? Med vanligt vatten? Varmt eller kallt? Spolar du eller låter du dem ligga i blöt? Eller har du ett speciellt rengöringsmedel (som finns på flaska)?

Till sist KANSKE ett tips till dig. Jag blev så inspirerad av ditt inlägg att jag började gräva i mina gamla bläck- och tuschgömmor. Hittade då bläcket FW från USA. "Non clogging waterproof drawing ink" och "Waterproof india ink" står det. Är det något du känner till? Är inte säker på att jag använt det, men minns vagt att jag höll på att leta vattenfast bläck som inte fick pennorna att bäcka igen. Mer info om du vill ha: Steig Products Lakewood NJ 08701.

Christina sa...

Nämen - gillar du reservoirpennor också, du blir bara trevligare och trevligare :-)

Det är knepigt med rengöring av pennorna om bläcket har torkat in ordentligt, då är det nästan lygens att få bort det. Jag har förstört en Mont Blanc på det sättet :(
Vis av den erfarenheten så försöker jag sköta mina pennor nu för tiden. Någon gång då och då skruvar jag isär pennorna och lägger i lite ljummet vatten över natten och sköljer delarna ordentligt dagen därpå.
Jag tror man kan ha i några droppar amoniak också.

Drawing ink, det är detsamma som tusch, och det ska du absolut inte fylla dina reservoirpennor med!
I alla fall så heter det Pelikantuschet jag använde förut just Drawing ink, India ink, så om jag skulle akta mig om jag var du.

Ingenting slår Noodler's ink! Jag vet inte om jag skrev det i inlägget, men det finns några sorter av Noodler's på NK faktiskt. Det är nog det enda stället i hela Sverige som säljer det fabrikatet.

Men alla Noodler's är inte vattenfasta, läs etiketterna noga...eller fråga mig till råds när du kollat vad dom har!

Kesu sa...

Roligt att vi har så mycket gemensamt. Mat, hundar, pennor :)

Tack för alla tips och råd. India ink blir det inte i mina reservoirpennor. Ska kika in på NK nästa gång jag är i faggorna. Kan vara kul att ha.

Jag är ju bara en amatör som älskar pennor - har alltid gjort. Och reservoirpennor gör ju så mycket för handstilen när man lärt sig skriva med dem. Särskilt om man har kalligrafispetsar. Då är halva "snyggjobbet" gjort.

Du känner säkert till Sveriges mästerkalligraf Kerstin Ancker. Hon textade Nobeldiplomen tidigare. När jag jobbade som reseledare i London drabbades vi ibland av megaförseningar. Det här hände sig på den tiden då det inte fanns några mobiltelefoner. (Vi ristade nästan i sten.) Gästerna fick därför skriva ner namn på och telefonnummer till personer de ville vi skulle ringa upp och tala om att si och så blev försenade. Gästerna fick inte ringa själva, för då skenade pengarna iväg. (Många dyrbara minuter gick nämligen åt att bara svära över förseningen!) Jag hade Kerstin Ancker på min buss och gissa om hennes lapp med namn och telefonnummer på var fantastiskt vackert skriven. Det gick på 10 sekunder. Jag tror jag har lappen kvar nånstans :D

Christina sa...

Ja visst känner jag till mästerkalligrafen Kerstin Ancker, hon har varit den stora stjärnan under lång tid. Fantastiskt duktig, och utbildad i England om jag inte minns fel.

Oj, den Anckerlappen skulle jag bra gärna vilja se ;)

Om du verkligen är intresserad av reservoirpennor finns det ett jättebra forum, där de t o m testar bläcksorter. Väldigt läsvärt tycker jag.

http://www.fountainpennetwork.com/forum/index.php?s=0fdbcb6b100b67980e09670e1afc24bc&act=idx

Ja, lustigt med alla gemensamma nämnare, det kanske blir en bok tillsammans vad det lider ?

Anonym sa...

Ett tips om ni vill undvika tull är att beställa Noodler's frånEngland. Min favorit är The writing desk: www.thewritingdesk.co.uk Frakten är låg och de är himla trevliga att ha att göra med. Även nicepens.co.uk säljer Noodler's.

Christina sa...

Anonym:Stort tack för ett supertips!
Jag ska nog skriva ett separat inlägg om dina tipsställen, för det här förenklar ju mycket.

Per Wilkens sa...

Hej! Jag hittade din blogg när jag letade efter tips om reservoarpennor att teckna med. Jag har funderat på en Namiki falcon ett bra tag nu, men priset avskräcker lite. Har testat med Lami safari innan men det var alldeles för hårt för mig. Har tecknat mycket med de mjukaste stålstift jag kunnat hitta men är också trött på att doppa ;)

Hur har du fått din specialanpassad? Hur känns pennan om man jämför med stålstift? Kommer man nära i känsla? Trevlig blogg och väldigt stiliga illustrationer!

Christina sa...

Per: När jag beställde mina Namiki Falcon (jag har tre stycken) så beskrev jag vad jag skulle använda pennorna till och hur jag jobbade, så stiften är anpassade utifrån det. Firman är väldigt trevlig att ha att göra med.
Det låter som om du föredrar mjukare stift än jag, så du kanske skulle ha en Namiki Falcon med "extra flexible nib"?

Ett stålstift är alltid ett stålstift, men det här är nog det närmaste man kan komma i känsla. Jag har helt gått över till att använda reservoirpenna när jag tecknar.

Var bor du Per? Jag tänkte om det fanns möjlighet att du fick prova en penna innan du beställer...

Per Wilkens sa...

Jo jag är förtjust i svampiga stift så det är kan nog vara rätt med "extra flexible" kanske i kombination med "extra fine", det här exemplet ser lovande ut http://www.nibs.com/Kirk%20Edelman%20Spencerian%20copperplate%20letter.htm . Det blir till att spara ett tag då... 254 dollar är lite i saftigaste laget för en hobbytecknare egentligen.

Det hade varit riktigt fint att få klämma lite på en penna, men jag bor i Malmö så det kan vara lite svårt att kika förbi.

Tack så mycket för dina tankar och tips!

Christina sa...

Per: Hej igen Per, hoppas att du ser det här! Jag fick tips av en annan tecknare att Noodler's Ink har släppt en reservoirpenna med en riktigt "flexible nib" (som i ditt länkexempel ovan) för bara 14 dollar. Det är tydligen en rykande åtgång på dem men man kan be dem ta kontakt via e-post när den kommer in igen. Du hittar pennorna här.