söndag, november 30, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Jag skulle älska...

Elisabet i Ystad skrev så här om Poppans (som egentligen heter Poppy) likhet med Foppa (se tidigare post):

Haha ..., undrar vad herr Forsberg tänker om detta ..-))

(Ja, han ser det förstås som en komplimang ...)


Just det! Rubriken är alldeles sann och saxad ur Expressen 28 nov -08. Detta uttalande borde en gång för alla klargöra hur herr Forsberg ser på saken.

Svårt perspektiv

Har jobbat hela helgen, försöker hinna klart boken om sjöodjuret innan jul.

Idag skissade jag på hur en sjöodjursunge ser ut uppifrån, om man t ex sitter och guppar på en gummimadrass och tittar ner på sjöbotten där ungen kommer tultande och sträcker sig uppåt.

Vänstra armen som sträcker sig uppåt är jag inte nöjd med, men jag tycker att uppifrån-känslan för övrigt är rätt ok. Får fortsätta skissa på den där armen...man ska liksom se undersidan på tassen...har sjöodjur trampdynor månntro?

Visst är de lika?

Håkan har alltid hävdat att Poppan är så lik Foppa, eller tvärtom, och visst ligger det något i det?
Ögonen, skägget...ja, själva uttrycket.

lördag, november 29, 2008

Dagens Poppan-skiss...

FOX Magiska adventskalender

När jag bodde i Stockholm jobbade jag i en frilansgrupp som hade stora skyltfönster ut mot Katarina Bangata.
I huset bredvid fanns ett dagis, och ett år kom vi på att vi skulle göra en magisk adventskalender för att underhålla barnen och deras stressade föräldrar. Bara på skoj så där.
Sagt och gjort, vi slaktade en gammal svart högtalare, satte in belysning och gjorde ett överstycke så att det såg ut som en liten teaterscen.
Vi tillverkade små scener med hjälp av saker vi släpade med oss hemifrån, gjorde fonder och stod i. Vi skiftade scen varje dag från 1 dec till julafton.
Jag minns hur roligt det var att sitta och äta tidig frukost på jobbet och se små näsor som trycktes platta mot fönsterglaset och alla förtjusta utrop.

Traditionen har levt vidare år från år och jag har gjort ett axplock från förra årets kalender, tillverkad av mina forna ateljékompisar. Vill ni se fler kalenderbilder så får ni titta här.







Moffa!

Vet ni vad man gör när man moffar?

Jo, moffar gör man när man greppar lite lätt i underbyxan och drar ut lite tyg som har hamnat i stjärtskåran. Ni vet, den där obehagliga känslan som man diskret försöker göra något åt.

Nästa gång har jag alltså ett namn på det jag gör. Det känns tryggt.

Hört på programmet Spanarna vid frukosten idag.

fredag, november 28, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Poppan i motljus.

"Intresset stort bland ungdomen rapporteras det"

Det här får bli en bloggdag i pappas tecken.

Min pappa var en ivrig modellflygare när han växte upp. Han vann flera mästerskap, men fick dåligt med fickpengar, så han har berättat många gånger om hur nesligt han förlorade tävlingen på Marieholmsgärdet 1939 för att hans propeller gick sönder och han hade inte haft råd att köpa en i reserv. Han försökte laga den med gummiband men det gick inte.

Fler pappa-foton

Ett gruppfoto utomhus. Pappa står med armen om sin fars, min farfars, byxben.
Pappa har lustiga puffbyxor på sig. Likadana som sin syster ser det ut som. Unisex redan då.
På samma stol som farfar sitter på står hon som måste vara min faster Inga. Bakom står farmor och håller...ja, det måste vara farbror Olle. Faster Gittan kom senare. Till höger bakom pappa står den ena av farfars bröder, kanske är det Axel? Kvinnan måste vara hans fru som jag inte vet namnet på.
Och vem är fotografen, vars skugga syns på gräset?

Så länge sedan...



Här har pappa fått följa med sin far till den kungliga huvfudstaden och poserar stolt framför Karl XII. Fötterna lite innåt.



Hur gammal kan han vara? 8...9 år?

Ett foto som berör mig

Min pappa dog helt nyligen och jag sitter och tittar på gamla foton.
Jag har alltid varit intresserad av gamla fotografier, det finns så mycket känsla och miljö i gamla bilder tycker jag.

Ett foto på min pappa tycker jag är lite speciellt, jag vet inte vad ni tycker?
Min pappa är en liten bebis på bilden och ligger och sprattlar i sina föräldrars dubbelsäng, och hans pappa, min farfar, ser sååå rar ut. Allt utstrålar hemtrevnad och familjeintimitet, ja rent av vardaglighet och det måste nästan ha varit min farmor som stod bakom kameran...

Var det vanligt på den tiden med så pass vardagliga bilder som den på min pappa i sängen? Fotot är taget ca 1921.

Det är just det där med vardagligheten som gör mig så berörd. Äldre bilder brukar vara mer uppstyltade och inga snapshots. Den här bilden bjuder in mig att finnas till i samma rum, i samma andetag. Och tänk att denna lilla levnadsglada knubbis föreställer samma person som jag nyligen kysste farväl, och mina läppar mötte en så kall kind.


torsdag, november 27, 2008

Fler "fur persons" bakom köksskåpen...

Så här skriver Eva från Hammarbyhöjden:

Det här är en länk till en musbild med telefon från nu i november. Jag hittade musen i mitt skåp i Hova, bar ut den.... och sen - senare tittade den ut under skåpet igen ;-) nu har den säkert boat in sig ordentligt!


Illustration tillägnad Elisabet

Den här illustrationen letade jag fram ur arkivet, och tillägnar den Elisabet som tycker så mycket om landet Halland.

Dagens Poppan-skiss...

Adventstider

Snart är det dags att värma på glöggen! Jag kanske borde skaffa mig en sån här manick, som jag såg i ett skyltfönster i Örebro?

Det bästa är ju att man kan ha den till soppa också!


Klotter

Ovälkomna "fur persons"...

Det här kortet är taget förra vintern då en husmus hittade en väg in i köket, och vips så visste hela muskolonin var den nyupptäckta ingången fanns.

Vi hade möss överallt i köket och levde med stängda köksdörrar och musfällor på golvet innan vi till slut lyckades lokalisera var dom tog sig in någonstans.

Håkan och jag fyllde de misstänkta hålen med finbetong, sen har vi haft det sååå fridfullt...tills för några veckor sedan. Som tur är kommer de inte ut i köket den här gången men de har ravepartyn under diskbänken. De gånger vi gluttar på skåpsdörren sitter det ofta en oförfärad rådis och glor vresigt på oss.
-Hallå där, stäng dörren, det drar!

Varvid vi snällt stänger skåpsdörren igen.

Vad gör man?

Längst in bakom köksbänkarna finns det en smal passage mot ytterväggen. Dit är det omöjligt att nå. Det känns som om vi måste riva hela köksinredningen för att komma åt problemet.

De är ruskigt söta, men jag vill inte ha dom i köket.

onsdag, november 26, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Igenkännande...

Jag hittade den här bilden på nätet och log igenkännande. Bilden föreställer en Disney-tecknare på 50-talet som grimaserar vid ritbordet.
Precis så där är det när man tecknar, jag sitter också och grimaserar och gör samma miner som jag håller på att teckna, nästan utan att veta om det. Jag ser antagligen inte klok ut!
Visst ser det ut som Disney-tecknaren håller på med en skiss av Lady, ur Lady och Lufsen?
Åh, vad jag älskade den filmen när jag var liten!

Sjöodjuret...

Just för tillfället jobbar jag med den åttonde boken om Nelly Rapp, monsteragent. Det skulle vara en undervattensbild på omslaget, vilket inte var helt lätt att åstadkomma. Så här blev det.

Bi kommer!!!

Med risk att den här bloggen blir lite väl "hundig" så lägger jag in en till hemma-video som jag tog förra vårvintern.
Kl 8 varje vardagsmorgon kommer min vän Bi och hämtar mig och hundarna, så går vi en skogspromenad på en och en halv timme tillsammans.
Bi är keramiker, också ett ensamjobb precis som mitt, så det här är ett sån't trevligt sätt att börja dagen på.
Att Gaia och Poppy tycker att det är vanvettigt kul kan ni se själva! Har ni egna hundar får ni nog sänka volymen annars kanske det blir riktig körsång...

tisdag, november 25, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Bette Midler "Is That All There Is?"

Den här låten tänkte jag på när jag läste det här inlägget hos madamen i Ystad. Egentligen ska det ju vara Peggy Lee som sjunger men jag hittade ingen med bra ljud, så det får bli Bette Midler.

Akvarellpapper

Eva från Frösön skriver och frågar:

Visst skrev du någonstans var du köper dina papper? Jag hittar det inte nu. Har du en länk?

Javisst har jag det. Jag brukar beställa mina papper från dessa två ställen:

Papper för konstnärer

Artistica

Det vanligaste är att de ligger i 10-pack och har måtten 56 x 76 cm.

Plats 10, jabba!!

Idag fick jag reda på att Häxdoktorn ligger på plats 10 på Boktoppen över de barn- och ungdomsböcker som sålde bäst förra månaden :) Himla roligt!


En oral batterist

En gång för många år sedan var jag på väg med tåg från Stockholm till bokmässan i Göteborg.
I restaurangvagnen råkade jag hamna bredvid en ung man i 20-årsåldern som hade små egendomliga och spännande ljud för sig.
Jag blev verkligen intresserad, och när den unge mannen tog upp en reservoirpenna och började fylla sin pappersservett med de mest underbara linjegubbar, den ena uttrycksfullare än den andra, var jag fast.
Jag började prata med honom och tiden bara flög iväg innan han skulle av i Töreboda för vidare färd till Mariestad där han skulle hälsa på sina föräldrar.

Vi hade bytt telefon-nummer och en tid senare dök Svante upp i Tecknarateljén där jag arbetade på den tiden. Jag och min kollega Johan peppade och hjälpte Svante att sätta ihop några av Svantes gubbar till en liten berättelse. Den här måste ni bara klicka på!



Idag är Svante Drake en av Sveriges främsta orala batterister, dvs en person som kan härma trumljud med munnen. Han är helt otrolig att lyssna på!

måndag, november 24, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Poppan tvekar...

Nu ska jag se om jag klarar av att lägga ut en liten videosnutt.
Poppy är väldigt misstänksam mot vatten, vilket märks tydligt här.
Höj gärna volymen och lyssna till klofs, klofs-ljudet när hon äntligen tar sig ut till sina vattenglada kompisar på sansreveln.

Jag som trodde jag var smart...

Jag förberedde de två inläggen nedan igår kväll. Så bra att det går att göra inläggen i förväg, minns jag att jag tänkte och kände mig lite smart.

Men se det gick inte! Gör man så blir inläggen daterade efter när de är skapade och inte när de är inlagda. Hmmrfff!

söndag, november 23, 2008

Håkans modellbygge

Min sambo, Håkan, är fena på att bygga modeller. För tillfället håller han på och bygger Stribergs Station som den såg ut när tågen rullade. Jag ser honom ständigt muttrande med tumstocken, mätande husdetaljer. Modellen är långt ifrån klar, men jag tänkte att ni skulle få en liten tjuvkik. Om någon vet var han kan få tag på tegelpannor i skala 1:45, så hojta gärna till!



Har ni sett på maken till flätor?


Igår var jag bara tvungen att stoppa Petra utanför stationen när hon kom med sin mamma och alla sheltiesarna. Petra har det mest häpnadsväckande flätor/hår jag någonsin har sett, tankarna går direkt till bröderna Grimm. Den här damen skulle kunna hiva upp en ung man med hjälp av håret i vilket torn som helst.
Jag bad att få plåta, och det fick jag. Det här ni! Kan ni bara tänka er hur långt håret är när hon löser upp det? Det når ända ner till marken kan jag ju säga...

Och flätorna är konstfullt flätade och med såååå fina dekorationer både här och där...

Hur man lägger in en översättningsmanick!

Så här skriver Margaretha, välkommen förresten:


Så roligt att få ett ansikte på Striberg som hittills bara varit en vägskylt för mig. Hittade hit via ab.
Jag är full av beundran för dig som lyckats peta in översättningsmanicken - jag har försökt i flera da'r utan att lyckas!
Margaretha


Ni som använder er av blogspot och vill ha en översättarmanick, gå in här och kopiera HTML-koden.
Gå sedan in på "Layout" på din blogg och välj en ny gadget i kolummen till höger. Välj sedan den som heter "HTML/JavaScrip" och klistra in koden. Vips så har du en egen översättarmanick på din blogg!

Dagens Poppan-skiss...

Helt otroligt!

Jag hittade en liten gadget som översätter en blogg till valfritt språk. Jag har nu efter mycket tandagnissel lyckats lägga in den till höger under min profil. Nu har jag suttit och översatt min blogg till både engelska och franska och det fungerar superbt!
Jag fattar knappt att det är sant! Så himla roligt att framtida ev utländska besökare kan läsa vad man skriver.

Välj ett språk och kolla själva så perfekt det funkar!

Älskade björktavlor!

När jag blev inbjuden att delta i utställningen Älg 244 i somras så bestämde jag mig för att avbilda en älg på ett väldigt svenskt sätt, nämligen på en hederlig björktavla, fast jag moderniserade genom att göra den elektrisk. Rättare sagt Håkan hjälpte mig med den biten genom att sätta dit röda lysdioder till ögon. Jag tycker resultatet blev rätt maffigt.

Björktavlan föreställer albinoälgen i Striberg.




lördag, november 22, 2008

Dagens Poppan-skiss...

Mer om lejonet Christian...

Om ni orkar titta på reprisen i 2 minuter (putta fram playknappen lite...) så kommer det en intervju med John och Ace inspelad i år. Väldigt intressant, tycker jag.

Otto och Linas blogg...

Det känns väldigt roligt för en 54-årig "tant" att kunna peppa ett 19-årigt datorfreak att lägga upp en blogg. Så här skriver den unge mannen själv i en kommentar ikväll i min första post:

Zacko sa...
Wow, vad många inlägg du har =D
Nu är vår blogg uppe ^^
http://bakoblogg.blogspot.com/

Men vi vet inte vad vi ska ha den till, och Lina är lite deprimerad just nu, så det kommer nog dröja ett tag tills vi lägger upp vettiga saker på den tyvärr ^^;

Tack igen för hjälpen =) och bra jobbat med bloggen!




Elisabet
har varit så snäll och slussat besökare till min nystartade blogg så nu gör jag samma sak.
Besök Otto och Linas blogg om ni är intresserade av manga!

Så här ser Otto ut, brorsa till min guddotter Sara:

En kylskåpsdörr hemma hos Jessica...

Så här skriver Jessica, min gamla vän och kollega:

Du efterlyste kylskåp. Här några bilder på vårt. I alla fall valda delar. Jag har inte arrangerat det hela utan bara plåtat det som var. Tyvärr blev en en blixtbild, men vad gör man när det är vinter och mörkt? Blixt är inte så kul egentligen.
Den första versen om den bildsköne pojken är barnens hyllning till Gunnar på födelsedan i maj. Så det var ett tag sedan.
Ha det fint i helgen! Här är det SNÖ, men ganska skönt ändå.
Kram
Jessica







Christian the Lion

Den här historien gör mig så himla rörd.

1969 köpte John och Ace en lejonunge på Harrods (!!!), döpte honom till Christian och släppte så småningom ut honom i Afrikas vildmark. Ett år senare återvände de till platsen för att se om Christian skulle känna igen dom. Experterna hade varnat att han inte skulle det men ack så de bedrog sig.



I Kenya finns det nu ett naturreservat som ett direkt resultat av Christians öde.

Inga fler kylskåpsdörrar?

I väntan på fler kylskåpsdörrar lägger jag ut en illustration som jag gjorde till Kommunalarbetaren för ett tag sedan.


fredag, november 21, 2008

Poppan

En kylskåpsdörr från Jämtland...

Åh, vad det är roligt att se alla kylskåpsdörrar. Här kommer en dörr från Eva.

Så här skriver hon:
Hej!
En mörk bild på vårt kylskåp. Lite allt möjligt där. Ett doptackkort. En bild på vår hund (som inte lever längre) som valp. Telefonkluddsbild. Ett grattiskort som vår yngsta gjorde för ett antal år sedan. Lite magneter.....

Ha en fin dag!
Eva


Poppy-skiss

För er som inte har hund så kanske jag ska förklara att den svarta rafftrosan är ett löpskydd.

torsdag, november 20, 2008

...och ännu en...

Här dimper det ner en kylskåpsbild mitt i natten från Ellis som skriver så här:

Där finns en bild på yngste sonen, han var kanske 3..? Iförd pyjamas och hatt, i färd med att rita, vid mitt sybord.
Där finns några lappar med telefonnummer till sonens kompisar (jag flyttade magneterna lite så numren inte ska synas).
En insändare klippt ur lokaltidningen (samma som hos dig), där min mamma tackar min syster och mig för att vi ordnade allt med begravningen när hennes pappa, ja vår morfar alltså, dog.
Plus några "checkar" från Ica och Coop.


Och ännu en...

Så här skriver Elisabet, min blogg-guru:

Här kommer pv:s dörr .., tre bilder.
Det är hans dotter Hilda som har skrivit brevet till sin pappa.

Vykortet med de grekiska farbröderna är från mig.
Och segelbåtarna från ellis som också har hälsat på hos pv, en trevlig i höstas.

Alla bilderna är hans .., och dom med textplupparna på är goda vännen Toruns, jag hade sovit över där och känt mig som en i familjen .., vaknade lite vemodig och tänkte på hur mycket jag saknade den biten ., att vara en del av nånting varmt och så skrev jag det där på kylskåpsdörren.












Fler kylskåpsdörrar...


Här kommer en kylskåpsdörr virvlande från Eva, Hammarbyhöjden, Stockholm: