
Jag förstår om ni kroknar när ni läser mina recept, men faktum är att jag får många besökare som googlar på t ex wontonplattor.
Alltid hjälper det någon.
Jag gillar svensk husmanskost också, men det är inte svårt att ta reda på hur man tillagar kåldolmar, så därför lägger jag hellre ut recept på lite udda maträtter som jag själv undrar över.
Eftersom jag la rabarber på ett stort parti ankbröst på Lidl i veckan, så tänker jag testa nya sätt att tillaga det lilla läckra bröstet på.
Idag var det dags för en enklare form av
Pekinganka. Jag gluttar i olika kokböcker och gör min egen variant.
För två personer.
Ett ankbröst
225 g vetemjöl
1,9 dl kokande vatten
1 msk kallt vatten
sesamolja
morot
salladslök
gurka
Häll ner mjölet i en degskål. Häll i det kokande vattnet och rör runt med några ätpinnar. Rör i det kalla vattnet. Använd händerna och knåda degen 3-4 min tills den är mjuk och slät.
Låt den stå övertäckt ca 20 min och vila.
Lägg degen på ett mjölat bakbord, eller som jag på ett Tupperwareunderlag (superbra grej). Knåda den lite och rulla degen till en 40 cm lång korv. Dela den i 16 delar.
Ta varje bit och kläm till en flat cirkelrund degplatta med 6 cm diameter.
Pensla hälften av degrundlarna med sesamolja på ovansidan och lägg de återstående på de oljade. Gör alltså degsandwichar och rulla ut till ca 15 cm i diameter.

Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och lägg i de dubbla pannkakorna och stek ca 1-2 minuter, eller så att du ser ljusbruna fläckar..
Vänd dem och stek på andra sidan tills de börjar bubbla upp.

Ta upp pannkakorna och dela dem med fingrarna medan de är varma.
Lägg på ett fat och täck med en handduk.

Skär bort överflödigt fett på ankbröstet. Gör ett rutmönster i svålen med en kniv och krydda bröstet med salt och peppar.
Fyll en kastrull med 2 - 3 cm vatten, sätt en upp och nedvänd risskål i botten och lägg ankbröstet på en liten tallrik och placera på skålen.
Låt ångkoka med locket på i ung 1 1/2 timme.
Låt svalna.
Skär morot, salladslök och gurka i tunna stavar och lägg upp på ett fat.
Slå upp Hoisinsås (finns faktiskt att köpa i vilken livsmedelsbutik som helst)
Fritera ankbröstet i 3 min så att svålen blir krispig. torka av med hushållspapper och skär i tunna skivor.
Under tiden så ångar du eller mikrar pannkakorna så att de blir varma och mjuka.
Ta en pannkaka, bred Hoisinsås över den, placera några ankbitar, grönsaksstavar och rulla ihop och njut!





Och naturligtvis fick Gaia och Poppan smaka...det får de alltid.