fredag, december 12, 2014

Blyinfattat glas - porträtt av en hundpudding

Nu har det gått mer än ett och ett halvt år sedan förra inlägget, så nu är det väl dags för ett nytt inlägg, eller hur?

Jag minns knappt hur man gör när man bloggar, men det får bli som det blir.
Sedan ett år tillbaka har jag snöat in totalt på blyinfattat glas. Om jag blir pigg på bloggandet igen ska jag berätta hur jag halkade in på det här udda hantverket, om nu någon skulle vara intresserad.


Hur som helst - jag har fått min första större beställning, vilket fyller mig med både glädje och en viss nervositet. Det här med blyinfattat är inte helt lätt, men otroligt, otroligt roligt.

Här på bloggen tänkte jag dokumentera arbetet med det här blyinfattade glaset som ska bli ett sovrumsfönster så småningom.

Beställaren, som jag inte känner sedan tidigare,  vill ha ett fönster som porträtterar familjens ena hund, en podenco. Bara det gör att mitt hjärta slår ett extra slag - den vackraste hundrasen (ja ja ja, jag vet att ni som inte har podencos protesterar högljutt) , en dröm för en glaskonstnär!Jag börjar med att få till ett bra foto som förlaga. Eftersom beställaren bor i andra änden av Sverige så mejlar vi. Först får jag några bilder på en obekväm hund med bakåtvikta öron och skeptisk blick.
Då frågar jag om hon har en bra mobilkamera, och tycker att hon ska sätta hunden mot ett fönster eller annan ljuskälla och plåta rakt framifrån.
Sen dyker den ena bilden bättre än den andra upp, hon har följt instruktionen och dessutom placerat en köttbulle i taget på kanten av ajfånen. Hunden snappar snabbt att köttbullen rullar av om han daskar till mobilen med tassen, så åtskilliga foton ser ut som jycken high fajvar en ajfån.

Nåväl, jag börjar med att rita en mönsterbild x 2  av snyggingen, sedan klipper jag ut varenda bit ur det ena arket med en speciell schablonsax för det här ändamålet. Den har tre skär, så det bildas en 1 mm bred pappersremsa i mitten som man tar bort. I det mellanrummet ska kopparfolie rymmas, som man senare tejpar runt alla glasbitar, och som tar lite plats.

Jag lägger varje mönsterbit på ett särskilt utvalt glas och ritar med en filtpenna runt kanterna.


Sen skär jag ut biten, och här gäller det att planera skären rätt så att man styr skåran och inte har sönder glaset. En skåra vill ju löpa rätt fram, så det handlar om att betvinga den helt enkelt.

Sen slipar jag den utskurna glasbiten och lägger på det mönsterark jag inte har klippt sönder, och ser till att 'pusselbiten' passar. Är det någon bit som sticker ut så markerar jag med en penna och slipar ner tills det passar.Här har jag fått de första två bitarna på plats (nåja, de fyra första men två syns inte) ...fortsättning följer :-)

19 kommentarer:

Cicki sa...

Kul att du är "back on track" igen, så att säga. Det låter enormt spännande med dessa glas. Det ska bli spännande att följa resten. För min del är bloggandet lite på sidan av. Det har istället blivit mer facebook. Kanske för att jag har rätt mycket beställningar så det går snabbare att lägga upp det på fejan. Men en och annan bloggpost får jag till i alla fall.

Mian sa...

Mycket roligare att få se när du visar än att kolla en tutorial på Youtube.
Jag väntar med spänning på fortsättningen.

Gunilla Byström sa...

Och jag har också gjort EN grej i glas, en metallfågel med vingar i blyinfattat glas (ligger uppe på vinden) och vet hur svårt det är att skära i glas utan att det spricker iväg, så "here´s to you!" och kul ska det bli att se vägen till resultatet!

Annacarin Dahlberg sa...

Mycket tydlig och fin instruktion!!! Så kul med beställningen, lycka till.

Christina sa...

Cicki: Tack, men utöver bloggande om glas vet jag inte hur mycket "back on track" jag är egentligen ;-)
Har du en "sida" på fb med dina alster?

Mian: Tack, det kanske beror lite på motivet också? Hundar får man aldrig nog av ;-)

Gunilla: Nämen, nu blir jag ju nyfiken på din fågel med vingar i blyinfattat glas ;-)

Annacarin: Tack Maestro, jätteroligt med beställningen, men lite nervöst också...

em sa...

Så roligt att det rör sig på stationen!
Ser fram emot att få följa ditt arbete - och hoppas naturligtvis att du fortsätter att blogga, av bara farten, också sedan beställningen är levererad.
Margaretha

Lena H sa...

Jag älskar din blogg och tycker att det är hur kul som helst om du orkar skriva. Den är som en efterlängtad serie på TV var förr. Jag säger bara YES! Heja heja dig.
kramar
Lena Hällzon

Christina sa...

em: Jodå, det rör sig på stationen hela tiden, men inte i cyberrymden direkt ;-)
Tack snälla du för att jag står på din adventsluckelista fortfarande, dina luckor glädjer mig varje dag.

Lena H: Nämen - nu rodnar jag nästan. Tack. Vi måste träffas snart, eller hur?

Cicki sa...

Ja, det finns en facebooksida för Cicki Design. Sök på det så hittar du den. Annars får du säga till.

Mira sa...

Även jag sällar mig till de lyckliga som får se lite digitalt liv på stationen. Så spännande det ska bli att få se vovven växa fram. Skickliga du.

Christina sa...

Cicki: Jag ska kolla :-)

Mira: Det är ett märkligt hantverk, nu har jag träffat personer via nätet, som har blivit precis lika bitna som jag. Biten by the glass bug, som engelsmännen uttrycker det ;-)

annie sa...

Hi Christina,

I can't get the translation button to work and turn on the English.

Wishing you and your family Merry Christmas!

Hugs,
Annie

Christina sa...

Annie: This is so strange, because I can use the translation button, and I have checked with another computer too.
Do you click and choose "engelska"?
Can you please check with another computer too, your daughter's maybe?

em sa...

All my "translation buttons" have ceased to function lately.

Cecilia N sa...

JAA!!

Hon bloggar!

(Jag skulle stå ut med en liten rapport om dina hundar också.)

God fortsättning!

cruella sa...

Hej, vad kul med nya rader! Och så roligt att följa ett hantverk så - även om jag får PANIK själv vid tanken på allt som kräver precision och är tålamodsprövande och kan gå snett:-)

maria ljungberg sa...

Åh vad roligt att du bloggar igen Christina! Har tittat o tittat efter inlägg... Glad jag blev! =) hoppas trenden håller i sig ;)
Glaskonst, så spännande! Så fint det verkar bli, som ett pussel fast i glas.
Kul att det var samma hundras haha och jag förstååår att ditt hjärtar slår extra då <3

Christina sa...

em: Nu funkar det hos Annie i Texas i alla fall :-)

Cecilia N: Jag råkade skada min högerarm, så jag kom av mig lite, men snart ska jag väl försöka fortsätta med både podencofönstret och bloggandet :-)
God fortsättning själv, och jag ska absolut lägga ut en liten rapport om pälstjejerna också vad det lider.

Cruella: Ja, det här är verkliogen inget hantverk som jag trodde att jag skulle falla för så kapitalt, jag har varken särskilt stort tålamod eller gillar att pilla alltför mycket. Men jag älskar verkligen vartenda moment från ax till limpa, sen att det kan gå käpprakt åt h-e är mindre kul förstås, och det GÖR det med jämna mellanrum tyvärr.

Maria: Jag började svara i fel ordning, från slutet ;-) Jag hoppas också att trenden håller i sig, även om det har blivit ett rejält glapp av vissa orsaker.
Ja, glas är verkligen vackert, och man blir lycklig av att titta på det. Speciellt när vår- och sommarljuset kommer :-)
Ja, tänk att jag fick en beställning på just en podenco!

Vonkis sa...

Men så spännande! Jag tycker absolut det vore intressant att få läsa om hur du blyinfattar glas. Kul att du är tillbaka!