måndag, maj 25, 2009

Brödporr från Lyon

27 kommentarer:

em sa...

Visserligen visar min dator skeendet i staccato men visst är det fascinerande hur påverkad man (jag) blir av vackra bilder. Det här är inte den sortens bröd jag väljer - ändå blir jag sugen. Precis som med en del god reklam - jag vet att jag inte gillar produkten, ändå vill jag ha den.
Margaretha

ab sa...

Aha! Här är gänget som kan handskas med uppstudsiga degar! Man ska ha en stor skärgrej och vara bestämd, och vatten i ugnen fanns det också. Och cementblandare.

Christina sa...

em: Varför gillar du inte den här typen av bröd som bakas i filmen?
Jag tycker det ser ut som ett surdegsbröd, och dreglar när jag ser de färdiga bröden.

ab: Ja, så superproffsiga de är, och så kul att se den finurliga vattenbehållaren inne i vedugnen...

Den här filmen gör mig ännu mer sugen att testa stationens bakugn.
Någon gång i sommar borde det bli av...

ab sa...

Har du kollat om det finns plats för vattenbehållare där inne?

Cicki sa...

Å så enkelt och gott det ser ut. Vilka mästerverk han fick till. Kanske man ska bli bagare i Frankrike i nästa liv....:-)

Lotta Löfgren sa...

åååh, så gott...nu måste jag åka till bageriet o köpa gott, nybakt bröd mmmm

Christina sa...

ab: Nej, det finns ingen sådan vattenbehållare i vår bakugn. Har aldrig sett en sådan i ngn svensk bakugn faktiskt.

Cicki: Visst ser det så enkelt och härligt ut. Jag fick också lust att omskola mig :)
Elden som sprakar, den goa värmen från ugnen och doften av nybakat bröd - ja, sämre kan man ha det på jobbet ;)

Lotta: Jag önskar att det fanns vedeldade småbagerier lite varstans...i den bästa av världar.

ullrika sa...

nu kurrar magen sig fördärvad, kan hända att det var en smula tasigt att publicera det här lagom till lunchhunger Christina!

men oj så smask! vi satt hela familjen och tittade fascinerat. Maali tyckte det var roligast när bröden blev plockade ur ugnen. gifetvis för att hon visste att dom då var ätklara ;)

häftigt med manuell ångugn. hade aldrig kommit på det själv.

smask!

Evas blogg sa...

Underbar film! Nu längtar jag tillbaka till vår bagarstuga på landet. Och jag tycker att du absolut ska testa er ugn. En härlig känsla att grädda bröd i vedeldad ugn.

em sa...

Christina,
Jag tycker inte illa om den här sortens bröd - har ätit det jättemycket i Schweiz - men jag väljer grövre mörkare bröd när jag kan.
Vi bor för övrigt nära ett bageri där man bara gräddar i vedeldad ugn, så om jag inte ids baka själv kan jag alltid köpa gott bröd.
Margaretha

Efwa sa...

Ååh vad gott det ser ut, och enkelt. Fransmännen är specialister på att baka gott bröd. mmm...

Bloggblad sa...

Vilken bra reklamfilm! Jag blev ju riktigt hungrig. Fast inte baksugen - det var länge sen jag stoppade undan det suget...

Bilden av flickan nedanför är helt otrolig. Jag måste förstås in och kolla på ursprungsbilden!

Petra sa...

Man blir så sugen när man ser bilderna från ditt brödbak och filmen. Jag äter inte så mycket bröd men rusade ut på lunchen och köpte något som nästan såg ut som på din bild..... Det var ganska ok men det är tur att vi inte har "luktbloggar" ännu för då skulle jag stå utanför din dörr och dregla ; )
Jag älskar att baka, mest kakor o onyttiga saker, men receptet verkar lite knepigt tycker jag. Kanske provar på någon dag iaf....

helen sa...

Vilket hantverk!

Rogivande att titta på. Men sen vill man ju så förskräckligt gärna provsmaka när de kommer ut ur ugnen, med en klick smör som smälter på det varma brödet... *dreggel*

Dags för middag. Kroppkakor får duga!

Kram
Helen

Christina sa...

ullisen: Aj aj, hoppas att du hade något gott att stoppa i munnen istället för nybakat bröd...sorry!

Wow, tänk att Maali kollar fransk brödbakning...det hade jag velat se :)

Eva: Oj, kan du baka i vedeldad bakugn? Häftigt, det kan inte vara så himla många som kan den konsten idag.

em: Nu blir jag verkligen avis, inte att jag missunnar dig det lokala bageriet med vedeldad ugn, men jag vill också ha ett i grannskapet ;)

Efwa d i P: Speciellt de rustika sorterna, mums!
Sverige är rena u-landet vad gäller köpebröd :(

Bloggblad: Själv blev jag så baksugen så jag gick ner och inspekterade bakugnen med en ficklampa ;)

Petra: Ja, doften av nybakat bröd slår nästan vad som helst i doftväg :)
Fnissar åt tanken med "doftbloggar" och minns en rolig doftfilm på bio för mycket länge sedan.

Ja, receptet var lite knepigt, men jag tror det känns enklare andra ggn man gör det. Nu kollade jag hela tiden om jag hade fattat rätt, och sprang omkring med en äggklocka i fickan hela tiden he he...

Hur som helst lärde jag mig en mängd saker som jag inte visste tidigare om bröd, det där med att dra och vika jäsdegen t ex, att det går att baka på så lite jäst och att brödet är klart vid 98°. Kul.

helen: Allt ser så lätt ut på filmen... och vilken enorm deg!!!
Ja, att bre' smör på en nygräddad varm brödbit - det är lycka det.

Smaklig måltid!

ab sa...

Måste fråga här - är det fler än jag som inte kommer in på hotmail sedan flera timmar tillbaka?

ab sa...

Never mind - nu är den tillbaka. Skönt.

Emma R sa...

åhhh, vilka bröd!!! Det vattnas i munnen, tur att middagen e klar inom några minuter för jag är dessutom VRÅL hungrig! Jag kanske ska testa när vi har besiktigat vår bakugn i källaren! Moahaha! GOTT!!! Fast man ska nog baka ett gäng bröd för det verkar ju vara lite bestyr med att få fjutt i brasan och så...

ha d fint! Kram emma

Emma R sa...

en grej till, detta med surdegar är ju verkligen skit ballt! Att man kan förvara och sammla på degar som är super gamla! Och dela med sig och byta surdegsämnen med andra! Ganska häftigt tycker jag! Det kanske finns något forum eller grupp för det om surdegsbröd tilltalar dig Christina.

Emma R

Christina sa...

ab: Skönt :)

Emma: Ahh, har ni också en bakugn i källaren - vi med!!!
Ja, man ska ladda upp med en hel massa deg...passa på att göra tunnbröd, limpor, ciabatta...ALLT!

Surdegsbröd är jag inte bra på att baka själv, men jag älskar att äta det. Så syrligt, saftigt och gott...mums!
Får nog fördjupa mig i det här, för jag blir så less på alla konserveringsmedel i de småtrista köpe-bröden...

reneesfotoblogg sa...

Det som slår mig är den oerhörda yrkesskickligheten som bagaren har, titta bara när han skjuter in bröden i ugnen. Exakt på rad efter rad.
Menar du på fullt allvar att du har en riktig gammaldags bakugn? Vilken lycka!
mvh R

Elisabet. sa...

I Lund lär det finnas ett bageri där man bakar på ungefär det sättet .., med surdeg och vedeldad ugn och bara 300 bröd om dagen .., varken mer eller mindre ... och folk lär stå i långa köer för att få handla!

Nån gång ska jag stanna till och göra ett besök just där.

Och precis som andra här har skrivit, så fascineras man av vilken otroligt yrkesskicklighet som visas upp. Bara snittet i brödet ..-, så där som en skicklig kirurg blir det !

Anonym sa...

Vilken film, jag är helt fascinerad!
Visst är det surdeg som används?
Å vilka bröd som bakas i länderna runt Medelhavet, vi har inget som kommer i närheten här...

Christina sa...

Renée: Ja, det finns en fungerande bakugn i våran källare. Jag fegar dumt nog, men jag börjar känna att det är dags snart att testa den...

Elisabet: Åh, vad jag önskar att det fanns ett sådant bageri här i närheten. Det kanske finns utan att jag vet om det, måste kolla det här...

Marskatten: Ja, nog ser det ut som surdeg alltid.
Vi i Sverige måste ju haft en enastående brödkultur en gång i tiden, undrar varför den försvann?
I Finland har de kvar den...

Staffan H sa...

Jag önskar att vi hade vår gamla brödkultur kvar i Sverige. Köpebrödet är rätt dyrt och smakar inte mycket jämfört med hembakt. Bagerier finns förstås, men där kan brödet vara ännu dyrare.

Jag tror du smyger ner i källaren snart och börjar utforska den gamla bakugnens hemligheter. :-)

em sa...

Christina,
Vår "vedugnsbagare" har kurser ibland - det vore kanske något för dig.
Margaretha
Jag undrar liksom någon annan, varifrån du får dina wv - nu är det insest!

Christina sa...

Staffan: Köpebröd och hembakt går inte att jämföra på samma dag. Inte ens bagerier har ngt vidare bröd tycker jag.
När jag bodde i Sthlm så bakade Gunnarssons på Götgatan, ett fantastiskt gott surdegsbröd, stort som ett kvarnhjul, på fredagar. Man köpte kvartar vilket motsvarade en vanlig limpa :)
Strax innan flytten så flyttade troligtvis bagaren också, för brödet ser likadant ut på Gunnarssona, men smakar bara sisådär numera.

em: Det där låter verkligen intressant, jag skulle vara väldigt intresserad av en sådan kurs!
Har du ngt telefonnummer eller hemsida till vedugnsbagaren?

Yäck, vilket läbbigt wv!