torsdag, september 23, 2010

Stor Kram-vikning och allt ställt på huv'et...


Ojojoj, blogger har gjorts om och nu är det inte lätt att begripa sig på hur man gör ett schysst inlägg.
Det här kräver lite övning märker jag.
Det som verkar bra är att bilderna blir större och mer generöst exponerade, och förhoppningsfullt en massa mer godis.
Förhandsgranskningen blir också bättre vad det verkar.
Hur som helst klarade jag inte av att sätta mig in i det här i kväll, det blir inte det inlägg jag hade  tänkt utan bara en del av det, en liten videosnutt hur man viker en "stor kram" som just den här vikningen av en dumpling kallas.
Håkan filmade och Gaia gnyr tillsammans med en latinosångare på köksstereon.

Tänk att även den här tortellinivikningen kommer från Kina ;)

18 kommentarer:

Anita sa...

Har du uppdaterat Blogger själv, eller har Blogger uppdaterat...?

Det tar en stund att lära sig alla nya verktyg (som du minns ;). Jag har fortfarande problem med bland annat korten och kommenteringen, men det kanske löser sig.

Lycka till Christina!
Kram

Mira sa...

Aj! Har de satt sin hotelse i verket nu... Jag har gruvat mig en del för det, eftersom jag grejsimojsar så mycket själv i HTML-koden.

Nå, vi får väl se hur det går. Annars får jag väl flytta över till Wordpress som jag hotat med...

Christina sa...

Anita: Det kom upp ett fönster där det stod att nya redigeringar gällde och att de gamla snart skulle bli ogiltiga, om jag fattade det rätt...det gick så fort.
Vips, satt jag där med ett obegripligt redigeringsfönster framför mig!
Allt var annorlunda, men jag tror att om man bara tar sig tid att testa så ska det nog gå bra. Bilderna blir mycket större och finare i alla fall, man kan välja fler visningsalternativ än tidigare.
Det jag hade problem med var själva texten som jag vill ha mellan fotonen, det blev ett riktigt kaos ;)

Mira: Jag tror faktiskt att det innebär en förbättring, bara man kommer underfund med hur allt funkar.

Londongirl sa...

Men precis när jag satt och funderade på att börja leta kokböcker i den asiatiska matlagningskonsten så ser jag att du lagt in två tips här nedan. :-)

Tack för det!

Mitt lilla barnbarns mamma är ju från Kina och väldigt duktig på att laga asiatisk mat men hon är självlärd och jag tror hon och min son skulle uppskatta de här böckerna....jag med såklart. :-)

Väldigt tydlig och fin filmsnutt!

coyoteros sa...

tjoho ,,själv lagar jag aldrig asiatisk mat,,tycker dock att det är gott att äta den,,åå just vårullar är en storfavorit,,brukar köpa en storpack ibland istället för godis,,åå den smäller jag i mej på nolltid,,dä ä ju så gott och lättätet....

däremot har jag provat på att tillverka egen luftorkad salami ett antal ggr,,är jättesvårt,med tillsyn,luftfuktighet och temp för att få ett bra resultat,,märkligt nog lyckades bra jag första gången jag prövade,,sen har resultaten varit varierande.....så nu fattar jag varför äkta salami är så dyr att köpa,,,det är ju själva tillverkningen och den långa torktiden som kostar,,å där man inte vet slutresultatet i förväg...


så nu har jag beställt från en ungersk butik i göteborg,,till halva priset,,åååååååååååh va vaa god den,,,smällde i mej nästan 3kg på 2 veckor,,,så nu är det dags att beställa nytt,som kommer till ok mackens paketservice...smack smack..

reneesfotoblogg sa...

Flyhänt var ordet!

Christina sa...

Londongirl: Jag kan varmt rekommendera dessa båda kokböcker, skrivna av Andrea Nguyen.
Hon är makalöst pedagogisk och recepten är förvånansvärt lätta att följa.
Jag har många asiatiska kokböcker sedan tidigare, men de här är de bästa hittills.
Jag har förstått att ditt barnbarns mamma kommer från Kina, och jag kan föreställa mig hur duktig hon är i köket :)
Andrea Nguyen har en hemsida bara om dumplings, tips och tricks och även en hemsida om vietnamesisk och asiatisk mat i största allmänhet. Om ni kikar där så får ni en idé om hur bra hon är.

Coyoteros: Om du gillar köpevårrullar då skulle du smaka de hemgjorda ;)
Så imponerad jag blir att du har lyckats med att göra lufttorkad salami själv. Jag har ofta funderat på det där med lufttorkade korvar, att det vore roligt att prova någon gång. Har du några tips och tricks?
Ha ha, tre kilo ungersk salami på två veckor - törs du ställa dig på vågen?
Jag har lagat uteslutande asiatisk mat i en och en halv vecka nu, och gått ner 2 kilo, och ändå har jag svullat :)

Renée: Även om man misslyckas med vikningen av dumplings så är de lika goda att äta för det :)

coyoteros sa...

trix,,,nää...grunden är väl att ha bra färska råvaror,och att ha minst 30 % fett i smeten,,för att salamin inte ska bli stenhård vid själva torkningen,,,och helst ha lite nitrit i för att inte salamin ska bli gråaktig,,,mest en utseendefråga,,man ska vara försiktig med nitriten,,då den är giftig i för stora mängder..

det svåraste är själva torkningen,,där det enligt recepten krävs en plats som är välventilerad och håller en temp mellan 14-max21 grader under ca 3 månader,,idialet är väl mellan 16-18 gr....

och själv har jag köpt enliten handvevad korvstopningsmaskin i rostfritt,,kostade ca 2700kr på nima i örebro,,,korvsinnen brukar finnas på ica eller coop,,nima har åxå olika konstgjorda korvskin i olika storlekar....

åså till vågen......har inte vägt mej de sista 10 åren..

recepten finns numera på nätet,,i från massor av länder,,själv gillar jag spanska och italienska recept,,mycket smak och vitlök...

annie sa...

Thanks, Christina. The video is very clear and slow enough to follow.
annie

Elisabet sa...

Exakt!

Att lägga in bilderna var inget problem, men att skriva en vanlig bildtext var ett veritabelt elände.

Texten gled iväg ..., jag vill ju ha den som vanligt, men det var stört omöjligt och skrev jag för långt, då flyttades bilden.

Till slut hade jag huvudvärk .-)

annie sa...

PS I just re-read your post and played the video, again. So you are really sending us a "Big Hug"?
A Big Hug back from the USA.
annie

Christina sa...

Coyoteros: Intressant, det skulle vara kul att pröva ngn gång. Jag har mest gjort vanlig korv, och det är ju lite kul det också.
Jag kan tänka mig att vi kanske inte har rätt klimat riktigt för att enbart lufttorka salami här i Norden?
Nima i Örebro - är det det här stället?
http://www.nimaab.se/se/

Annie: Thanks :)

Elisabet: Jag som trodde att jag hade löst det där med texten - men icke ;)

Annie: Yes, I send you all a Big Hug :)
But I think it looks more like a little bum... ;)

coyoteros sa...

ja ..det är en förkortning av nima ab.

det ideala torkrummet är ju ett svalt välventilerat garage,,,eller en vind,,å sen gäller det at skydda den upphängda salamin mot flugor med tex ett nyggnät eller en garderob med god ventilation med myggnät...jag skrev,,korvmaskin ,,i förra inlägget,

korvspruta heter det och finns i 3 olika stl,,jag har den minsta,,en 3 liters..

Christina sa...

Coyoteros: Jag såg korvsprutorna på nimas hemsida och log för mig själv, tänkte att jag hade kommit till rätt sida även om jag inte hittade några korvskinn ;)

ab sa...

Allting inbakat är smaskens, och vilken proffsig matlagarfilm. Så där skulle nog inte en dumpling lagad av mig se ut.

Christina sa...

ab: Då har vi en gemensam vurm, jag älskar hemligmat ;)
Jag är övertygad om att du skulle få till några riktigt fina vikningar efter bara några försök, det är inte lika svårt som det ser ut - och hurdana än paketen blir så smakar de ju likadant ändå i slutänden ;)
Det behöver inte vara så snoffsigt.

Eva H-höjden sa...

Kolla! Hon ser ut som dina crêpes! Snacka om att du är trendkänslig! ;-)

http://www.dn.se/livsstil/trend/svenskt-mode-satsar-pa-lyx-1.1174910

Christina sa...

Eva H-höjden: Ha ha, vad jag skrattade när jag såg bilden;D ”Wetlook”-materialet i klänningen borde naturligtvis kallas för "banh cuon"-materialet istället.