tisdag, september 21, 2010

Korianderdippsås


Med allt depp förknippat med att organiserade rasister vinner inträde i Sveriges Riksdag så begraver jag mig i matintresset igen.
Kanske inte begraver, snarare distraherar mig med...

Den här koriandersåsen var en höjdare som jag lärde mig på kursen för en vecka sedan i Medborgarskolans regi, Stockholm.
Jag har fått tillåtelse av Jonas Arbman att lägga ut receptet, vilket jag gör mer än gärna :)

2 msk fisksås
2 msk risvinäger
saften från en lime
1/2 tsk vitt socker
2 msk finhackad koriander

Hetta upp fisksås, vinäger, limesaft, socker och koriander i en liten kastrull - häll över i en liten skål och låt svalna av.

Det är det hela, svårare är det inte, och godare får man leta efter.
Om man gillar koriander vill säga...

Så fort jag kom hem i onsdags så fixade jag till såsen, och tempurafriterade några tigerräkor att doppa till.

25 kommentarer:

Cicki sa...

Det låter smarrigt. Till och med mina fippliga fingrar klarar nog av det.....:-)

wv: hymmist, lite åt humanisthållet. Det stämmer på dig....:-)

Emma R sa...

Va bra med en uppmuntrande sås... :-/ Kram!

Christina sa...

Cicki: Det är klart dina flinka flippriga fingrar klarar av det :)

Emma: Ja, inte sant :) Så trösterikt det är att veta att man inte är ensam om att tycka så här.

Petra sa...

Vi kommer!

Helen sa...

Tigerräkor...åh...jag vill ha NU!!!

Kram!

Christina sa...

Petra: Bord för tre?

Helen: :-)

Monica sa...

Tack Christina, lite mer internationellt behövs nu;-) bra du skrev ut receptet, verkar inte för svårt:-) och koriander är så gott och vackert. Ska testas, är väl bara risvinägern som måste inhandlas men den hittar jag väl på samma ställe som "rut"näten:-)?

slöjdLena sa...

Det är inte varje val som känns så sorgligt som detta. Tur att man får lite trevliga recept att inspireras av.

Daniel sa...

Låter sååå gött såå!!

Må goda smaken övervinna det bittra!

Christina sa...

Monica: Jag googlade och det står att man kan ersätta risvinäger med äppelcidervinäger och lite strösocker.
Annars hittar du risvinäger på samma ställe som nätdegeplattorna, javisst :)

SlöjdLena: ...och fina inbundna böcker :)

Daniel: Rätt tänkt, det blir parollen från och med nu :)

Monica sa...

Tack Christina, då är det bara näten kvar att inhandla:-)

Christina sa...

Monica: Innan du åker och handlar på Kina Li så skriv upp Banh Trang Re på en lapp. Personalen är inte särskilt bra på svenska, så det kan vara bra att ha rätt namn att visa upp och fråga var näten ligger. Det är en gigantisk affär som sagt.

IET sa...

Ska prova till helgen. Det är bra med recept som bara innehåller bas-ingridienser som man alltid har hemma.
/I.

Ulrika sa...

Ojoj vad man blir hungrig när man tittar in hos dig!

Christina sa...

IET: Efter att ha handlat på mig mängder av asiatiska basvaror säger jag detsamma ;)

Koriander har jag aldrig odlat själv men tänker göra det nästa år. Har du ngn erfarenhet av det?

Ulrika: :-)

Kesu sa...

Nu har jag snabbläst de senaste inläggen (efter min resa till fjärran ö) och skrockat förtjust. Attans att jag missade kursen! Men tack för alla tips och recept. De där nätrullarna kan jag ta med mig eller skicka - säg bara till, så fixar jag det.

Jonas Arbman! JAa har gått minst två, kanske tre thailändska matlagningskurser för honom och en vietnamesisk. Gillar honom skarpt! Så roligt att han är still going strong. (Gick i slutet av 90-talet.)

Sicka fantastiska grejer du fixar. Att du får till det så där proffsigt med en gång!

Kul också att se att Cicki varit hos dig och charmat(s av) Poppelipoppan. BIlden med nosen är underbar. Medan jag suckade över alla asiatiska läckerheter, slickade han sig om nosen för en speciell läckerhet med svans ;)

Christina sa...

Kesu: Hoppas att du bara har haft nedförsbackar på Sardinien ;)
Och ätit gott vid uppförslut.

Ha ha, tänk att du också har gått kurs för Jonas A! Kursen jag gick var jättebra, bara att jag kunde det mesta. Egentligen vill jag lära mig att göra egen deg etc.

Cicki och Mats var här ja, och det unika var att Cicki lyckades med konststycket att charma Gaia. Gaia skyggisen.
Mats fick också peta på henne, hon blev bara mer och mer i gasen ;)

Pälstjejerna skickar en massa vietnamesiska pussar till Lelle R!
Vet du vad som menas med det förresten?

...undrar lite orolig Chris

Kesu sa...

Klart du redan kunde det mesta! Du är ju köksproffs!

Eh, nej. Berätta - eller inte. Jo, gör det. Hehe! Jag behöver ju inte visak det i Lelle R:s öra om jag inte tycker. (Såg att jag missade att skriva ut hans namn, men du fattade så klart att det var Lelle R som suckade över de fyrbenta läckerheterna.)

Fina Gaia som bara blir modigare och modigare.

Christina sa...

Kesu: Usch, det lät kanske pretto, det där jag skrev om kursen, men du fattar vad jag menar va? Det var en fantastiskt bra kurs för de som aldrig har gjort egna dumplings, aldrig ångkokat eller friterat förut. Jonas Arbman var en utmärkt lärare.

Kokböckerna jag länkade till är en riktig fortsättningskurs kan man säga :)

Det var pälstjejerna som skickade vietnamesiska pussar till Lelle R, och jag kan just undra vad det innebär? Trodde att du kanske visste ;) Tror du att pussarna kanske smakar fisksås?

Kesu sa...

Det lät inte ett dugg pretto, jag fattar precis. Och Jonas ÄR duktig. Rolig också.

Hihi! Jag mitt snusko associerade genast till skabrösa pussar, men vi får väl helt enknelt låta våra pälskompisar demonstrera det och sedan avgöra om det lämpar sig eller inte för bloggar och annat. Hehe! (Det kan finnas en komponent av fiskdoft i det hela ...)

Christina sa...

Kesu: He he, ja det är nog bäst att pälskompisarna får demonstrera det...under övervakning vill säga, annars vet man inte hur det kan gå ;)

Kesu sa...

Absolut under (övervakning). Jag tror inte de har nåt emot det, tror du? Ser för mitt inre hur den Lelle försöker nå upp till de smäckra läckerheterna. Men nångång mötas nog de blöta nosarna i, ja, det får vi alltså se ;)

Christina sa...

Kesu: Vad kommer Alice att säga om det här? Ujujuj!

Kesu sa...

Det törs varken jag eller Lelle R tänka på. Törs du???

Christina sa...

Kesu: Nä, jag kör med förträngningsmetoden :o