fredag, september 17, 2010
Dim Sum kväll med vänner
I måndags, kvällen innan jag skulle gå på matlagningskurs, så träffades vi några vänner och gick på Shogun i Gamla Stan. Där har de en särskild Dim Sum kock, och vi var mycket förväntansfulla, alla fyra.
Här har vi fått in grillade revbensspjäll. Mums.
Eva och Petra vet inte vad de ska välja i den digra menyn med den ena läckra bilden efter den andra. Man vill beställa in allt.
En fläskfärs- och krabbfyllning, åh så gott!
De delikata kinesiska rullarna Chee Chong Fun Rice Noodle Rolls har jag bespetsat mig på sedan flera veckor tillbaka, och även diskuterat i ett otal mail med vännen Thomas som också var med.
Min vän Shu gjorde några liknande med färsfyllning i stationens kök en gång, och det glömmer jag aldrig. Så otroligt gott.
På Shogun beställer vi in både med räkfyllning, och med kött.
Den här rätten vill jag lära mig, även den vietnamesiska motsvarigheten som heter Bánh Cuốn.
Petra käkar räkrullar.
Sen är det dags för kvällens höjdpunkt - hönstassar.
Ingen av oss har ätit det förut, men ingen bangar. Alla är helt ense - det är supergott.
Luo Bo Gao, en pudding gjord på rättika var inte heller helt fel. Recept finns här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Ja, om jag säger som så .., så inte börjar jag direkt att dregla när jag ser bilderna .-))
Jag tror nog palt är godare.
Jag MÅSTE gå dit ser jag. Åh vad jag blir sugen!
Jag brukar sitta och läsa dim sum recept men har aldrig fått ändan ur vagnen även fast jag otaliga gånger stått i startgropen.
(Kanske kan bli ett höstprojekt att testlaga lite småplock.)
Soppa på hönsefötter är också jättegott. Själva soppan alltså, för inga vilda hästar kunde få mig att knapra på de gula spretiga fötterna.
Denna rätt fick jag på Trinidad där far i huset är kines.
Blir riktigt sugen på lite rullar och knyten, undrar just om jag har något paket med små risblad i frysen.
Hönstassar.. nja... nää jag fegar nog ur där ;)
Elisabet: Att det här är mat som inte passar Madame, det har jag förstått sedan tidigare ;) Palt är nog ett 'säkrare' kort ;)
IET: Det var jättegott på Shogun, men ärligt talat är de Dim Sum man gör själv ännu godare.
Men jag rekommenderar ändå ett besök, för man får en god uppfattning om vad som finns och hur man äter det - och gott är det verkligen.
De där rullarna ska jag testa att göra snart, jag fick tag i ett specialmjöl i Sthlm som är till för de vietnamesiska rullarna.
Just nu väntar jag på den här boken som jag har beställt.
Renée: Soppa på hönstassar låter spännande. Jag gillar matkulturer där man tar vara på alla delar av ett djur. Det är ngt respektfullt över det.
Mian: Hade du varit med så tror jag faktiskt att du hade vågat smaka. Det var inget konstigt alls, ungefär som att äta kycklingvingar. Det låter konstigare än vad det är.
Boken ser spännande ut. Hoppas att du bjuder på ett smakprov här i bloggen så småningom.
IET: Det kommer med all säkerhet lite nya dumplingsrecept här på bloggen så småningom :)
Om du vill kika på recept och tips så har bokens författare, Andrea Nguyen, även en informativ och pedagogisk hemsida:
http://www.asiandumplingtips.com/
Hönsefötter, gulerötter.... jag tycker er "kursmat" ser betydligt godare ut!
De där hönsafötterna sman på många ställen i Kina, den (enda) gången jag var där. På det hotellet där vi bodde, som inte var västerlandsanpassat alls, där fanns det dim sum på frukostbuffén. På ena sidan fanns det såna med nån slags färsfyllning i. Vid slutet av buffén fanns det såna som var fyllda med något som smakade som fikom eller möjligen katrinplommon. Som nån slags marmelad fast inte söt.
sman... såg man ska det vara.
oj, fikon...
Christina: jag tänker mest på hur dom ser ut fågelfötterna, lite räfflade liksom... Kanske skulle jag våga om jag blundade :)
Moster Ma: Vår kursmat var godare, du har helt rätt...men båda måltiderna var tipp topp!
Det var väldigt dåligt ljus när jag fotade på Shogun, sånt bidrar också.
Ingela: Åh, vad jag skulle vilja resa till Kina :) Intressant det du berättar.
Vilken fin ny signaturbild du har förresten ;)
Mian: Jag tror du skulle vågat, vi var fyra som vågade i måndags och blev positivt överraskade.
Om jag förstår det rätt så drar de av ytterlagret, och kvar blir musklerna som har antagit samma form som ytterhöljet. Det är väldigt mört och lättuggat, och gott kryddat.
Men åh vilka härliga matbilder. Ser jättegott ut!
Nu blir jag ännu hungrigare! Jättefina blev bilderna!
Skicka en kommentar