torsdag, september 16, 2010
Dim Sum kurs i Stockholm
I tisdags gick jag på Dim Sum kurs på Medborgarskolan i Stockholm för att förkovra mig.
För er som inte vet vad det är så kan det kanske beskrivas som Asiens motsvarighet till tapas.
Det är små rätter, ofta knyten, som kokas, ångkokas, steks eller friteras.
Dim Sum är ett kantonesiskt uttryck 点心 som kan översättas "vidrör hjärtat".
Bilden ovan föreställer Jonas till vänster, som ledde kursen, och några av de 16 kursdeltagarna.
Här visar Jonas hur man viker en öppen dumpling.
Vi delades upp i fyra kökslag, här står Eva och ångkokar våra öppna kycklingfärsknyten.
Så här fina blev våra vietnamesiska vårrullar, så kallade nem.
Här ångkokar vi kycklingbullar, en slags kroppkakor skulle man kunna säga.
Vi fick göra fem olika Dim Sum rätter med tillhörande såser. Den här korianderdippsåsen var en riktig höjdare.
Det var lite stressigt att få tid att sätta sig och äta av allt det goda eftersom så mycket pågick samtidigt.
Jag var helt slut när jag kom hem till Eva i Hammarbyhöjden sent på kvällen.
Eva hade varit bussig och åkt och hämtat min burka hos Petra som har hållit i vår gemensamma burkabeställning. Paketet hade äntligen kommit!
Det blev mycket fnissande framför spegeln i Hammarbyhöjden när alla skulle prova.
Det som är förbjudet i Frankrike är minsann inte förbjudet i Hammarbyhöjden :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
43 kommentarer:
Hade du klarat laga dim sum i burkan?
Petra: Nä, inte än, däremot har jag lyckats svepa ned en massa grejer från ritbordet. Man ser ju inget...
Maten är säkert god! Jag älskar asiatisk mat. Nästan allt...
Jag passerade förresten avtagsvägen till Striberg i går.
Hahaha ... jag ska nog skaffa mig en burka och ha på mig när jag hämtar posten - ofriserad och rufsig -,-)
Vi skulle gå ihop ett hundratal kvinnor med burka och gå på SD-möte ....
Guy: Ända sedan jag reste runt i Japan på 80-talet så älskar jag också asiatisk mat, så sund och så god:)
Hoppas du svänger in på Stribergsvägen nästa gång :)
Elisabet: Ha ha, ja, det skulle vi...gå på SD-möte...eller uppvakta Jan Björklund :)
Låter som en givande kurs. Men en dum fråga: Varför köpte du en burka?
Eva: Det är ingen dum fråga alls.
Jag tror det beror på att Frankrike har förbjudit dem, SD ställer dem mot svenska pensionärer, ett otäckt 'vi och dom' tänkande.
Jag kan inte låta bli att tycka att burkor är roligt...och de är väldigt bra att ha på sig i svampskogen för att slippa älgflugor ;)
Jag tänkte genast "svampskog och älgflugor"
Om jag möter nån på stan i burka skulle jag nog inte reagera, men om jag skulle gå en kurs för en burkaklädd, eller om min tandläkare/läkare skulle ha det, skulle jag nog välja en annan kurs/läkare...
Som lärare är jag helt beroende av att kunna se mina elever - om de inte skulle se vem jag tittade på skulle det bli väldigt jobbigt. Eller om de allihop skulle ha burka... hur vet jag vem jag pratar med då?
De av mina elever som har levt med heltäckande slöja i sitt hemland, har berättat att många förbrytare kommer undan därför att de klär ut sig till kvinnor.
Jag skulle inte heller gilla om det blev mode med rånarluvar heller...
Bloggblad: Jag börjar ångra att jag la ut burkabilden ihop med Dim Sum. Det var maten som var det viktigaste i den här posten.
Jag håller med dig i det mesta du skriver, det är bara det att jag inte tror ett ögonblick på förbud. Jag tycker Frankrike är helt ute och cyklar vad gäller både burkor och romer.
Härligt inlägg!
Vilken fräsch mat!
Vad är det i dippsåsen förutom koriander? Någon sorts soja? Vinäger?
Mian: Förutom finhackad koriander så är det fisksås, risvinäger, färskpressad lime och socker.
Sååå gott!
I alla fall kan man säga att det är en originell idé, att skaffa ett sånt klädplagg...
Dim sum är supergott, både de "matiga" och de med lite sött innehåll (frukt?)som man kan få till en kinesisk hotellfrukost.
Om du har min mailadress kan du väl maila mig? Jag har förlorat din i ett datorhaveri i somras. Det är ett matrelaterat ärende!
Ingela: Jag känner bara till de "matiga", och blir naturligtvis nyfiken på de du beskriver.
Ja, frukost i Asien skiljer sig en hel del från det vi är vana vid :)
Jag mailar dig!
Däääm va goda de små japanska minirätterna ser ut!!! Jag tänker mig att det nog måste läggas ned en hel del tid i köket för att få till dem. Det ser ut att vara ett tidskrävande pyssel, har jag rätt? Dvs att man (som du verkar göra) måste gilla mathantverk och sånt.? Urläckra för ögonen i vilket fall! Burkan hade en fin röd färg också. Är det en halvmåne och stjärna man ser skymta på dem? Islamsymbol? ha d fint i kök och svampskog! Kram Emma
Christina: Härlig inställning!! Mer av den varan.
Emma: Japanska, koreanska, kinesiska, vietnamesiska :)
Ja, det är lite pill med den här typen av mat men det är ju det jag tycker är kul...och faktiskt väldigt avkopplande.
Burkan har en mycket vacker röd färg, och inuti så blir det helt rosaskimrande ;)
Halvmånen och stjärnan är egentligen Turkiets flagga, Petra och jag beställde den för att den var felvänd och såg ut som en smiley på burka-hemsidan. När vi sen fick den så hade de vänt den fel igen, men åt andra hållet ;) Talibaner har ingen vidare koll verkar det som.
Kemal Atatürk som grundade det moderna Turkiet 1923 förbjöd slöjan, så egentligen är det helt fel att ha detta lands flagga på en burka.
Eva: Tummen upp! :)
Fast jag kopplade inte ihop matinlägget med burkan! De små rätterna ser frestande ut, jag skulle gärna hängt på där.
Det är så synd att många förväxlar det här med slöja/burka och islamrädsla. Jag känner så många härliga människor som är muslimer, och flera "kristna" skitstövlar. Jag är enbart rädd för extremister som älskar våld.
Och när det gäller klädsel tycker jag inte heller om (och zappar bort så fort jag kan) program typ "kungarna i T-sand" där de super och knullar och springer nakna och bär sig åt och skämmer ut sig framför kameror. Då vete katten om jag inte föredrar burka...
Bloggblad: Du ser - ibland kan man längta efter burka, även om jag inte har en aning om vilket tv-program du refererar till ;)
Jag tror vi egentligen tycker rätt lika, det är bara det att jag tycker humor kan avväpna så mycket :)
Det där med att förväxla slöja/burka med islamrädsla - har du sett SD's reklamfilm inför valet, som censurerades av TV4?
Den var bland det vidrigaste jag har sett. Det pyser ur öronen bara jag tänker på det.
Maträtterna läste jag om idag, att de poppat upp en del ställen i storstan med dem. Gott! Burkan var ju kul, så praktisk i myggsvärmarna! Synd roliga grannarna på landet har sålt sitt hus, de hade direkt hoppat på det här!
Kanske jag kan gå i en själv:-). Har alltid undrat om det inte är en skröna ändå det där att männen klär ut sig i burka vid brott. Har aldrig hört det förekommit här för det är väl emot deras manlighet? Den måste väl framträda alltid;-)
men ojojoj så gott!! jag blir vrålhungrig nu... tack för den! ;p
Monica: Vi var ett gäng som gick till Shogun i Gamla Stan och åt handgjorda Dim Sum i måndags, kvällen innan kursen, blogginlägg kommer med utvärdering :)
Om burkan tänker Petra och jag skriva en liten bok, "Hundra sätt att använda en burka". Det är ju väldigt fantasieggande att man inte har en aning om vem som befinner sig under ;)
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda en burka till.
Ullisen: Ska jag skicka ner några knyten telepatiskt till landet Halland? Lite nattamat ;)
Bra tack, dit ska jag gå, du har bättre koll än jag:-) och burkan, man kan ju sova i den nu när det är lite kallare:-) fast kanske trassligt?
mycketmycket gärna! skuttar i säng nu, kan jag vänta mig några knyten på sängbordet?
:)
Apselut....nu har jag googlat, och förstått att det är win-gar-dium Leviosa jag ska säga och slå med trollstaven.
Kommere'nåt?
Monica: Ursäkta, jag missade din andra kommentar!
Kanske om man fodrar den...då borde det gå att övernatta i den...kanske ett basplagg för pendelresenärer i Stor-Stockholm under den kommande vintern?
Åh, den maten ser god ut! Asiatisk mat har en smak som är ljuuuvlig. Det vattnas i munnen..
Burkan.. Inte dum som regnkappa kanske?
Härligt! Den kursen vill jag gå!
Anita: De olika asiatiska köken skiljer sig en hel del, bäst gillar jag japanskt och vietnamesiskt :)
Burka som regnkappa är antecknat ;)
Daniel: Det tycker jag du ska göra, du kommer inte att ångra dig!
Älskar sydkinesisk mat inkl dim sum!
Vore kul att gå en sån kurs även om det verkar vara rätt pilligt att få ihop alla varianter.
Kinesisk frukost är jättegod och spännande. Man jag har träffat på medresenärer som letat efter filmjölken och gnällt när dom inte hittat den. Då undrar man varför vissa är ute och reser.
Apropå burkan - om du inte ser nåt så kan den väl inte vara så bra i svampskogen även om den håller älgflugorna ute?
Jag tycker det är ett obehagligt plagg ur flera synpunkter men klart heltossigt med lagstiftning. Däremot helt OK med anpassade regler om klädsel i skolor och på arbetsplatser, det är ju inget nytt.
Oförbätterliga Christina! Burka och Dim Sum vilken kombination på en blogg!!
Å så gott det ser ut med era fina små knyten. Jag riktigt känner doften sprida sig hit ner till Gökhem. Nästa gång kanske kursen kommer att hållas i Stringshyttan- och med en annan ledare!
Burkan: Det verkar som om Poppan också vill krypa in i den. Är myggen verkligen så svåra i Bergslagen i år? ;))
Kan jag få låna din nån gång. I förra veckan blev jag rejält uppäten på armarna efter nån timme i skogen. Men å andra sidan. Värmen under skynket hade nog fått mig att strippa i alla fall...
Tänk vilken syn! Pendlarna som väntar på tåget som aldrig kommer och virrar omkring efter taxiresor och bussar, ja jag är själv där:-) och sen i fodrad burka! Tror de partier som har burkaproblem får krupp och då är vi av med dem:-)!
Olgakatt: Det är helt klart lite pilligt, men det är det som är det roliga tycker jag.
En variant som Cecilia i Houston tipsade om vid ett tidigare tillfälle är ju att man låter gästerna själva vika och pilla med degplattor och fyllningar.
Burka i svampskogen - jag har gått kantarellkurs med Poppan så hon fungerar som en ledarhund, sen famlar jag mig fram i burkan i hennes kölvatten ;)
Lisette: Vem vet, nästa kurs kanske hålls här i Striberg :)
Minns du att du har ätit knyten här hos oss, då när ni gick på stengodskursen? Jag hade gjort shumai, små ångkokade knyten i bambukorgar som Kesu hjälpte till att vika.
Myggen är inte så svåra så här års, men däremot älgflugorna. Det finns mängder.
Du får gärna låna burkan, den är tunn så man kvävs inte det minsta, däremot ser man väldigt illa.
Monica: Ja, visst kan man se det framför sig, eller hur? Massor av burkor som famlar omkring på perrongerna i snömodden.
Din teori om hur vi ska bli av med vissa partier vinner min röst direkt!
What fun, Christina. I would love to learn. And I like your red outfit.
annie
Mmm, det såg gott ut med Dim Sum ...
Och om man frivilligt vill bära Burka måste man ju få göra det, i alla fall i svampskogen ;-)
Idag kom de små vallmofröerna med posten. Tusen tack! Och vilket fint vykort, det ska jag spara.
Ha en härlig helg! Kram!
Christina, självklart minns jag!!!!! SÅÅÅ gammal är jag inte ;)) Underbara minnen både mat och allt det andra. Jag hängde ju med näsan över din ångkorg nästan hela tiden Den goda såsen som vi doppade knytena i kan jag fortfarande frammana doften av.Och Kesu, vilken expert hon blev ju fler hon knöt.
Annie: It's not diffucult at all, but it takes time. You would love to make them with your artistic mind, I'm sure.
Take a look at this site:
http://www.asiandumplingtips.com/
Helen: De där vallmoblommorna gör verkligen skäl för sitt namn - skyar av stora vita sidenblad som vecklar ut sig. Det är nog bland det vackraste jag har sett i orientvallmoväg.
Lisette: Åh, jag menade inte sååå, det vet du ;)
Såsen du minns är enkel - japansk soya blandat med vitt vin och lite färsk citronsaft.
Ja, Kesu blev rena dumplingsexperten, det kommer jag ihåg :)
Kan man sätta upp sig på kölista för en ev kommande kurs i Striberg?
Moster Ma: Ja, apselut, men du kanske får vänta i flera år på att det blir någon kurs :)
Du har nummer ett på listan ;)
Jag kanske ska kolla restaurangköken här omkring, det vore roligt :)
Du måste ha en speciell känsla för asiatisk mat Christina! ;) Vietnamesisk mat har jag nog inte ätit, tror jag, men däremot japansk. Det är gott, mycket gott.
Men visst är det mycket "pyssel" innan det är dags att äta...? Men du gillar ju att laga mat, så jag förstår att det är ett rent nöje för dig. :)
Om burka - tycker jag inte... Jag skulle bli ganska ganska kränkt å kvinnans vägnar, om jag skulle möta någon i burka. (har aldrig mött någon hitintills..) Det är en förnedrande klädsel! Det är männen som tvingat på kvinnorna burkan - inte kvinnorna själva.
En avvikelse igen...! ;)
En bra dag Christina! Valdagen.. ;)
Det låter underbart gott. Härmed beställs Dim Sum till någon av kommande IRL-träffar.....:-) Det låter underbart gott.
Hjälp vad jag tuggar om och upprepar mig.....:-)
ha ha jag tror inte en bov kan förbli elak i en sån här tunt plisserat silkig sak med porrbelysning på insidan ;-)
Oj, de här sista kommentarerna har jag missat helt och hållet! Ursäkta!
Anita: Jag blev tokig i asiatisk mat när jag reste runt i Japan på 80-talet. Sedan hjälpte mig en av mina reskamrater, en japansk konstnär, att laga en del av de rätter jag längtade efter som mest.
På den tiden fanns det inte så många bra asiatiska restauranger i Sverige som det gör nu.
Om burkan håller jag med dig helt och fullt, jag tacklar den med med hjälp av humorn :)
Sen är jag nyfiken, jag ville se vad det var för ngt.
Cicki: Dim Sum är antecknat på menulistan ;)
Eva: Nä, det har du rätt i he he.... ;)
Skicka en kommentar