


Det är konstigt med svampar.
Vissa år är det gott om soppar, andra år är det kremlor som gäller.
I år är det trattisår.
Jag hinkar några kilo varje dag, och då blir det en utmaning att hitta sätt att tillaga dem.
Förutom att laga till såser, stuvningar och soppor så testar jag polenta i år.
I Italien äter man polenta ofta, och det traditionella sättet att tillaga är att sjuda majsgröten på spisen och röra i minst en halvtimme.
Nu har jag provat att ugnsbaka, och det är så mycket enklare.
Sätt ugnen på 190°.
Smörj en långpanna.
Häll 1,8 l vatten i en kastrull och koka upp med 2 tsk salt.
Tag kastrullen från värmen och vispa ner 375 gr majsmjöl så att det inte bildas några klumpar.
Sätt tillbaka kastrullen och låt koka upp och låt sjuda i 5 minuter under ständig omrörning.
Gröten beter sig som en gejser, så se upp - det sprätter!
Häll ut polentan i långpannan och jämna till ytan. Ungefär en centimeter i tjocklek brukar bli lagom.
Täck med oljad aluminiumfolie och grädda i ugnen i 1 timme.
Skär sedan polentan i fyrkantiga bitar.
Servera direkt, spara i kylskåpet eller frys in.
Jag låter polentan kallna, sedan tar jag fram den, penslar bitarna med olivolja och grillar.
Vid första försöket stekte jag trattisar med en hackad klyfta vitlök, blandade sedan i hackad bredbladig persilja, saltade och pepprade och toppade polentabitarna med blandningen. Gott!
Andra gången så stekte jag trattisar med en finhackad vitlöksklyfta, skurna små körsbärstomater och kryddade med salt, peppar och färsk timjan. Urgott, det var verkligen smaskens!!!