lördag, september 12, 2009

Musikgåtan är löst

Bloggvännen Mira har kommit fram till vilka instrument som används i filmen Gökboet.
Läs hennes eminenta inlägg här .

Jag har också googlat idag och fått bekräftat, bl a här och här, att Jack Nitzsche som skrev musiken till Gökboet använde sig av både såg och glasharmonika. Tänk!

"Nitzsche also employed unconventional instrumentation—musical saw and crystal glass—to add a haunting dimension to the score", står det i den första länken.

I den andra: "...and was nominated for an Oscar for his glass harp/musical saw score for One Flew Over The Cuckoo's Nest in 1975."

Men riktigt glad får man aldrig vara för så här står det också i den andra länken ovan:
"Jack Nitzsche, always searching for new musical forms to express the sounds racing through his head, delighted in the wine glasses he'd used for "One Flew Over The Cuckoo's Nest" but realised their limitations."

Så - vinglas eller glasharmonika ?

De är så närbesläktade att det inte spelar någon roll, inte för mig i alla fall.
Nu känner jag mig nöjd.

Theremin var alltså fel men ingen dålig gissning.

12 kommentarer:

Petra sa...

Jag är glad att ni gissade fel först. Annars hade du ju inte lagt upp de underbara klippen o infon om thereminen. Skulle vilja träffa på någon fysiker/musiker med det instrumentet och testa. För mig är det fortfarande rena trolleriet.

Dark and Twizted sa...

Jag kan ingenting om musik :)

Tack för gratulationer :)

Moster Ma sa...

Jag har sagt det förut, men här hos dig får man veta allt möjligt och omöjligt roligt och underhållande!

Mira sa...

Om man har öronen på skaft ska det gå att höra om det är glasharmonika eller vinglas. På glasharmonikan går det nämligen att ta ackord men på vinglasen kan man bara ta en eller två toner i taget. Men vi släpper det här nu, va??? :-)

Kesu sa...

Wow! Jag är så imponerad av ditt och Miras letande. Här sitter jag och suger i mig den ena visdomen efter den andra. Får det bara serverat - fantastistk! Roligt att ni har jobbat parallellt och inspirerat varandra - sånt gillar jag. Heja Christina! Heja Mira!

Vinglas kände jag till - om än inte i den här bemärkelsen - men glasharmonika har jag aldrig hört talas om tidigare.

Lustigt, när jag hörde temat från Gökboet igen kom just ordet "haunting" för mig. Hur översätter man det bäst? För det är precis vad det är, haunting.

Nu åker jag till Prag med B. Om samtalsämnena oss emellan mot förmodan skulle tryta tänker jag briljera med det här. Äsch, jag gör det ändå.

Vi ses här på bloggen om några dagar igen.

Kram

Lisette sa...

Jag har inte varit inne på bloggen på ett par dagar och har haft fullt upp med att "läsa in" mig nu. Milda makter så spännande det här var!!! Jättekul. Jag måste också som flera andra komplimentera din Håkan för hans vidhäftningsminne. Själv har jag bara teflonminne nu för tiden. Inget fastnar här inte! Jag vet dock att jag också hörde/såg det där programmet om Midsomermorden- men någonstans hade det redan försvunnit ut i rymden.Tack för de här nygamla kunskaperna.Betr. Gökboet så tycker jag att det är det den bästa film jag någonsin sett men jag skulle aldrig våga se om den igen eftersom den berörde mig så starkt och jag bara avskyr slutet- som givetvis är helt logiskt- men som sagt så otroligt otäckt.

Cicki sa...

Tänk vad man kan lära sig på nätet. Det sägs ju att man lär sig något nytt varje dag, hela livet. De senaste dagarna har vi fått lära oss en hel del om musik....:-)

Christina sa...

Petra:Jag är också glad för felgissningen eftersom jag aldrig hade hört talas om theremin förut :)
Man kan beställa theremin som byggsats på www.moogmusic.com. Man blir lite sugen ;)

Dark and Twizted : :)

Moster Ma: Kul att du tycker det, eftersom här är en sådan salig blandning.

Mira: Absolut. Nu kan jag sova på nätterna ;)

Kesu: Ja, det här var roligt, det tycker jag också :)

Haunted - hemsökt, spöklikt...?

Ha det jättebra i Prag. Jag hoppas att vi får läsa om resan på din blogg sen :) Glöm inte kameran!

Lisette: Här har du en till med teflonminne ;)
Fast slutscenerna i Gökboet minns jag hur tydligt som helst och med fasa. Som du skriver så är det logiskt att filmen slutar så, men knappt uthärdligt att ta in.

Cicki: Udda musik :)
Visst skulle det vara kul att få prova en sådan där theremin...

Petra sa...

Ok. thereminen var ju inte oöverkommligt dyr. Men det verkar svårare att hinna någon kurs eller någon som kan lära en spela.
Jag tror att en theremin skulle göra sig utmärkt i vår hundkör. De skulle yla och pipa mer än någonsin om de fick en theremin med. Kanske kan de t.o.m spela på den med svansviftningar....

Christina sa...

Petra: Ha ha, skrattar rakt ut när jag läser din idé om att ha med en theremin i vår blivande hundkör :D
En strålande idé - vilket ylande det skulle bli, och pälstjejerna jabbar mycket med framtassarna (podenco-egenhet) så de skulle säkert kunna lära sig theremin...på sitt eget vis.

Den här idén är faktiskt HELT genomförbar.
Vilket partytrick!
Fattar du varför byggsaten kostar 100 dollar mer än den färdiga thereminen...eller missförstod jag?

Petra sa...

Nu har jag kollat runt lite igen. Byggsatserna är något billigare, ca 20 £ beroende på modell. Du har nog råkat kolla in olika modeller. Men det räcker tygligen inte bara med själva theremien utan man måste ha en passa andra prylar oxå. Det blir lite dyrare än trodde. Men det spelar vi snabbt in med hundkören/orkestern. Det gäller bara att hitta någon som kan lära oss själva instrumentet (tror inte att det räcker med att läsa boken man kan köpa där)
Och det här skriver jag med musiken från Morden i Midsomer på tv:n. Serien går i repris på TV8 och givetvis kollar jag lite trots att jag har ALLA delar på dvd.....

Christina sa...

Petra: När det kommer till beställning så kan väl du sköta den saken som fattar hemsidan?
Ja, visst spelar vi in den utgiften på nolltid, det här är ju en given kassasuccé! Vi kommer att bli världsberömda ;)

He he, jaså, Morden i Midsummer går idag ;) Själv har jag varit på bybastu.