torsdag, september 10, 2009

Theremin, inte såg...eller? Uppdaterat.

Bloggvännen Mira skrev ett inlägg efter att ha lyssnat på sågmusiken imorse. och det handlade en hel del om filmen Gökboet.

I den sista scenen i filmen, den när indianhövdingen springer ut i natten och friheten, där spelas det såg....trodde Mira och jag.

Här kan ni återse scener ur Gökboet och lyssna till temat.När jag berättar det här för Håkan så säger han att han inte alls tror att det är såg som spelas i Gökboet, utan ett instrument som heter theremin. Han upplyser mig om att det är det instrumentet som spelas i temat i Midsummer Murders, Morden i Midsummer.

Jag googlar genast, och ta mig tusan om han inte verkar ha rätt. Detta för mig helt okända och märkliga instrument är det som används i Morden i Midsummer och även som det verkar i Gökboet.

Theremin är ett helmysko instrument som man tydligen spelar utan att röra vid det. Inte ens Håkan kan förklara hur det går till. Jag får googla vidare...

Medan jag gör det så kan ni njuta av Celia Sheen när hon spelar Midsomer Murders på Theremin.UPPDATERAT:
Oj, nu har jag hittat en videosnutt där Leon Theremin spelar sitt eget instrument. Helt fantastiskt!

25 kommentarer:

Petra sa...

Visst är det helt otroligt!
Jag såg en dokumentärfilm nyligen om Morden i Midsomer och en stor del handlade just om musiken. Jag trodde nästan att det var ett skämt. Jag fattar inte hur det går det - helt magiskt. Släng dig i väggen Harry Potter!

PS: Har fixat till kommentarerna på min blogg. De har gjort om Bloggagratis till bygggloggen eller nå't liknande, så allt blev helt fel när jag skulle göra nya inlägg. Tror att jag fått kläm på det nu.

Kesu sa...

Vilken fantastiskt kunskapskälla han är Håkan! Jag har visserligen också hört det där om det mysko instrumentet till Midsomer, men inte skulle jag komma ihåg det. Tack för påminnelsen! Tror vi på det där med att spela men inte röra, ÄR det möjligt eller bara en plojgrej?

Fick du nån klarhet i om det är theremin i Gökboet också.

Underbart att du googlar och upplyser dina läsare om allt weird and wonderful´;)

Petra igen sa...

Nu kollade jag på klippet från Gökboet. Vilka filmminnen - blir alldeles tårögd. Vad gjorde man innan Youtube fanns?

Vasaloppsamatören sa...

Jag säger som Kesu .., vilken karl du har ..-))

Gökboet .., vilken film! Jag har nog sett den tio gånger, minst.

Christina sa...

Petra: Ja, det är helt otroligt, vad är det i lådan som alstrar ljuden?

Skönt att din blogg funkar normalt nu ;)

Kesu: Instrumentet är ingen plog, det är helt äkta fast jag inte kan förklara hur det funkar, inte Håkan heller.
När det gäller Gökboet så lutar det åt theremin, men det är svårt att få tag på fakta. Ibland finns det vita fläckar på internet när det handlar om lite halvgamla grejer.
Kanske någon av läsarna vet?
Jag har uppdaterat förresten!

Petra: Ingen aning he he...;) Täljde på vedpinnar?

Vasaloppsamatören: Välkommen hit, du låter som en pigg en ;)

Ja, var Håkan hämtar all kunskap ifrån är en gåta, han är som en mänsklig svamp ;)

Gökboet håller än, det förstår jag när jag ser videosnutten ovan och inser att jag minns varenda scen.

Mira sa...

Hehe... Jag hade tänkt göra mitt nästa inlägg om thereminen, (och dess nutida förekomst i Midsommer murders). Thereminen är ett instrument som länge fascinerat mig - men där hann du före...

Jag ska fråga Musikervännen om han kan säga om det är såg eller theremin i Gökboet... Jag tycker själv inte riktigt det låter som theremin...

Christina sa...

Mira: Jag googlar fortfarande och får ingen rätsida på detta. I ena minuten tycker jag det låter som såg och i andra minuten theremin.
Så spännande :)
Väntar med spänning på vad din musikervän kommer fram till.

Cicki sa...

Vilket fantastiskt instrument. Det blir lite lika som att spela på glas där man också utnyttjar svängningarna.

Gökboet är min favoritfilm genom alla tider. Jag kan fortfarande känna den hatiska ilskan jag kände första gången jag såg den. Då visste jag inte ännu att jag hade en son med Damp. Att jag hade en son visste jag men inte om något funktionshinder. Så småningom fick jag lära mig att på 50-och 60-talet så lobotomerades många barn med MBD, som det hette då,i USA. Man ansåg att om inte hjärnhalvorna hade kontakt så skulle barnet fungera bra. Jag blir arg bara jag tänker på hur de stympade människor som inte var som inte följde normaliseringskurvan.

Gökboet står numera i DVD-hyllan och Jack Nicholson är en stor favorit.

Anonym sa...

Hej! Vilket instrumet, kika in på de här länkarna också :)) Randy George, theremin.

http://www.youtube.com/watch?v=e6bSRcRAhnc&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=adtW7nZHmkg&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=eC72q7kkiPo&feature=channel


Önskar er en fin fredag!
/Di & vovvarna!

Mian sa...

spelar utan att man behöver röra vid det - det låter som något för mig!
Detta måste jag läsa mer om i kväll. Spännande.

Cirsium sa...

Det spelas theremin i Beach Boys Good vibrations, kom jag ihåg. Här är en videosnutt:

http://www.youtube.com/watch?v=CelV7EbuV-A

Men den ser ju annorlunda ut, och han som spelar rör vid den!

reneesfotoblogg sa...

Tack Christina! Gökboet, oslagbart den bästa film alla kategorier som någonsin gjorts. Och de sista minuterna är så magiska och så befriande så.............
Musiken, kan inte tänka mig någon annat än just ett instrument som man inte spelar på, passar perfekt.
Det låter som att jag gillar den filmen eller?
mvh R

Mira sa...

Jaja... Nu har vi en vankelmodig musiker med i skaran också... Han tycker mitt klipp låter äldre - med såg, och ditt klipp nyare - med theremin...

Kan det vara så att det finns olika inspelningar? Det skulle ju i så fall förklara saken, eller hur? Thereminen saknar de vibrerande övertoner som sågen har. Liksom "sågljudet". Vi forskar vidare... Kul!

Christina sa...

Cicki: Ja, det är en fantastisk film. Det är som sagt inte undra på att den gick i hela tio år i Sthlm. Det är rekord.
Ja, 50- och 60-talet var mörka. Var det inte ett känt fall på den tiden med en flicka som hade legat i spännbälte i nästan hela sitt liv i ett eget annex till Långbro eller Beckomberga. Jag tror att det senare visade sig att hon var autistisk.

Di och vovvarna: Tack för länkarna, hur intressant som helst!

Mian: Undrar vad Alice ska säga om du börjar spela theremin ;)

Cirsium: Nämen, gör det? Det har jag aldrig tänkt på.
Men instrumentet ser annorlunda ut och som du skriver så rör han vid den.

Renée: Något åt det hållet, ja ;)
Kan bara hålla med :)

Mira: Så knepigt. Det är synd att ingen av oss har soundtracket på skiva, för det borde ju stå vad det är för instrument.
Vi får forska vidare som sagt... ;)

Gabrielle sa...

Oj, vad det här är roligt! Gökboet - visst, jag håller med: en fantastisk film. Och så det här med instrumentet: såg eller theremin. Theremin hade jag inte hört talas om förrän nu så här fick jag lära mig nåt nytt. Inte brukar jag titta på Midsomer Murders heller... och inte vet jag vad som spelas i Gökboet! Så det här inlägget är mest för att tala om att jag blir så glad när sånt här händer: att bloggvänner kan gå in tillsammans om nånting på det här sättet. Visst är det härligt! Tänk vilken glädje bloggandet och bloggvännerna är!
Trevlig helg på er!
PS om jag får tag på nåt om theremin och Gökboet så kommer jag förstås in med det.

Kesu sa...

Men va fasen! Jag skrev en lång (och intressant och klok) kommentar(som vanligt) i morse, men nu är den puts väck. Buhu! Jaja, det gick ungefär så här:

Det här är så roligt att jag försummar mina arbetsuppgifter. Jag har inte skrivit något om Gökboet här, det kom på Miras blogg i stället. Måste fördela gracerna lite.

Det sista klippet är suveränt! Visst verkar det vara något elektromagnetiskt eller annat i den stilen som Leon Theremin (ryss?) bryter och dirigerar. Kan det vara så? Kan någon ryska? Kan någon fysik? Gud, vad spännande det här är!

Gissa om det utbröt en febril elektromagnetisk verksamhet i mitt lilla hjärnkontor när du skrev "instrumentet är ingen plog" i din kommentar till mig, Christina. Fattade sen att du menade ploj. Haha!

Ha en fin fredag allihop!

Christina sa...

Gabrielle: Ja, sånt här bollande mellan bloggare är verkligen stimulerande och roligt, det är som en gemensam väv:)
Det är roligt med såna här kommentarer också :)

Kesu: Sånt där händer mig titt som tätt, att kommentarer bara går upp i rök ;)

Hur detta märkliga instrument fungerar...ja, det finns en förklaring på wikipedia som jag kanske skulle begripa om jag hade hängt med på fysiktimmarna i plugget bättre. Så här står det:

Thereminen utnyttjar ett fenomen som liknar svävning. När två elektriska signaler med olika frekvens summeras blir frekvensen hos den nya signalen skillnaden mellan de två ursprungliga signalernas frekvenser. I thereminen finns ett par oscillatorer vars frekvens oftast är några hundra kilohertz. Den ena oscillatorn i paret är uppbyggd kring en normal svängningskrets medan den andra dessutom är ansluten till en antenn. När man rör handen i förhållande till antennen varierar den ena oscillatorns frekvens, och alltså kommer även den summerade signalens frekvens att variera. Om den fasta oscillatorn har frekvensen 500 kHz och den varierbara kan styras mellan 500 och 510 kHz blir resultatet alltså en signal som kan varieras mellan 0 och 10 kHz.
De flesta thereminer har förutom en antenn som kan styra ljudets frekvens även en antenn för styrning av amplituden (ljudstyrkan). Den påverkar ett annat oscillatorpar. Antennerna är konstruerade så att den ena är känslig för rörelse i sidled och den andra för rörelse i höjdled. På så sätt kan tonhöjd och ljudstyrka styras oberoende av varandra.


Blev du klokare?

Två skickliga theremin-musiker är förresten Carolina Eyck och Lydia Kavina, som finns rikligt representerade på youtube, bägge två.

Ha ha, skrev jag plog!!!? Jag förstår om hjärnan antog stora likheter med en theremin när du grubblade på vad i all sin dar jag menade med det ;)

Kesu sa...

Oh du fantastiska bloggare! Jag blev inte jätteklokare, men liiiite klokare, så till vida att jag kan fatta nu varför man inte behöver röra insrumentet. Det rör sig tydligen om frekvenser - och dom ser man ju inte.

Tack för förklaringen från Wikipedia, jag läste faktiskt igenom hela och tänkte som du, man skulle hängt med bättre, inte bara hängt, på fysiktimmarna.

När du skrev att det inte är en plog, undrade jag hur det var fatt. Vi pratar ju SÅG, inte PLOG. Skoj, skoj!

Mian sa...

Christina: Alice ylade hysteriskt när jag spelade munspel första gången för henne, men nu är hon van. Hon har blivit härdad då mamma Lisette och jag har spelat för henne.
Jag tror dock inte hon vänjer sig så lätt vid vare sig såg eller theremin varför jag avstår från att testa....

Ingela sa...

O vilket underbart oanvändbart vetande som fanns i den här bloggposten med kommentarer. Tack alla sm förmedlade!

Petra sa...

Man ska alltså vara en bra fysiker isf musiker för att kunna hantera en theremin ; )

Ingela sa...

Jag måste få länka till den här posten! Det intressantaste jag läst på länge.

Christina sa...

Kesu: Nu har Mira grävt djupare och kommit fram till sanningen.
Läs både hennes nya inlägg och mitt :)

He he, nu räcker det inte med vare sig plog eller såg, nu pratar vi vinglas också ;)

Mian: Om Alice ylade när du spelade munspel i början kan jag tänka mig hennes röstresurser om hon fick höra matte spela theremin ;)

Ingela: Ja, tänk vad allmänbildande det kan vara med bloggeriet ibland :)

Petra: ;)

Ingela: Så roligt, det är klart att du får göra det!

Eva H-höjden sa...

Fantastiskt! Vad underbart fantastiskt!!!! Får jag också använda musiken på min blog senare?

Christina sa...

Eva H-höjden: Visst är det :D
Självklart får du lägga ut musiken!