onsdag, september 09, 2009

Att hantera en såg...Jag har skrivit om såg som instrument förut en gång, men nu har jag hittat några personer på YouTube som verkligen kan traktera en såg.
Det är ett svårt instrument. Har man inte absolut gehör så svajar tonerna och det låter mer roligt än vackert.

I videon ovan spelar en okänd kvinna från Frankrike Lara's Theme så det står härliga till. Inte en ton falsk, inte som jag kan höra i alla fall. Helt fantastiskt, bland det bästa jag har hört.Sen hittade jag en till som spelar underskönt, en japan som heter Sakita Hajime. Sååå vackert.

13 kommentarer:

Bloggblad sa...

Min morbror, han som spelade 22 instrument, och som jag har skrutit med ibland, han spelade även såg som en gud. Men han förstörde tummen på kuppen... jag ser att kvinnan har ett handtag, vilket inte japanen har. Morbror snidade till ett litet handtag på slutet för att kunna uppträda med sin fru som var pianist.

Gissa vem som fick ärva sågen? Jodå, den står här nere och tas fram vid festliga tillfällen då alla som vill får pröva. Det är ursvårt att ens få en ton. Melodi ska vi inte tala om...

Christina sa...

Bloggblad: Vilken härlig historia!
Ja, de flesta har ett litet trähandtag, eftersom den där böjen är nödvändig för att få ton i sågen.

Aha, du äger sågen! Nu kanske jag talar om saker för dig som du redan vet, men du ska vibrera med ett av benen som ligger an mot sågen, sen gäller det att dra stråken på rätt plats i böjen...där tonen finns.
Om du letar på YouTube så finns det små lektioner tror jag..

Elisabet sa...

Helt ljuvligt vackert! ellis som är här hos mig och jag själv, har suttit och lyssnat, medan vi druckit morgonkaffe.

Japanen (eller är det en japanska ..?) är ju mästerlig! Så njutbart.

em sa...

Ah, barndomsminnen - vi hade en man i bekantskapskretsen som spelade såg. Och en som spelade positiv, för att inte tala om mormors far och syster som reste land och rike omkring med sitt glasspel - fast det är väl en annan historia...
Udda instrument är fascinerande!
Margaretha

Bloggblad sa...

Tack, jag visste inte att man ska vibrera, han hann liksom inte lära ut det innan han blev senil. Men barnbarnets pappa som är mkt musikalisk, tog hem sågen ett par veckor och lärde sig "Du gamla du fria" på den, så han får briljera ibland.

Egentligen skulle brorsan och jag ha ägt sågen ihop, men han fick farsans consertina, och den var precis lika åtråvärd... så...

Kesu sa...

Jag kom, jag såg, jag spelade ... Har nu lyssnat på båda klippen och jag vet banne mig inte vilket instrument jag skulle gissat på om jag inte vetat att det var såg. Det understa är trolskt vackert! Hade ingen aning om att det var möjligt att locka fram så vackra toner.

Christina sa...

Elisabet och Ellis: Visst är det vackert! Men det kan också låta för j-t ;)

em: Glasspel - det har jag hört och det är lika vackert som såg...lite utomjordiskt nästan...
Håller med, udda instrument är fascinerande!

Bloggblad: Men då har du någon som kan visa, då är det bara till att öva ;)

Kesu: Visst låter det lite likt en sopran? Men just det där glidandet utan paus är så mysko.
Jag förstår varför sågspelare gärna vill ha en gitarr som kompar.

Ingela sa...

Det finns en spelmanssläkt häromkring som heter Boman. En av de äldre bröderna Boman spelade såg väldigt fint. Alla Bomännen spelar allt möjligt, även de yngre generationerna. Det finns några riktiga rövarhistorier om dem, någon finns med i en av Torg*ny Lindgrens böcker.

ullisen sa...

det är så häftigt det här med instrument. de kan vara hur sofistikerade och tekniska som helst, å så kan de vara... en såg!

Ingela sa...

Nu har jag lyssnat (vågade inte senast, familjen sov...) och japanen spelar underbart. Men Sigvard Boman spelade mycket bättre än den franska damen.

Christina sa...

Ingela: Så intressant, finns de inspelade?

ullisen: Ja, det är verkligen häftigt :) Sandviken har specialtillverkat en spelsåg som heter "Sandviken Stradivarius". Den ser precis ut som en vanlig såg men saknar tandning.

Ingela: Det var som attan! Jag hoppas verkligen att Sigvard Boman är inspelad?

Ingela sa...

Jo, nu har jag kollat och det finns inspelningar.

Läs hos mej

Christina sa...

Ingela: Vilken tur!
Nu ska jag genast kvista över till dig!