söndag, september 13, 2009

Trattisar, Colombo och anka


Inspirerad av bloggvännen Cickis svampkorg tog jag med mig Poppan och gick ut en halvtimme i skogen bakom stationen igår.
Trattisarna hade precis kommit igång och jag plockade ihop till en trattkantarellsås till kvällens ankbröst, eller anktutte som bloggvännen Kesu brukar kalla min favoritmat.

Sen satte jag mig framför teven och kollade ett gammalt avsnitt av Colombo på TV4 Guld, han med den fina bilen ni vet, medan jag rensade.
Är det någon som känner igen vad det är för tjusig men skamfilad bil han har? Va va va?



Den här gången stekte jag ankbröstet med fettsidan ner i en stekpanna först, sedan i med en ugnstermometer och in i ugnen, 150° tills termometern visade ca 66°. Perfekt.
I vanliga fall brukar jag bräsera anktutten på spisen, det tycker jag blir absolut godast, men detta var inte dumt det heller.

Trattissåsen smakade himmelskt och till detta stekte vi en stor rösti gjord på egen potatis, morötter och zucchini. Mums.

17 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Jösses vad snålvattnet rinner i giporna.
Själv har jag en 2,6 kilos kyckling i ugnen fullproppad med salvia, rosmarin och äpple samt smörklickar inputtade hrä och där under skinnet.
Det är inte dumt det heller.
mvh R

reneesfotoblogg sa...

Att man inte kan korrekturläsa innan man trycker på knappen: här, ska det vara så klart.

Cicki sa...

Härligt att du bara kan promenera iväg så där. Så bodde vi när barnen var små så jag hade ofta barnvagnen med mig ut i svampskogen.

Så gott det ser ut. Jag måste komma mig för att köpa ankbröst och testa. Det är ju det där med Lidl, som du vet......:-)

Inte för att jag minns vad Colombo körde för bil men eftersom du frågar så gissar jag på en Peugeot....:-)

WV: ferse, passar kanske till ett matinlägg....:-)

Moster Ma sa...

Tuttar eller tuttar ... gott ser det ut i alla fall!

Monet sa...

Åhhh. Precis exakt det DÄR, att bara gå runt knuten och fixa trattisar till en himmelsk sås eller stuvning, DET saknar jag nu. På vår skärgårdsö växte de tre minuter från mig i storskogen, de underbara skogspromenaderna i sensommarsol glömmer jag aldrig!

Vi som var så länge i Sverige, jag hade hoppats att trattkantarellerna skulle ha kommit igång innan vi reste hem. Men nix. Nu får jag nöja mig med dina inspirerande bilder. Och vilken UNDERBAR måltid - vi får snart komma igång med matlagning eller restaurangbesök härnere för att matcha det där!

Bloggblad sa...

Åh, vad hungrig jag blir! Jag som vant mig vid, på tre dagar, att gå till dukat bord... men den servicen är det tydligen slut med nu när jag återvänt till det vanliga livet.

(Det fanns mängder med bär och svamp i skogarna där jag gick i helgen - men jag åt bara blåbär direkt, hade ingen lust att bry mig om att samla i ladorna. Jag samlade bara frid i själen.)

Mira sa...

Pegga, va??? ;-)

Hanneles paradis sa...

Mums, jag har aldrig hittat trattkantareller och det var för länge sedan jag åt anka sist..

Mian sa...

Jösses så gott det där ser ut!
Jag tror aldrig att jag ätit ankbröst, men det är absolut hög tid att testa efter att ha fått så bra tips och recept på din blogg.

Lisette sa...

Anktuttar var det! Jag hade så när glömt dem men efter din aktualisering av dess läckerheter MÅSTE jag bara prova. Lidl nästa!
Recept finns utskrivna sedan tidigare inlägg.
Kul ordverifiering också. "ankinvag" Hihi:)

Londongirl sa...

Vilken tur att man redan ätit middag när man tittar in här! Ser så gott ut.
Har inte plockat några trattisar än men såg dem på NK's matavdelning i dag.

Jag gissar också på att Columbo hade en Peugot eftersom det är du som frågar.

Men vet du nu kommer jag på en sak som jag tänkt kolla med dig...
Jag har för mig att det var du som skrev om någon engelsk TV-serie om en polis (eller fd. sådan) som du tyckte var så trevlig. Stämmer det?
Var det kanske en polis i någon by i Cornwall?

Är jag helt ute och cyklar eller var det här jag läste om den?
Finns den på DVD i så fall?

Helen sa...

Mums filibabba!!

Jag har aldrig vågat plocka svamp i skogen, har alldeles för dåliga kunskaper plus att jag har hört hemska historier om de som har blivit jättesjuka efter att ha ätit giftig svamp...

Men köpessvamp äter jag gärna, det är så gott!

Så, du och Columbo kör likadana bilar?!? Ja, det är väl bara tuffingar som gör sig bra i en Peugeot ;-) ...

Kram!

Elisabet sa...

Ja, jag är minsann också proppmätt, annars hade man väl fått hämta en haklapp för att samla upp snålvattnet ..-)

Petre - ingen mästerkock direkt sa...

Alltså: lägger man ut sådana här matbilder o recept så tycker jag att du ska skriva ut middagstid och en vägbeskrivning oxå.
Skulle vara kul o se hur lång kö det skulle vara utanför stationen av matglada bloggläsare ; )

Christina sa...

Renée: Den där fyllda kycklingen lät väldigt smarrig, men hur kan en kyckling väga så mycket som 2,6 kg?
Jag vet att ekologiska kycklingar är hiskeligt stora, har alltid undrat hur det kommer sig...

Cicki: Det är verkligen härligt att ha skogen inpå knuten, särskilt om man som jag har bott i Sthlms innerstad förut ;)

Ja, jag förstår att du inte gillar Lidl, men smit in och köp några tuttar och testa. Det behöver ju inte bli en vana ;)

Japp, helt rätt, Colombo kör en Peugeot 403 :)

Moster Ma: :)

Monet: Ja, att bara kunna gå och "hämta" svamp och bär så här lätt, det är en faslig lyx. Jag njuter intensivt.
Det enda som inte är njutbart är alla älgflugor så här års...men det kan en välfylld svampkorg vara värd.

Ser fram mot matreportage från Sydfrankrike:)

Bloggblad: Ja, inte behöver man plocka och samla, skogen är balsam för själen ändå.
Fast ser jag svamp kan den lilla hamstern i mig inte hålla sig ;)

Mira: Just det :)Hur kunde du gissa?

Hannele: Hittar man trattisar så kan man ofta fylla en hel korg direkt.
De är otroligt tacksamma att torka, man blöter upp dem på nolltid när man sen ska använda dem.

Och det låter som om det vore dags för anka... ;)

Mian: Jag tror du skulle gilla det ärligt talat. Det är viktigt att inte steka den för länge, för då blir den torr och tråkig.
Behöver jag säga att pälstjejerna också gillar anka?

Lisette: Glömmer du igen så kommer jag att påminna dig flera ggr. Jag har fortfarande gott om anktuttar i frysen, så det kommer fler blogginlägg på med anktema.

He he, ankinvag ;)

Londongirl: Javisst hade han en Peugeot 403 ;)

Det var tyvärr inte jag som skrev om den engelska polisserien som du funderar på. Det skulle kunna vara tv-serien om Kommissarie Wycliffe du far efter, den utspelar sig i Cornwall.
Om det är den så borde den finnas på dvd.

Helen: Det bästa är att få någon som kan svamp, att visa en några sorter. Man behöver ju inte kunna så många för att det ändå ska vara roligt att plocka svamp.
Hoppas att du kommer över din rädsla för det är så fantastiskt roligt och dessutom alldeles gratis.

Jajamän, jag och Colombo... ;)

Elisabet: Ja, det kan man kalla tur ;)

Petra: He he, det får bli en eniro-karta nästa gång jag lägger ut anka ;)

smulan sa...

Oj så gott det ser ut! Jag saknar att kunna plocka kantareller. De finns inte här där jag bor. Fast jag plocar bär istället...;)

Fast häromåret fick jag en stor påse med trattisar av en gästtjägare från Skåne som hittat dem i skogen! J a g har aldrig sett trattisar, men han gjorde det!
Märkligt..

Christina sa...

smulan: Trattisar kan vara lite knepiga att upptäcka om man inte är van. De är väldigt väl kamouflerade, sedda uppifrån då man inte ser den karaktärisiska gula foten.
Igår hittade jag mängder av pyttesmå trattisar, så nu står de på tillväxt och jag har memorerat var :)