tisdag, mars 16, 2010

Ankbröst med zucchiniplättar - recept


I helgen gick jag ner och skattade frysen på en anktutte som jag sedan lagade till med zucchiniplättar, vilket var länge sedan jag gjorde.
Efter två sommarvistelser i Italien började jag odla zucchini själv för att komma åt de delikata blommorna, men sen upptäckte jag hela grönsaken. Nu är zucchini en av de saker jag skulle ta med till en öde ö.
Det finns inga gränser vad man kan göra med zucchini i köket, blommorna, frukten, tutti!

Hur som helst, nu blev det plättar.
Jag höftar när jag lagar mat, men ta en och en halv medelstor zucchini.
Riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Ju mindre zucchini desto godare.
Salta och rör om och lägg i ett durkslag att safta ur.
Fortsättning längre ner.


Här har jag vänt på plättarna.


Det här vinet var riktigt bra, ett rejält och hederligt vin för under hundralappen till skillnad mot alla konstgjorda smaker man sätter i sig numera. Det är från staden Cahors, centrum för departementet Lot i sydvästra Frankrike.
Poppan har godkänt det.


Här har jag trancherat anktutten och gjort en sås av skyn med hjälp av lite mjöl, grädde, soja och en skvätt av det goda rödvinet. Slänger i lite smörfrästa trattisar också.





Blanda zucchiniröran med några matskedar vetemjöl, två ägg, salt och nymald svartpeppar. Har du fetaost kan du smula ner lite av det också och röra ihop.
Klicka ut plättar i en stekpanna och fräs i medeltemperatur tills de blir gyllene och lite frasiga.

Anktutten tycker jag vinner massor på att bräsera under lock istället för att stoppa in i ugnen som nästan alla recept förespråkar.
Det du vinner är att köttet blir saftigare och att du får en helt enastående sky att göra sås av.

Jag bräserar kortare och kortare tidsmässigt, ankbröstet blir så gott när det fortfarande är lite blodigt i mitten.

20 kommentarer:

Eva H-höjden sa...

Men, Gaia börjar ju bli grå på nosen! Det har jag inte sett förut!

Tur att jag själv varit bortbjuden på middag ikväll annars hade det varit en pina att titta på dina matbilder... ;-)

Cicki sa...

Vad gott det ser ut och låter. Här älskar vi också zuccini eller squash, som vi brukar säga.....:-)

IET sa...

Vi struntar i ugnen för det mesta också, gör i pannan helt o hållet istället. Men jag har aldrig provat ankbröst med "matig" sås till så det ska testas snart. Kul att du tipsade!
/IET

ab sa...

Men å, nu måste jag ha ankbröst med kantareller och vin...

Lisette sa...

Milda makter så gott det ser ut!!! Och vilken tur att ni hyser hela två sommelier så ni kan vara trygga i ert vinval;)
Vilket fint bordsskick de har dessutom. Så där fint hinner aldrig Alice äta hon glufsar till sig godbiten direkt.Smack bara! Förr var hon mycket mer väluppfostrad. Hennes glufseri har tyvärr tilltagit med stigande ålder. Underbar bildsvit.
Brukar du göra squashpudding förresten. Det är också jättegott. (Jag
håller alltid med squash/zuccini här hemma).

Lisette sa...

Nej nu blev det fel igen!!!! JAN är det som håller med squash!

Christina sa...

Eva H-höjden: Jodå, hon har börjat bli grå på nosen, lilla stumpan.

Cicki: Den har verkligen en läcker smak, blommorna likaså.

IET: Det blir en himmelskt god sås, om man gillar sås vill säga;)
Jag brukar steka fettsidan först och sedan hälla bort allt flott. Flottet ska inte med i såsen.

Ab: Hos Chez Albert hittar du ankbröst, du har gångavstånd. Butiken ligger på Roslagsgatan, fast det kanske du redan vet :)

Lisette: Visst är det lyxigt med två sommelierer i huset ;)
Pälstjejerna har väldigt fint bordskick, det är därför de får sitta med vid bordet. Ja, egentligen ligger de ner på kökssoffan tills det börjar bli dags att få smaka de sista godbitarna. De tar så fint från gaffel och väntar snällt på sin tur. Aldrig att de norpar den andras bit.
Din beskrivning av Alices bordskick får mig att fnissa ;) Klippet på Mians blogg där hon norpar tomater är obetalbart!

Zucchini-pudding, nej det har jag aldrig gjort. Du får gärna komma med recept, det låter smaskens!

Mian sa...

Squashplättar har jag testat, men jag var nog för ivrig och lät inte det rivna rinna av tillräckling länge - plättarna blev en smula lösa. Skall testa igen när det blir säsong.

Jag får i n t e visa bilderna på Gaia och Poppan för Alice, säger mamma Lisette! Alice är ju så lättlärd :)

reneesfotoblogg sa...

Har aldrig varit inne på Lidl men ta mig tusan, efter den här matorgien så kanske jag ändå skulle gå in och titta efter ankbröst.
mvh R

Petra sa...

Matpornografi av värsta sort ; )
Hundarna är så söta att jag funderar på att åka till Nora och kidnappa dem, båda två.

Nina Johansson sa...

Jaha, nu blev jag tvungen att riva en massa zucchini, det där såg gott ut. Ska steka dem ikväll. :)

Moster Ma sa...

Nu SKA jag åka till Liedl...nu ska jag åka till LIEDL... nu ska JAG åka till Liedl... och köpa tuttar för pengarna!

Kesu sa...

Aaaahhh! Nu är du på gång igen. HÄRLIGT! Jag önskade mig en lyxig stektermometer i julklapp. Med lyxig menar jag en digital med sladd så man kan läsa av innertemperaturen på köttet utanför ugnen. Har bara haft en sån där primitiv, rund tidigare. Den har visserligen funkat, men anktutten blev perfekt med den nya termometern.

Pälsflickorna kan du verkligen ha med på en Nobelmiddag utan att skämmas. Det gäller INTE Lelle R. Han tar visserligen munsbitarna ganska försiktigt (om det inte är konkurrens från annan hundkäft i närheten), men han krafsar järnet på alla ben under bordet (undantaget stolsben). Det tror jag varken Nobeldamer eller dito herrar skulle uppskatta.

Tack för recept, tack för bildsvit både av folk och fä (läs anktutte)!

Christina sa...

Mian: Så där gjorde jag också i början, men sen kom jag på att lägga rivet i ett durkslag, det blev mycket bättre.

Lilla Alice - klart hon ska lära sig att äta med gaffel ;)
Vi lärde Ebro första vintern han var här, han hade väldiga problem i början med det kalla stålet.

Renée: Jag gillar inte heller Lidls personalpolitik etc, men jag gör vad som helst för anktuttar ;)
Här på landet finns de inte att få tag på någon annanstans. Ibland har de vaktlar också...

Petra: Här gäller det tydligen att sätta gps-sändare på pälstjejerna ;)

Nina: Hoppas att dina plättar blev goda - hur skulle de kunna bli något annat ;)

Moster Ma: He he ;)

Kesu: Ja, nu är jag igång igen ;) Det finns fortfarande tuttar kvar i frysen, gudskelov!

De digitala termometrarna är verkligen bra :) Den digitala vågen är också en sådan där fantastiskt praktisk grej. Förut drog jag mig in i det sista innan jag släpade fram det gamla åbäket till våg.

Var köper du dina anktuttar i Sthlm?

Det är klart Lelle R krafsar på alla ben under bordet om han är kvar på golvet, hälsar pälstjejerna ;)

Mira sa...

MUMS!

Men förlåt en okunnig, jag har aldrig riktigt förstått skillnaden mellan zuccini och squash...

Christina sa...

Mira: Det är samma grönsak, bara olika språk.
På italienska heter det zucchini, på engelska squash och på franska courgette :)
Vad jag vet har vi inget svensk namn, så folk säger olika beroende på referensramar.

Bloggblad sa...

Har du nåt kvar? Jag är HUNGRIG!!!!

Christina sa...

Bloggblad: Något kvar? I det här huset ? ;)

Vårdagjämning sa...

Gjort zucchini-plättar för första gången, jättegott och enkelt, hade i lite soltorkade tomater också och smulad fetaost, men den ska nog strös över efteråt, blir enklare stekning då:-) men så goda de var till en köttbit. Ska göras igen!

Christina sa...

Vårdagjämning: Så roligt att du provade plättarna och gillade dom. De är som du skriver, perfekta till en köttbit och jag tycker zucchinismaken kommer fram så fint.

Lite soltorkade tomater i lät gott :)