fredag, oktober 23, 2009

Västerbottenost i termos per automatik?


Något besynnerligt hände i min termos under bilhämtarresan till Burträsk.

Innan vi åkte från Striberg fyllde jag en stor termos med kaffe och en liten med varm mjölk.

Väl hemma igen skulle jag rengöra termosarna, och blev så förvånad när det bara kom vatten ur mjölktermosen.
Kikade i termos-mynningen och upptäckte en stor vit propp. Skakade och ut kom en stor klump som vid noggrannare undersökning visade sig vara färskost av prima kvalitet.
Vattnet var vassla och kvar var en jättesmarrig ostklump som jag och pälstjejerna delade på.

Men hur gick det här till?

Blir mjölk till ost per automatik om man passerar Burträsk?

35 kommentarer:

Petra sa...

Spännande!
Du får göra resan några gånger till med olika typer av termosar och mjölk för att undersöka fenomenet.

Christina sa...

Petra: Enligt tv-reklamen kan en meteorit vara inblandad!!!?
Jag tyckte jag hörde ett slags vinande ljud när vi passerade en avtagsväg en bit från Burträsk där det stod "VARMVATTNET 7".

Bloggblad sa...

Det blev väl grädde först... köper du direkt från en bonde? Eller är det rötmånad?

Christina sa...

Bloggblad: Nä, det var vanlig ekologisk mellanmjölk köpt på Coop i Nora. Uppvärmd, tappad på termos och sedan frusen över natten i Ö-vik.
Hur sjutton kunde det bli färskost av det?

Jom Manilat sa...

Du har nog kommit Västerbottensostens gåta på spåren.

Christina sa...

Jom: Ja, nå't skumt är det!

Mira sa...

Du har väl hört talas om linierullad akvavit! Detta är helt enkelt varianten av burträskrullad ost! :-)

Jom Manilat sa...

Kan möjligen de franskinitierade wobblingarna ha haft någon påverkan på processen?

Christina sa...

Nu sitter jag här och bara fnissar :)
Burträskrullad ost eller fransk-wobblad ost (Håkan tyckte hela tiden att jag skulle skriva vobbla med "w") - ja, jag tror ni har slagit huv'et på spiken helt enkelt!
Så måste det ju vara, eller hur? Två uttryck för samma företeelse - men var kommer meteoriten in?

Christina sa...

Ah, nu ser jag att Mira och Jom kom med rullningsteorierna exakt vid samma tidpunkt! Snyggt!

Tankevågor sa...

Jag tror också på rullningsteorin. Sitter här och funderar på om det skulle kunna göras i större skala? Men det kanske blir lite väl dyr ost om den ska åka alla de där milen fram och tillbaka mellan Striberg och Burtäsk för att bli till.

Evas blogg sa...

Jag tror också på rullningstekniken. Vilken affärsidé! Nu har jag ändrat länken på min sida och hoppas att den ska fungera.

Helen sa...

Jag tror att du fick med dig några Burträsk-acidofilus som låg och lurade på åkern/lägdan, när ni lastade pickisen.

De kände väl lukten av mjölk och kröp ner i termosen, och : Voila! Västerbottensost på rekordtid!

Vilken tur!

kram!

Cicki sa...

M har vissa funderingar på om inte det är så att norrskenet kan vara inblandat på något vis....:-)

annie sa...

Hey, Christina, Giggle.Com is really GARGLING, this time, so I am not picking up a good translation into English, but I am interested in talk about the "rolling theory." and sneaky acidophilus climbing into the thermus. You are thinking that the thermos maybe rolled about during the trip?
My Texas family had no electricity or refrigeration until the 1950's, and so kept "clabbered milk" and souring cream in jars in the the water trough in the well house. When it came time to make butter, the kids were brought into the work to churn it. They especially liked to roll a jar of the sour milk back and forth on the floor between them, and, if the jar didn't break, it turned into butter, eventually. So I maybe the same principle would make cottage cheese?
annie

Mian sa...

Ha! Jaså det är så det går till.
Intressant.
Kan man kanske göra ost även via stötande och skumpande rörelser? Jag skall testa i min 25 år gamla SAAB.

ab sa...

"Blir mjölk till ost per automatik om man passerar Burträsk?"

Haha! Och så undrar de varför man läser bloggar!

Rullningsteorin har något, men jag tror det råkat komma in något surt i mjölken, och så gjorde rullning och värme resten.

Jag gör färskost genom att koka upp vanlig mjölk och tillsätta pressad citrusfrukt. Kan vara ett tips. Jag menar, det är ju synd om du ska behöva åka till Burträsk varje gång diu vill ha hemlagad färskost!

wv: pousc. Är det redan påsk?

Lisette sa...

Haha! Men så jäkla dyr som västerbottenosten är så kan du ju hämta fler pegutter vet ja! Här nere åker vi till Ullared för att göra fynd ;) (Inte ostar precis men fynd som fynd)

Tuvstarr sa...

Det har i alla fall att göra med Burträsk. Om jag skulle åka från här, mitt i Tyskland alltså, med en flaska färsk mjölk i bilen, så skulle det helt säkert bli till ost när jag passerar Burträsk :-)
Jag vet nog att man inte borde fylla varm mjölk i en termos, men jag gör det också ibland. Jag har aldrig fått ost, förmodligen eftersom jag har druckit den inom kort tid (eller för jag aldrig åkte till Burträsk därmed)
När min mamma gör butter från grädde, så fyller hon in grädden i ett glas med skruvlok som blir skaken i några minuter. Därefter finns det butter och buttermjölk i glaset. Och buttermjölken förvandlas ganska snabbt till färskost när man ställer den varmt, helt utan att göra nånting.

Christina sa...

Londongirl: Det kanske man skulle kunna tänka sig, att producera Burträskrullad färskost i stor skala?
Burträsk-acidofilusen som Helen tror kom med från lägdan kan jag kanske få att yngla av sig - ungefär som surdeg? I så fall kan vi rulla här i Striberg utan att behöva passera Burträsk.

Eva: Ja, vilken affärsidé, pickupen (hoppas ab såg det där...) kanske betalar sig!

Helen: En suverän teori, jag tror du har rätt! Så måste det ha gått till!
Nu ska jag gå och mata Burträsk-acidofilusen med lite mjölk, här gäller det att vårda den ömt ;)

Cicki: Norrskenet måste naturligtvis vara inblandat på något sätt, om inte annat kommer det att göra sig bra i reklamsammanhang när vi får igång tillverkningen!

Annie: Burträsk, where we fetched the pick up, is famous for a very delicious hard cheese, called Västerbotten-cheese. Västerbotten is the region.
Yes, we speculate if rolling and sneaky acidophilus has something to do with the spectacular development in my thermos ;)

Mian: Du måste nog skumpa förbi lägdan uppe i Burträsk först, med Saaben, innan det blir så här fin färskost ;)

Annika: Jag tror också på något surt utöver rullandet.
Helens teori låter väldigt trolig, att några Burträsk-acidofilus låg på lur och smög sig ner i termosen där ute på lägdan.

Lisette: Javisst, fynd som fynd!

Tuvstarr: Helt säkert beror avsaknaden av ost i din termos på att du inte har passerat Burträsk, det tror jag också!
Intressant att läsa hur din mamma gör färskost :)

ab sa...

Jo, jag såg det. Tack!

Det regmar, påstår wv. men det gör det inte.

mossfolk sa...

Haha, kul att läsa alla teorier!
Själv är jag mest fascinerad över att du faktiskt tog tillvara på... klumpen. Själv hade jag tänkt "usch" och skakat den rätt ner i soppåsen :)

Bloggblad sa...

Snacka om underhållning!

Christina sa...

Annika: Här kändes det som det regmade idag... :(

Mossfolk: Jag luktar alltid på saker som går att äta, luktar det gott så äter jag ;)

Bloggblad: Säger detsamma ;)

Evas blogg sa...

När jag gick konstlinjen på Burträsk fhsk fick jag en arbetsuppgift som bestod i att: sitta på mejeriet i Burträsk och teckna av de som arbetade där. Så jag hade massor av skisser på människor som vände Burträsk ostar. Men tyvärr är de borta nu. Skisserna alltså.

ullrika sa...

jag tänker precis som Mossfolk... själv hade jag aldrig kommit på tanken att smaka!

men, nu när jag förstått du ska dra igång tillverkning i stor skala kanske du vill ha lite gamla överblivna termosar? för delaktighetens skull såklart. och återvinningens. :)

Christina sa...

Eva: Det låter som en rolig kroki-övning, att teckna människor som arbetar med ostar :)
Synd att skisserna har gått förlorade!

Ullisen: Jag måste tillägga att jag smakade väldigt försiktigt först och var ytterst skeptisk, men blev väldigt positivt överraskad. Jag är alldeles för nyfiken av mig för att låta bli att smaka på en sån raritet.

Termosar tas som sagt tacksamt emot, vi väntar ett väldigt kundtryck framöver!

Lena sa...

Oj, vad intressant! Bilden får mig dock att vilja göra egen glass. Jag såg det på tv för ett tag sedan. Ha en bra kväll!

Elisabet. sa...

Och gudars, vad du tecknar bra!

Christina sa...

Lena: Lycka till med kommande glasstillverkning!
Ha en trevlig kväll du med!

Elisabet: Huh?

ullrika sa...

jag förstår det kommer bli fullt logistik ös på stationen framöver. hojta bara så kommer termosarna flygande! om du bara förklarar hur jag ska göra så kan jag ju förbereda så det redan finns en omgång ost i dom när dom når dig, fast det är kanske inte lika samma iom att det blir söderost då liksom?

:)

Emma R sa...

Oj va ballt!!! Modigt av dig att våga smaka av den!

reneesfotoblogg sa...

Nu slänger jag mig in i osttillverkardebatten efter att ha varit bortkopplad ett tag.
Teorin med gränsen vid Burträsk håller inte! Hur i helskotta ska man då kunna mjölka korna norröver? En ytterst smärtsam procedur om det bildats ost vid rörelse. Det vet ju varenda människa hur juvret svänger och slänger....på en ko.
mvh R

Christina sa...

ullisen: Ett generöst förslag att skicka redan fyllda termosar he he...men tyvärr är det endast acidofilusen från lägdan utanför Burträsk som ger den rätta smaken, men tack för tanken!

Emma: Jag testade på hundarna först ;)

Renée: Nja, det är inte så mycket rullningen det handlar om, utan den speciella acidofilusen ;)

cilan sa...

Min första tanke är iallafall: Mäh GUD, de smakade på klumpen?! :D

I övrigt: mkt intressant, man borde utföra flera tester med olika kärl.