måndag, oktober 12, 2009

Trattkantarellsoppa


Det var åratal sedan jag gjorde trattis-soppa så jag googlade lite och komponerade min egen soppa i kväll.
Den blev väldigt god, men nästa gång ska jag tillsätta dubbla mängden sherry tror jag.

1 liter hackade trattisar
1 1/2 finhackad scharlottenlök
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 tsk tomatpuré
8 dl hönsbuljong
2,5 dl mellangrädde
2-4 msk torr sherry
lite cayennepeppar
lite svartpeppar
salt
gräslök

Jag grovhackade svampen, la den i en het panna och lät den vätska ur.
Tillsatte 1 msk smör och den finhackade löken och lät fräsa ihop.
Strödde över mjölet, rörde ner tomatpurén och tillsatte buljongen och grädden under vispning.
Tillsatte salt, cayennepeppar och tog några tag med svartpepparkvarnen.

Jag lät alltihop sjuda utan lock i ca 10 minuter.
Tillsatte sherryn på sluttampen och serverade med hackad gräslök och till det ett grovt rågbröd.

Det hela var värt några bett av de jämrans älgflugorna!

16 kommentarer:

Eva H-höjden sa...

hmmmm och vad har du för gott bröd där bredvid?

Christina sa...

Eva H-höjden: Ett supergott och enkelt rågbröd som jag bakade imorse. Surdeg :)
Ska jag lägga ut recept?
Folk kommer att sky den här bloggen he he!

Petra sa...

Mmmm....ser betydligt smaskigare ut än pastan jag halvhjärtat rörde ihop till middag. Fast jag har helt sluppit de vidriga älgflugorna. Tror inte vi har några här.
Har äntligen kommit upp ur sängen och byrackorna har kommit hem igen så vi har soffmys just nu. Ska ta mig till jobbet i morgon och komma ihåg att köpa frimärken och skicka iväg ett brev till dig. Du har väl några pixiböcker kvar, eller har din brevlåda svämmat över av glada barnboksläsare?
Kramar!

Christina sa...

Petra: Härligt att höra att du är på fötter igen, vilken knock-out du drabbades av, puhu !
Ta det lugnt, jag har hur många pixiböcker som helst kvar, trots att jag har fått mängder av brev idag ;)
Stor-krya-på-dig-kram!

annie sa...

OH YES,CHRISTINA-- MORE SHERRY, ALWAYS.
annie

Helen sa...

Mmm, hungern slår till, efter att jag läst ditt recept!

Och ang. älgflugorna, så passar orden "inget ont som inte har något gott med sig" perfekt i detta sammanhang!

Hittade din Pixibok på Ica idag. Kunde inte låta bli att tjuvkika i den, men bara lite...Skickar brev och porto snarast!

Vi har ingen snö här i Ske-å, men hur det ser ut i Burträsk vet jag faktiskt inte. Vi får höras!

Kram!

Christina sa...

Annie: HE HE, YES - MORE SHERRY! :D
ALWAYS! It will be my new kitchen rule!
I'll scribble it over the kitchen door!

Helen: Precis, inget ont som inte...etc...
Trattissoppan var värd lite spanking ;)

Oj, på ICA redan, det var värst!

Håller tummarna för att det blir snöfritt nästa helg, jag bävar!
Hur långt är det mellan Burträsk och Skellefteå egentligen? Fem mil?

Cicki sa...

Får lite dåligt samvete av att jag lovade dig ett sopprecept och sedan inte fått arselet ur vagnen. Men du verkar klarat dig alldeles utmärkt ändå. Så där avancerat är inte mitt recept....:-) Det låter jättesmarrigt och jag ser framemot brödreceptet som jag också blev nyfiken på.

Christina sa...

Cicki: Inga problem, lägger du ut ett recept är jag fortfarande intresserad :)
Det retar mig att älgjakten har börjat för nu vågar jag mig faktiskt inte ut i skogen.
Brödrecept kommer!

Lisette sa...

Mummmmms. Jättegod ser den ut din svampsoppa. En liten klick tomatpuré måste jag lägga i nästa gång. Det har jag inte prövat tidigare. Brödet!! Gärna recept! Kan absolut inte avskräcka. Dina recept är alltid så spännande.

reneesfotoblogg sa...

Vicken tur att det står en hel bärkasse med trattisar på diskbänken.
Dom är ju dessutom enkla att rensa.
Nedersta, träiga biten knipsar jag av redan i skogen sedan är det bara att dela, klart!
mvh R

Christina sa...

Lisette: Recept på det danska rågbrödet kommer! Så bra att några inte blir avskräckta ;)

Renée: Ja, dom är lätta att rensa och sen tycker jag att man får leta efter läckrare matsvamp.

reneesfotoblogg sa...

Så det finns fler än jag som tycker så. Knaperstekt trattis överträffar gula kantareller. Så det så!
mvh R

Christina sa...

Renée: Absolut, trattisar är mycket godare än de gula :)
Det enda kruxet ( förutom vissa fördömda flugor ) är att jag måste ha läsglasögon på mig för att se dem nuförtiden ;)

Tuvstarr sa...

Åh, det ser läckert ut.
Mitt recept är nästan detsamma som du har, men jag tar mer sherry.
Alla andra ingredienser behöver jag egentligen inte, det smakar ändå ;-)

Ha det gott.

Christina sa...

Ja, som Annie viskar högt ända från Texas; mer sherry!