onsdag, oktober 14, 2009
Kisse och styckat lamm
Fördelen med att bo på landet är bland annat möjligheten att köpa närproducerad mat. Vi köper lantägg från byhöns som lever som höns ska, och idag fick jag köpa ett helt styckat lamm. Ett lamm som har gått och betat här i byn.
Jag har stått på kölista i två år, men i år blev det bingo och jag fick mitt lamm.
När jag skulle hämta det så kom kaffehurran fram, det hamnade en kisse i knät och jag blev sittande länge i det trevliga köket med vedspis som knastrade och skänkte den där värmen som bara kommer från vedeldat.
Sen blev det knepigt när jag väl stod och skulle paketera 18 kilo lamm för frysen. Det här lammet var styckat på ett för mig helt främmande sätt, finstyckat i små bitar. När jag köpt förut så har jag varit med under styckningen, och vetat vad som var vad.
Nu stod jag plötsligt och tittade på en massa bitar som jag inte hade en aning om vad det var för något?
Rygg?
Kan dessa bitar vara bogbladssteken?
Vad är det här? Hals?
Jag åkte bort till lammuppfödaren för att fråga, men hon var inte hemma på seneftermiddagen, så nu har Håkan och jag langat in allt i frysen i alla fall.
Jag önskar att jag var bättre på sånt här.
Men en himmelsk måltid hade vi i kväll.
Egen mandelpotatis, två dubbla lammkotletter var och trattis-sås. Hå hå ja ja, vad livet kan vara gott ibland!
Är det förresten någon bland läsarna som kan det här med styckning?
Etiketter:
vardagsliv
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
30 kommentarer:
Verkligen lyxigt.Lammkotletter, mandelpotatis och kantarellsås. Köttet ser ju verkligen superfint ut. Men vilken frys du måtte ha!
"Mary had a little lamb...."
Jag har en annan , svensk version av "Mary", men den lämpar sig dåligt för tryck. Jag tar den en annan gång ;)
Det var svårt att knö in lammköttet i frysen kan jag tala om ;)
Men det gick, anktuttarna fick maka på sig.
Nu blir jag ju nyfiken på din svenska version av "Mary" ;) Kom igen Lisette!!!
Kolla din e-mail
Lisette: Den var verkligen rolig he he ;)
*Frustar *
Suss gott!
Tack detsamma! Nu har pälstjejerna varit ute sista rundan.
Christina, I would be happy to check MY email, too....
:)
Sounds like a good freezer of lamb for the year. And the cat on your lap before a wood fire sounds like the best way to wait for that lamb.
annie
Annie: Lisette gave her permission to publish the verse that her father once taught her.
I hope your google translater can make wonders!
Mary hade ett litet lamm
som hennes fader nackade.
Mary åt sitt lilla lamm
och av förtjusning smackade.
Nu Mary blivit riktigt stor.
Nu äter Mary hela kor.
En gång i världen har jag lärt mig styckat ett lamm. Jag är ju gudbevars charkutbildad och lite självlärd i styckning. En sak som jag tänkte på, om du har en gammaldags kokbok så kan det i de finnas bilder på styckningsdetaljer. I min första riktigt kokbok finns det styckningsanvisningar för både nöt, gris, lamm och kalv. Det var så på den tiden....:-)
Förr köpte jag också hela lamm och frös in. Styckade förstås, men det var inte så lyxigt att de promenerat på ängar i byn utan det var äkta Scan-lamm. Men go var de ändå.
Ang styckning så har jag ett minne när jag helt plötsligt stod med en halv älgkalv hemma på köksbordet som jag skulle stycka. Det gick ganska bra men jag hade den gamla kokboken till hjälp. Det var väl inte världens tjusigaste styckning men det blev någotsånär i alla fall. Det är många år sedan nu och de fel som begicks är väl både preskiberade och uppätna.....:-)
Lammkött är väl det absolut godaste som finns i köttväg!! Och rådjur.
Och såsen som blir till .-)
Jag råkade ut för precis samma sak när vi tog hem ett halvt lamm för ett par veckor sedan. Små konstiga bitar. Jag tittade i min gamla Hemmets kokbok med styckningsschema, men det var bara stek och kotletter som stämde. Jag tror att de helt enkelt finstyckar mer nu för tiden. Folk vill inte ha stora ryggstekar och bogar, utan små behändiga som man kan lägga på grillen. Så det står frågetecken på flera av bitarna i frysen. Men gott är det i alla fall och revbensspjället kände jag igen, trots att det var uppskuret i tre smala remsor...
Efter att praktiskt taget aldrig köpt en bit kött i affären utan alltid haft "egenuppfödd" mat på bordet har jag kommit fram till att det är inte så himla noga vad bitarna heter. Jag skiljer på fram och bak när det gäller ox och naturligtvis specialbitarna. Mört eller mindre mört är viktigare tycker jag.
Lamm (får ett på måndag) är ju såpass mört rakt igenom så jag tänker; filé, sadel, bakskånk till helstek i ugnen och resten lammfärs. Visst kan man göra dillkött istället men jag tycker färs är mer variabelt.
mvh R
Christina, det blir mer spännande om du inte riktigt vet vad det är för bitar du nu har i frysen. Tänk vilka fantasirika måltiden ni kan skapa utav.....ja just det, av vad då?
När ni sedan har provat på det sätter att laga mat några gånger så utökar ni konceptet med en halv gris, nötkött osv.
Sedan börjar ni dokumentera när ni tillreder fantasifulla måltider och säljer till TV4 och så har vi ett till matprogram att titta på - De fantasifulla kockarna. En given succé!
Cicki: Aha, så du är charkutbildad, det var värst!
Jag har hittat ett styckningsschema för lamm, men jag får ingen rätsida på det eftersom allting utom stekarna är styckade i så små bitar.
Elisabet: Jag håller helt med :)
Mira: Jag tror du har rätt, det här är det moderna sättet att stycka.
Nu vet jag det till nästa gång, och kan tala om hur jag vill ha det.
Renée: Så härligt det låter med "egenuppfödd" mat :) Att veta att djuren har haft det bra under sin levnad, det måste kännas skönt.
Ja, allting på ett lamm är ju gott så det går bra ändå med påsarna som det står ett frågetecken på :)
Petra: He he ;)
Hörde du förresten att Domingo inte tog en ton i förrgår? Vi missade alltså ingenting :)
Missade ingenting??!!
Nja, nu i efterhand så tycker jag att vi båda mest missade att krocka med kungen (vilket vi har lite träning på) iförd burkor!
Då kanske det blivit fart på livvakterna. Men kungen hänger ju lite här o där så vi får nog vår chans att burka oss inför honom.
Mmm, visst är det mysigt med en varm kisse i knä't??
Och tänk om alla kunde få handla sitt kött på detta viset...
Vilken lycka att veta att djuret har haft ett bra liv, och slaktats utan ångest. ( förhoppningsvis )
Och jag har aldrig styckat något i hela mitt liv, så några tips från mig blir det nog inte...
Kram!
Nog vet jag att våra djur haft det bra och vad dom stoppat i sig under sitt liv men ärligt talat jag blandar mig inte med dom för då skulle köttet fastna i halsen.
Husbonden sköter den biten så det är inte förrän köttet ligger i backar som jag kommer in i bilden.
mvh R
Stycka, javisst, men det är ju som du säger lättare om man ser var på kreaturet biten suttit. Till viltstyckning finns det jättefina planscher som visar var allt sitter. Man beställer dem från nån av jakttidningarna eller jägarförbundet, tror jag. När det är styckat så där får man helt enkelt försöka se om det är framdels- eller bakdelskött, samt bedöma kvalitén på hur det ser ut, fin- elelr grovfibrigt, färg och så.
ojojoj va gott!!! I looove närproducerat! Har just också investerat i ett lamm tillsammans med svärmor. Att det dessutom är min djurtokiga / djurälskande klasskompis och hennes familj vi köper av känns som en bonus!
Tyvärr vet jag inget om styckning, och har ingen aning om vad det var på bilderna...
Din beskrivning fick det verkligen att vattnas i munnen :-) Mumma!
Det är ju skönt att köpa färdigstyckat, (ska vi göra...). Fast jag skulle verkligen vilja lära mig! Kanske kan gå en "internetkurs". Man kan ju få reda på alla annat där, så det finns säkert beskrivet om styckning.
Må väl med goda lammiddagar!!!
Kram Emma
Köpa hem stora djur eller stora bitar och stycka själv har jag aldrig funnit någon anledning att göra; det går inte åt så där jättemycket i ett singelhushåll. Däremot tycker jag att lamm är underskattat i svensk matlagning. Själv skämde jag bort mig med lammfärsbiffar med aioli och ajvar relish till härom dagen och när jag bodde på Irland åt jag ofta lamm i någon form. Tillagat på rätt sätt smakar det inte kofta utan jättegott!
jag är verkligt kass på köttstycken men nog tycker jag att det längst till vänster liknar färs?
:D
En gång i tiden kunde jag det här. Gick på en Lanthushållskola där vi hade får och lamm såklart. Fick bland annat lära mig klippa får!! :-)
Men inte sjutton kommer man ihåg hur man styckar när man så sällan gör det.
http://www.svenskkottinformation.se/styckningsscheman/20/
Svenska Kött har information och man kan säkert beställa deras styckningsschema om de är till hjälp.
Jisses, vad gott det lät med lammkotletter och svampsås!!!
Jag tycker också man ska försöka handla mat som är närproducerat!! Bra miljötänk.
Petra: He he "burka oss" - fniss!
Det finns sydligen planer på att Doningo ska sjunga i Sthlm i framtiden någongång. Jag hänger burkorna i malpåse så länge...
Helen: Ja, det är mysigt med en kisse i knät, men han var fräck och norpade åt sig mitt fikabröd ;)
Jag har heller aldrig styckat själv, bara varit med.
Renée: Jo, det kan jag förstå.
Du har det bra du, som har Husbonden :D
Ingela: Jag känner ju igen stekarna, kotletterna, revbensspjällen...men sen blir det svårare.
Tur att det är lamm det ät frågan om.
Emma: Bilden var bara tagen rakt ner i den stora köttbacken. Det är det som döljer sig längre ner jag undrar över. Jag borde ha tagit en översiktsbild.
Ja, visst är det så här man skulle vilja ha det jämt, äta närproducerat!
Lycka till med ditt lamm!
Staffan: Det där med att lamm smakar kofta har jag aldrig förstått. Det måste vara får de menar i så fall. Lamm är det godaste köttet jag vet...utom anka förstås ;)
Ullisen: Delarna som jag undrade över ligger längre ner i backen och syns inte på bilden. Jag klantade mig, jag skulle tagit bild på frågetecken-bitarna naturligtvis.
Javisst är det färs till vänster, och så en stor stek.
Det skivade till höger vet jag däremot inte vad det är, och sen fanns det många liknande små skivor.
Londongirl: Jag har hittat styckningsschema över lamm, men det stämmer inte med den här moderna styckningen. Allt utom stekarna är i små, små skivor.
Man får lägga pussel för att få ihop en bogbladsstek t ex ;)
Men...smått eller stort - himla gott är det i alla fall :D
Hallå där!
Blir det någon Burträsk-tripp för er i helgen??
Lördag har vi fullt upp, men söndagen är "fri"...
Hör av dig!
Kram!
Helen: Vi räknar med det, men tyvärr blir det en så lång och tuff resa så vi är tvungna att bara åka upp och vända.
Det är synd att det blir så stressigt nu när jag för en gångs skull tar mig norrut. Det hade varit så roligt att ses!
Jag hoppas att resan ger mersmak, det vore roligt att komma på sommaren!
Är det auktioner du har fullt upp med imorgon? ;)
Det var trist :-( , men jag förstår att det kan bli tufft!
Ni får ta en tur i sommar i er nyrenoverade(?)pick-up och hälsa på istället!! Med Gaia och Poppan på flaket!!
Nä, ingen auktion inplanerad i helgen. Mimmi har match med Västerbottens länslag och Umeåspelarna kommer upp till Ske-å för dagen, så det blir fotboll för hela slanten!
Lycka till och kör försiktigt!
Kram!
Inte det minsta kunnig om styckning!
Min mamma kanske i så fall.... jobbat med chark.
Måste kännas gott äta mat som man vet exakt var den kommer ifrån!!!
Ha det gott!
Men om det var skivat så är det väl bara att tillaga som lammkotletter! Mums och snabbt! Vill du variera dej så kan du ju skära upp skivan till grytbitar och göra en mustig gryta - gott när det är kallt! Själv har jag både egen nöt och get i frysen och gris som bökat fritt i grannbyn. Det skivade köttet är lyxig snabbmat.
jag är så väldans förtjust i skämt som inte går hem :D men jag får skylla mig själv som är otydlig fisk...
okej. jag förstod att du kände igen just dom här bitarna (det gjorde nästan till och med jag!). och det där med hundorkestern och bilen: om ni ska åka på turné i bil som måste åka släpkärra är det kanske bättre att bilen dras av vovvsarna istället för av annan bil...!
så! såå bätt[r]e? som Maali hade sagt :)
Helen: Fniss, det tar nog längre tid än så att få ordning på det här renoveringsobjektet ;)
Men så fort den är besiktigad och klar hivar vi upp pälstjejerna på flaket och kommer och hälsar på :)
Turtlegirl: Ja, det känns väldigt bra att veta att lammen har haft ett fint liv.
Ha det gott du med!
Torparfrun: Ja, det kanske det är - tack! Jag blev så förvånad först, men det kanske är praktiskt med den här typen av styckning. Jag får se hur jag trivs med alla små skivor.
Åh, har du egen get i frysen! Det är jag väldigt nyfiken hur det smakar. Påminner det lite om lamm?
Välkommen till stationen förresten!
Ullisen: Aha, då fattar jag! Det blir voffsar istället för renar på det sättet;)
Puss på Maali!
Skicka en kommentar