torsdag, september 24, 2009

Polenta med trattisar - recept






Det är konstigt med svampar.
Vissa år är det gott om soppar, andra år är det kremlor som gäller.
I år är det trattisår.

Jag hinkar några kilo varje dag, och då blir det en utmaning att hitta sätt att tillaga dem.
Förutom att laga till såser, stuvningar och soppor så testar jag polenta i år.

I Italien äter man polenta ofta, och det traditionella sättet att tillaga är att sjuda majsgröten på spisen och röra i minst en halvtimme.
Nu har jag provat att ugnsbaka, och det är så mycket enklare.

Sätt ugnen på 190°.
Smörj en långpanna.
Häll 1,8 l vatten i en kastrull och koka upp med 2 tsk salt.
Tag kastrullen från värmen och vispa ner 375 gr majsmjöl så att det inte bildas några klumpar.
Sätt tillbaka kastrullen och låt koka upp och låt sjuda i 5 minuter under ständig omrörning.
Gröten beter sig som en gejser, så se upp - det sprätter!

Häll ut polentan i långpannan och jämna till ytan. Ungefär en centimeter i tjocklek brukar bli lagom.
Täck med oljad aluminiumfolie och grädda i ugnen i 1 timme.
Skär sedan polentan i fyrkantiga bitar.
Servera direkt, spara i kylskåpet eller frys in.

Jag låter polentan kallna, sedan tar jag fram den, penslar bitarna med olivolja och grillar.

Vid första försöket stekte jag trattisar med en hackad klyfta vitlök, blandade sedan i hackad bredbladig persilja, saltade och pepprade och toppade polentabitarna med blandningen. Gott!

Andra gången så stekte jag trattisar med en finhackad vitlöksklyfta, skurna små körsbärstomater och kryddade med salt, peppar och färsk timjan. Urgott, det var verkligen smaskens!!!

10 kommentarer:

Evas blogg sa...

Men vad fiffig du är. Det lät jättegott!

Helen sa...

Du, det där såg inte helt fel ut, kl.23.11 en torsdagskväll...

Jag kom just att tänka på att de flesta maträtter blir extra goda just med vitlök.

Tack för receptet!

Kram!

Cicki sa...

Tack för tipset. Här har polenta blivit en klar favorit sedan vi provade det för ett tag sedan. Trattisar har vi gott om och om vädret tillåter så ska vi ut imorgon igen.

mossfolk sa...

Det där såg farligt gott ut. Jag älskar iofs svamp överhuvudtaget. Synd bara att de aldrig växer där jag går (eller att jag aldrig lyckas gå där de växer kanske snarare :)

Kesu sa...

Uj, nu rinner snålvattnet till! De där kombinationerna måste jag prova. Första gången jag körde ner lite vitläök med trattisar tänkte jag nog att jag hädade, men faktum är att vitlöken inte alls dödade svampsmaken utan gifte sig i stället med den. Prova med limesaft och svartpeppar en gång - det är också got.

Måste också kommentera att det är inte bara maten som ser så härlig ut. Du dukarmed fina tallrikar också, vilket gör allt än mer lockande.

Än så är det långt till lunch ... Suck!

Christina sa...

Eva: :)

Helen: Här har vi vitlök i nästan allting, men aldrig pressad. Hackad ska den vara :)

Cicki: Ja, polenta är verkligen trevligt. Vad brukar du göra med den?
Lycka till i svampskogen!

Mossfolk: Så synd att du verkar gå på fel stigar ;)
Kan du inte gå på svampkurs med Lurvig, så han får lära sig att söka rätt på skogens godis?

Kesu: Speciellt om man hackar vitlöken blir den rätt mild i smaken.
Limesaft sa du? Det ska jag absolut prova, tack för tipset!
Finnar är jättebra på svamp, och av en finsk vän har jag lärt mig att alltid ha lite citron i en svampsås. Det är verkligen pricken över i.
Kan tänka mig att lime blir gott också!

Petra sa...

Håkan måste vara en lycklig man och pälstjejerna har hamnat i mathimlen.......
Hur får man ork och lust till att göra så mycket olika smaskiga rätter?
Man kanske ska flytta ut till "landet" och bo långt ifrån snabbmat o restauranger och ägna sig åt kokböcker isf tv och skönlitteratur. Men det händer att jag får något litet ryck ibland och ställer mig vid spisen och exprimenterar men det är inte alltid så lyckat. Baka gör jag däremot gärna men man kan inte leva på kakor o bullar, eller?
Kom just på att det kanske är dags att ge sig på en Herman nu...
Ordverifieringen blev no nisse. Vad har de emot honom?

Christina sa...

Petra: Jag tror det hänger lite ihop med mitt jobb. Jag sitter och är kreativ hela dagarna på ett rätt kravfullt sätt. Deadlines ska passas och kunder ska bli nöjda.

Att laga mat är en kreativ sysselsättning men helt kravlös. När man är klar så äter man upp det man har skapat.
Jag befinner mig helt i nuet när jag lagar mat, vilket jag nästan aldrig gör annars.
Det är väldigt lugnande för själen, det är nog därför jag tycker så mycket om det :)

Cicki sa...

Jag brukar göra det till kyckling. Jag ska lägga ut receptet någon dag för det är ett toppenrecept som jag hittat i en kokbok med medelhavsmat.

Cicki sa...

Kan ju komma med lite komplitterande tips. Vi gjorde polentan ikväll. Trattisarna smaksattes med salt och peppar och vitlök. M skulle ha i persilja men det glömde han. Det är inte bara jag som är virrig i den här familjen. Till detta serverade vi babyplommontomater och svarta oliver. Vi hade ett paket med tre sorters spansk skinka och korv. Det var en salami, en chorizo och serranoskinka i tunna skivor. Det hade vi också till och allt blev en höjdarmiddag.