onsdag, november 03, 2010

Tack för alla förslag på mumsig mat!

Pelmeni

Jag uttryckte mig lite luddigt i förra inlägget inser jag, för mitt problem är vad jag ska börja med av allt jag längtar efter.
Ska jag ta vid där jag blev avbruten och sätta igång och göra blodkorv eller fortsätta med dim sum övningarna eller kanske tina ett paket Lammhults o-syrliga isterband och laga till med stuvade morötter?
Mina matfantasier gjorde att jag blev nyfiken på vad ni andra har för favoriträtter.

Svar på den frågan fick jag hur som helst, för inte skulle ni ha föreslagit något ni inte tycker särskilt mycket om själva?
Det var mycket av det ni skrev som fick det att vattnas i munnen, så nu har jag ännu mer fantasier om mat plus att jag har insett att bänkskivorna behöver strykas två gånger till istället för en.

Det innebär att Håkan och jag kan laga mat igen först på fredag kväll, suck.

En del av era favoriträtter hade jag aldrig hört talas om, som t ex afrikansk domoda och indisk dal.
Då är det tur att Google finns, för nu är jag uppdaterad minsann.

Förrförra inlägget handlade om kinesiska vatten dumlings, vilket i sin tur resulterade i en intressant kommentar av Olgakatt, som har bloggen Rund plugg i fyrkantigt hål.
Så här skrev hon:

De här verkar vara släkt med sibiriska pielmenije som är mycket gott!

Nyfiken som jag är så googlade jag och hittade en härligt skriven och lustfylld  artikel om de ryska knytena skriven av Jens Linder  i DN där han citerar matskribenten Lena Söderström.
Bl a så står det så här efter att det trevliga stöket under tillagningen av degknytena först har beskrivits:

Sedan kommer det roligaste - att äta. Pelmeni får ett uppkok i vatten eller buljong och slukas hela så att det goda spadet som de är fyllda med nästan exploderar och fyller munnen. 

Andrea Nguyen beskriver precis på samma sätt  hur det känns att njuta de moonande fläskdumplingarna, samma njutningsfulla explosion i munnen.

13 kommentarer:

Jessica sa...

Får man komma med ett förslag till? undrar J, som förstås skulle föreslagit kronärtskocka med lite salt, olivolja och en gnutta pressad citron. Men du kanske inte vill ha fler...?

Underbar bild på pelemin. KAN det verkligen vara gott?

Christina sa...

Jessica: Nej, helst inget förslag eftersom listan är så full, men väldigt gärna din favoriträtt :-)

Kronärtskocka - det gillar vi ju både du och jag :-) Jag har fortfarande kvar din lilla fina teckning när vi äter skocka i Hova :-)

Jessica sa...

Ja, skockan är väl en favoriträtt för min del.

Just det, DEN teckningen... Vad trevligt vi hade där i Hova :)

Christina sa...

Jessica: Jag har kort på när Annie sitter och blåser såpbubblor på trädgårdsbordet, och det är en idyll utan like. Minns du att hon gillade rävskinnet också...att gosa med ;-)
Ja, vi hade verkligen trevligt :-)

Undrar just var jag har den teckningen? Den satt uppe under hela Hovaperioden, men nu vete tusan...jag ska leta.Du hade tecknat getingar också - det var d e n sommaren!

PS Du glömde krabba!

Helen sa...

Kanske vi skulle mellanlanda i Stationen på vår resa imorgon för lite resgodis?? Jag ska kolla med flygkaptenen...

Ha det nu så bra, för det ska jag!

Kram!

Christina sa...

Helen: Åh, det är imorgon det bär av!
Lyckans ost! Ha det jätte- jättebra!
Jag går ut och röjer potatislandet för säkerhets skull - om kaptenen skulle vara av den bussiga typen.

Skaffaren sa...

Efter detta snålvattenframkallande inlägg känner jag att det är hög tid för andrafrukost.

Mian sa...

Jag tror att jag skall avvakta med att göra dom där vietnamesiska sommarrullarna. Det är liksom helt fel säsong...

Christina sa...

Skaffaren: Aj då, vad har jag nu ställt till med ;-)

Mian: Ja, sommarrullarna smakar allra bäst när det är lite varmare väder, det håller jag med om.

lifeblog sa...

Mitt i maten så kommer jag med en undring: HUR har du fått in fler undersidor till din blogg??? Jag hittar det - tror jag - under "Lägg till en gadget" ... men sen då??
Bara om du har tid i matlagningen ska du svara!

Christina sa...

Lifeblog: Du hittar precis hur du gör på den
här jättebra fixarbloggen.
Texten är skriven för ett år sedan så nu, med den nya redigeraren, kan du hoppa över början.
Gå direkt till det stycke som börjar:
För att lägga till sidor i din blogg går du nu till Inlägg och Redigera sidor. Här kan du skapa ny sidor, upp till 10 stycken...

Jag kan rekommendera att du skapar en testblogg där du trixar fritt utan att behöva vara ängslig att förstöra den befintliga bloggen ;-)
Så gjorde jag, så här ser den ut.

Bloggblad sa...

Jag älskar god mat, men är på tok för lat för att lägga tid på sånt som äts snabbt. (För här äter alla fort,tyvärr.)

Har hittat de indiska kryddpåsarna, så god kycklingen blir på väldigt lite arbete.

Jag skulle önska att jag kunde se matlagning som en konstform... men jag får travestera Anita G-man som sa: Somliga skurar toaletter, andra skriver böcker = Somliga lagar mat, andra skriver sångtexter...

Jorge sa...

Härlig affisch, från 30- 40-talet ser det ut som. Jag har lärt mig lite ryska och lyckades med viss möda tyda skriften överst: Ministeriet för Kött- och Mjölkproduktionen i
Ryska Sovjetiska Federativa Republiken.
Men pelmeni var säkert goda i alla fall.
Sist jag var i Ryssland var de en sorts rysk snabbmat, det fanns en kedja som hette Pelmeni Express eller något i den stilen till och med.