fredag, november 19, 2010

Grillad tofu


Första programmet i serien om Kinas mat handlade om tofu och var väldigt spännande.

Aldrig hade jag anat att det fanns så många olika sorters tofu, och i skepnader som jag inte skulle ha förknippat med tofu förut.

Tofu är en färskostprodukt gjord av sojabönor och smakar egentligen inte särskilt mycket i sig självt, men har en enastående förmåga att suga upp smaker från den omgivande maten. Ungefär som glasnudlar.

Min begränsade kunskap om tufu sträcker sig till att det finns väldigt fina och delikata tofun, sk silkestofu, och den lite robustare varianten, bomullstofun.
Silkestofun är knepig tycker jag, den går sönder så fort man tittar på den, medan den robusta varianten är väldigt trevlig och tål att trä på spett till exempel.

Ikväll marinerade jag och grillade ett halvt paket med ekologisk tofu köpt på Kina-Li och det smakade väldigt väldigt gott.

Du behöver...

ca 200 g fast tofu, sk bomullstofu
4 msk ljus kinesisk soya
2 msk rapsolja (eller annan neutral sort)
1 - 2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad chili, eller en halv om du inte gillar starkt
1 tsk finhackad ingefära
Strimlad isbergssallad

Skär tofun i kuber och lägg i en plastpåse och häll marinaden över. Skaka om och lägg i kylen några timmar. Vänd då och då.
Trä sedan upp tofukuberna på små bambuspett ( eller strunta i det, det går bra ändå ).
Pensla en grillpanna med lite rapsolja och grilla tofun några minuter på bägge sidorna. Försök få med så mycket av marinaden som möjligt på bitarna.

9 kommentarer:

Petra sa...

Det där ser ju betydligt läckrare ut än de vita sladdriga bitarna man brukar få med olika maträtter.

coyoteros sa...

brukar inte titta på matprogram,,men kinas mat råkade jag faktiskt se,och hur man tillverkade tofun för hand,,intressant var ju att det var själva oljan eller vätskan i sojabönan som användes,,det fasta som blev över efter pressning och avrinning togs tillvara till djurfoder,,åså det speciella brunnsvattnet som fick vätskan att skära och klumpa ihop,åå på så sätt skapa den färdiga tofun,,kul

puhh..det blev lite omständigt dä här har jag en känsla av.....

Christina sa...

Petra: Ja, det här var nog den godaste tofun jag har ätit, det gav verkligen mersmak. Jag gillar tofu i sukiyaki också, den suger åt sig den goda buljongsmaken så bra.

Coyoteros: Kinas mat är ju lite mer än bara ett vanligt matprogram, så inte konstigt att du fastnade :-)

Kesu sa...

Jag säger som Petra, det här ser mycket smarrigare ut än den man vanligen serveras. Tack för recept! Tar du bordsbeställning ;)

Silkestofu och bommulstofu, vilka perfekta och åskådliggörande namn.

Så en fråga: Var har du köpt ditt fina porslin? Jag har en kompis som vill att jag håller utkik efter kinaporslin, så att säga. Är tallrikarna inhandlade i Sverige?

Christina sa...

Kesu: Det är klart jag tar bordsbeställning...ett bord för tre? Lelle R vill väl få en plats vid bordet också. Poppan hälsar att hon tyckte omarinerad tofu var smaskens, medan Gaia rynkar på nosen och tycker att han ska ta något annat.

Jag köpte de fina tallrikarna på Duka i Skövde för många år sedan. De skulle sluta med den här serien och sålde ut det de hade kvar för en spottstyver. Jag slog till direkt eftersom de är på tok för dyra annars.
Det är Royal Copenhagen "Musselmalet Mega", handmålat och alldeles kolossalt vackert.

Mian sa...

Tofu har jag faktiskt aldrig testat trots att jag varit vegetarian en period i min ungdom. Det vete tusan varför det aldrig blivit av? Jag var nog väldigt skeptisk till det mesta som var gjort av sojabönor och valde annan typ av mat.
Nu skall jag absolut prova!

Monica sa...

Åh vad gott det ser ut, ska testas!
Och vilket smart inköp av det jättevackra porslinet, det är ju vansinnigt dyrt, tror det kommit i svart också.

Monica sa...

Kollade upp porslinet så snubbla inte med tallrikarna;-) såg inte svart nu men har för mig jag sett det, kanske var i det mindre mönstret.(EN tallrik, pris:600kr).

Christina sa...

Mian: Tofu är ju ofta lite småtråkigt tycker jag...men det kanske beror just på att man inte vet hur man ska använda den?
Marinerad och grillad blev det en höjdare. Smakrik och lätt i magen.

Monica: Ja, jag är så himla glad över det där porslinköpet. Jag fegade först och köpte bara två tallrikar men dagen därpå åkte jag tio mil och köpte resten av lagret. Ibland behöver man sova på beslut ;-)

Monica igen: Jag kan bara säga att jag aldrig hade betalat 600 kr för en tallrik, hur snygga de än är. Nu blir det mycket roligare att använda dem, när de inte har kostat skjortan.

Jag såg, när jag länkade till Kesu, att de fanns i svart också, men det kan inte vara lika snyggt ;-)