måndag, oktober 25, 2010

Ett liv utan kök är ett halvt liv, det är helt klart.

Nu är det en vecka sedan vi blev av med köket, och jag lider och våndas. Svårartat.
På nätterna drömmer jag om matlagning... dim sum, slemrullar och friterade salviablad, jag knarkar teveprogram som "Come dine with me", "Masterchef" på BBC Lifestyle etc...

Ibland hallucinerar jag och ser räkor framför mig, och inte vilka räkor som helst, utan de som Cecilia från Houston (som ibland kommenterar här) kan handla när hon behagar.
Jag har sällan sett så präktiga räkor som de i Mexikanska Golfen!


Så här skriver  Cecilia apropå ett inlägg här på bloggen...som handlade om en rätt jag gjorde efter ett recept från sagda Cecilia, snacka om cirkelgång:

Vi åt räkor i helgen (jag blev så sugen när jag såg din bild) - jag hade velat äta risotto till men orken räckte inte så det blev pasta. Vi tog ett par bilder så du kan få se hur Gulfräkorna ser ut :). Våra lokala räkor är grå sedan finns det oftast Key West räkor också och de är rosa även i okokt tillstånd! Key West räkorna, Thailändska tigerräkor och e-z peel  (de har redan skårats över ryggen så de är lättare att skala) fanns också i disken igår och är alla lite billigare för de har varit frysta, medan de vi köpte är färska.

Min kamera har lagt av så bilderna är tagna med kameran i min macbookskärm... Kvaliten är därför som den är.

Hälsningar från Houston och Cecilia



Ja, bildkvalitén har jag inget att klaga på, men däremot att räkorna befinner sig på andra sidan jordklotet.
Hit med dom! Pronto!

Bilden nedan föreställer den tallrik vi inte ser på stationen. Den finns dessvärre i Houston.
Jag hade tänkt avsluta med att skriva ngt om lyxproblem och tredje världen, men det blir bara floskligt - det är ju så självklart att det här är ett lyxproblem.

Men kännbart.

17 kommentarer:

Cicki sa...

Å så lyckades jag skriva ett bakinlägg idag. Det ökade väl på "utankök"-smärtan.....:-)

Men jag förstår ditt dilemma. I mitt gifta liv levde jag också utan kök ett tag, med kyl och frys i hallen, vandrade jag på reglar fram till diskbänken.

Du får väl trösta dig med att ni kommer att ha ett fint, musfritt kök sedan. Med rutigt köksgolv. Det är jag extremt avundsjuk på!

coyoteros sa...

räkor går alltid hem,,gott och lättätet,,köpte tigerräkor en gång i göteborg,när jag besökte feske kyrka,,tyvär gav jag bort räkorna till en medresenär på bussen hem,,,lite märkligt, ju mer loranga jag vart bjuden på ju snällare och givmildare blev jag.

var själv inne i en kreolsk period för ca 10 år sen lyssnade på clifton chennier och läste allt om lousiana och kreolsk matkultur,,har en kokbok därifrån med bilder,,bla när dom äter kräftor,,typ gamla träbord,med tidningspaper som bordsdukar,,som dom sedan häller upp stora högar med krätor på,,åå sen är det bara att äta åå dricka till...boken har jag läst ut för länge sen så den ligger bara och dammar,,den kan du få gratis om du vill,,så kommer den till nån nytta.

Äventyret framtiden sa...

Vilka räkor! Wow!
Jag blir nästan grön av avundsjuka för storleken. Här hittas aldrig sådana.
Vi som har renoverat under flere års tid förstår gott och väl hur det känns att vara utan kök. Det är hemskt!

Karin

reneesfotoblogg sa...

Så kommer jag osökt in på göteborgsvitsen om den norska räkan som stod i fören på räktrålaren och gastade: Jeg er en hommer!
mvh R

Christina sa...

Cicki: Ja, du gjorde ju det ;-)
När allt är klart så kommer det att bli roligare än någonsin att laga mat, men det känns som det är långt dit.

Coyoteros: Åh, Clifton Chenier! Honom lyssnade jag också mycket till en period :-) Otroligt sväng!
Den kreolska kokboken tar jag gärna emot :-)
Du verkar vara en givmild själ som ger bort tigerräkor på bussar och kokböcker till kökslösa ;-)

Pettas: Fast ni har ju pinfärsk fisk å andra sidan! Det där med näten blev jag avundsjuk på ;-)

Renée: Ha ha, tack för dagens första garv!

Skaffaren sa...

Att vara utan kök måste vara svårt, det begriper till och med en matlagningsanalfabet som jag.
Fördelen med att vara tillfällig särbo är den viktminskning som blir ett oundvikligt resultat av bristande köksvana.

ab sa...

Stackars dig! Har du ingen gourmetrestaurang i närheten som du kan besöka?

När jag var barn gick vi ungar ner till hamnen i Sandefjord (Norge) och köpte en påse färska, nykokta räkor istället för godis... vilken lyx!

Christina sa...

Skaffaren: Ja, jag får försöka se det från den ljusa sidan - några kilo vore inte helt fel att tappa.

ab: Ja, visst är det synd om mig!
Den närmaste gourmetkrogen har vi nere hos Bi och Bo, annars är det långt till närmaste krog.
Nykokta färska räkor - det kallar jag godis det :-)

Anita sa...

Reneé: Den var bra!! Haha

Christina: Aah, räkor är gott!

Jag förstår din desperation att vara utan kök. Vi målade om kökstaket våras. Hela köket var inplastat och oj så besvärligt det var! Trots att jag är inte lika fascinerad av att laga mat som du är, så led jag av att behöva äta köpt färdiglagad mat varje dag.

Ett lyxproblem.. ja visst! Men äta bör man annars ...

Helen sa...

Köket är ju hemmets hjärta, inte så konstigt att du saknar det...

Men herregud, vilka räkor!!! Typiskt Amerikanare, de ska alltid vara störst och bäst. ;-)

Undrar om räkorna smakar som "våra"?

Kram!

coyoteros sa...

kokboken är postad idag,,

givmild å givmild,,räkhistorien berodde mer på praktiska skäl,,räkor är ju färskvara,,jag visste ju inte när jag skulle komma hem,,,det blev ju inte raka spåret till kylslåpet precis,,cydeco sha sha....

Christina sa...

Anita: Det värsta är att gå och handla den där eländiga köpematen, att gå förbi de där små auberginerna som man skulle kunna göra si och så med, och titta - de har lammfärs idag...för att sedan landa borta vid färdigmatdisken :-(

Helen: Ja, köket är verkligen hjärtat i ett hus.
Ja, vilka räkor - inte sant!
Nä, jag tror inte de smakar som våra, utan mer som de gambas man får i Portugal och södra Frankrike efter Atlantkusten...mer som tigerräkor alltså, lite hummerkänsla.
Ändrar mig - mycket hummerkänsla.
Kanske Cecilia ser det här och kan ge ett svar?

Coyoteros: Kokboken är då ingen färskvara, så generös stämmer fortfarande på dig tycker jag ;-)
Så kul att ha ngt att vänta på när postbilen kommer...

Christina sa...

Coyoteros: Jag hoppas att du skrev avsändare, så jag kan skicka ngt till dig!?

Cecilia i Houston sa...

Helen och Christina: Jag har aldrig ätit hummer så jag vet inte... Jag tyckte inte om skaldjur när jag bodde i Sverige, mao ända upp i 20-års åldern! Numera försöker jag lära mig sakta men säkert. Räkor först, krabba efter det, kräftor (fast det gillar jag inte) så nu är det väl dags för hummer snart. Jag har inget bra grepp om hur svenska räkor smakar när de är riktigt bra (salt?) men de här är liksom köttiga eftersom de är så stora och smakar milt.

Eva H-höjden sa...

Kan inte hjälpa att jag känner för att bli en glädjedödare här... jag äter också räkor men tycker att man ska veta vad man gör....

Bifångst

* Skriv ut
* Skicka

Bifångst kallas allt det som kommer med "på köpet". I många fall slängs bifångsten helt enkelt tillbaka i havet - död eller döende. När man trålar efter räkor kan bifångsten utgöra hela 90 procent av den totala fångsten.

Delfiner dödade i trålnät. Tusentals tumlare och delfiner dör varje år som bifångst. © Greenpeace / Gavin Newman

Sjöfåglar, sköldpaddor, delfiner, tumlare och haj är några av de djur som faller offer helt i onödan. Bifångsten kan även bestå av kommersiella fiskarter som inte säljs vidare för att de är av för liten storlek eller kvoterna redan är fyllda. Allt mellan 6,8 till 27 miljoner ton fisk skulle i teorin utgöra bifångst varje år, vilket visar både hur osäkra uppgifterna är och hur enormt problemet är.

ullrika sa...

Skaldjur hör inte till min favoritmat alls, fast jag älskat annat ur havet, så jag lägger det etiska åt sidan och förundras över Mon Amie-tallriken som rest ända till Amerikatt! - eller var några bilder från dig själv kanske?

Ett liv utan kök kan jag verkligen minnas. Vi var utan nästan en halv sommar. Weber gick varm och jag såg till att jobba mycket så jag "slapp" vara hemma :) på så vis minskades problemet! Dessutom var jag gravid (med Maali) så hungern var en smula annorlunda då.

Spännande med nytt köksgolv. Vad har ni tänkt göra med det?

Krams!

ps. Vilken vacker bild på Gaia här ovanför!! Tittade en lång stund!

Christina sa...

Eva H-höjden: Det är så svårt sånt här, för hur man än vänder sig så har man ändan bak.
Köper man odlade räkor - ja, då är det mangroveträsken som ryker...osv.
Om man ska fungera etiskt så är det inte mycket man ska äta egentligen.
Jag försöker undvika nötkött, torsk etc, men allt klarar jag inte av.

Ullisen: Jag kände igen tallriken som svensk, men längre kom jag inte.
Bilderna är Cecilia från Houstons, likaså tallriken, så den verkar ha åkt den långa vägen.

Trägolvet i köket var för dåligt för att använda, så det blir ett grått- och svartrutigt linoleumgolv istället.