onsdag, oktober 27, 2010

Friterade salviablad - recept

Innan hela köksrenoveringen drog igång, så plockade vi av alla stora och fina salviablad innan frosten kom.
Vi tänkte fritera dem, något som både Håkan och jag gillar väldigt mycket.
Ja, sen så kom snickarn'n förbi och sa att han kunde sätta igång...och så blev bladen liggande i kylskåpet i en plastpåse.
I kväll har jag klämt lite på dem, och de verkar hålla sig förvånansvärt bra i kylen - så kanske finns det en chans att vi hinner laga till dem, som en sista hälsning från sommaren.

Man kan tro att två salviablad lagda som en sandwich skulle bli väldigt starkt, att det skulle bli för mycket salviasmak helt enkelt. Det blir tvärtom, salvian blir mild i smaken när den friteras, så jag skulle kunna äta hur många som helst av de här snacksen.

Plocka de största bladen med stjälkar, blanda ihop en smet av sardellpasta och mosade kapris, ungefär fifty fifty av varje. Hittar ni ingen sardellpasta så mosa sardeller på burk. Kladda på lite av smeten på ovansidan av ett blad och tryck på ett annat ovanpå så att det blir en sandwich. Avigsidorna utåt.

Blanda ihop en frityrsmet. Jag brukar göra lite olika varje gång, så jag har inga färdiga mått.
Ni kan lätt googla på frityrsmet, eller helt sonika köpa en färdig tempuramix i påse (finns i varenda ICA - och COOP-butik numera) och blanda med vatten.
Håll i stjälkarna och doppa i smeten, skaka av överflödet och fritera sedan i olja 180° tills de är spröda och lite gyllene. Det tar inte lång stund.

Lägg på papper och låt rinna av, servera sedan som snacks. Det är värt allt besvär - jag lovar!

Korten tog jag i september när vi friterade en laddning.

30 kommentarer:

em sa...

Säkert att det är salviablad - ser ut som friterade möss...
M

Christina sa...

em: Möss har inte två svansar - det är salvia, jag lovar.
Prova nästa år!

Monica sa...

Fick vissa associationer men det ser gott ut:-)

Christina sa...

Monica: Kan det vara undermedvetet från min sida månntro - små salviamöss?

Pettas sa...

Tack för tipset; här finns massor av salvia. Kanske inte i höst längre men nästa år.

Cicki sa...

Jag och sambon kan intyga att det är jättesmarrigt. Smakar överhuvudtaget inte mus....:-)

Madelene Nattfrost sa...

Vilka spännande recept du kommer med! Älskar din blogg!

Christina sa...

Pettas: Det låter härligt med massor av salvia.

Cicki: Ja visst ja, det bjöd vi på när ni var här :-) Vilken trevlig helg vi hade :-)

Madelene Nattfrost: Vad du gör mig glad!
Faktum är att de flesta som hittar hit via google söker på t ex wontondegplattor, sukiyaki etc. De flesta träffar får receptet på nässelsoppa :-)

Mira sa...

Milda moses! I hastigheten läste jag Friterade salivblad!

Christina sa...

Mira: Fniss ;-)

IET sa...

Måste testas! Visst har jag friterat salviablad (salvia är en underskattad kryddväxt!) men aldrig som sandwich med fyllning.
Printar ut receptet på stört o sätter upp på kylskåpsdörren. :-)

/i.
Psss, du fryser väl salvia? Det finns ingen krydda som håller sig lika fräsh som salvia i frysen. Jag brukar bunkra någon liter repade blad varje sommar och jag lovar, den är 50 gånger bättre än den mesiga i kruka i matvarubutiken, trots att den är fryst.

Christina sa...

IET: Bladpersiljan skördar vi varje höst och fryser in, men salvian har jag aldrig gjort så med av någon outgrundlig anledning. Nu ska det bli ändring på det, efter att ha läst din kommentar!

Jag håller med dig om att salvia är en underskattad kryddväxt. En kryddväxt som däremot verkar omåttligt populär ute i butikerna är citronmeliss, i alla fall här på landsbygden. Jag undrar vad folk gör med all citronmeliss?

IET sa...

Ja, vad gör de med citronmelissen? Kan du inte fråga nästa gång någon står med en kruka framför dig i kön?

Johnny sa...

Ja det ser faktiskt jäkligt smarrigt ut.

Christina sa...

IET: Citronmeliss - en av livets många gåtor!

Johnny: Ja, det här gör man inte bara en gång ;-)

Cecilia N sa...

Jag såg också mössen på nedre bilden.

Christina sa...

Cecilia: Speciellt den längst ner ;-)

Mian sa...

Hi hi, ser ju precis ut som friterade möss.
Håll i svansen och doppa i smeten :)

Londongirl sa...

Det här låter gott...ska provas helt klart.
Tack för receptet på "mössen"! :-)

Lisette sa...

Jag tror i allafall att det är friterade möss!!!
Citronmeliss? Gnuggar dem mellan fingrarna förstås. Hela dagen går de runt och gnuggar och luktar. Nå't annat finns det väl inte som man kan göra med dem -eller? Jag har hela trädgården full och har aldrig gjort något annat med dom. Man kanske ska prova att fritera dem? :D

Moster Ma sa...

Ja du många sorters möss är det på stationen ! jag föredrar de senast presenterade. Föreställer mig att de är sagolikt goda, trots utseendet.

Annika Christensen sa...

Jag har aldrig friterar men nu skall det bli där med basta.
Vilket tips!!!
Tack och tack
Annika

Elisabet. sa...

På arbetsbänken står en jättekruka med salvia, från i somras!

Kanske ändå att man skulle ...?

Helen sa...

Vilken spännande mat man hittar hos dig. Aldrig har jag hört talas om att man kan fritera möss..nä, förlåt, jag menar salvia. Det måste provas!

Åh, Gaia och Poppan! De fina och rara! Älskar att se dem på bild och på skiss.

Ha det bäst, kram!

Christina sa...

Mian: Det verkar som jag får kapitulera och ändra i inläggsrubriken ;-)
Nu tycker jag också att det ser ut som friterade möss så fort jag tittar på bilden.

Londongirl: Fniss, det var så lite så :-) Dom är verkligen jättegoda, "mössen"!

Lisette: Jisses vad det måste gnuggas citronmeliss i det här landet!!! Jag antar att en del dekorerar efterätter med några blad, men såna mängder som det står i butikshyllorna...och nästan aldrig någon koriander :-(

Moster Ma: Ja, det är försvinnande gott helt enkelt ;-)

Annika Christensen: Välkommen hit!
Det är inte så svårt att fritera. Om du inte har någon fritös så kan du bara lägga ner en sån där digital modern stektermometer i frityrkastrullen, så att du har koll på temperaturen så att det inte blir för hett.

Elisabet: Det tycker jag att du ska ;-)

Helen: Nä, friterade möss är nog lite exklusivt. Det var egentligen Gaia och Poppan som insisterade på rätten ;-)
Kram!

Anita sa...

Hihi, ser att flera trodde som jag; friterade småmöss... ;)

Men jag tror dig Christina: salvia är jättegott! Åtminstone som krydda. ;)

coyoteros sa...

??? BLIR LITE KONFUNDERAD NÄR ETT VANLIGT BLAD SER SÅ GOTT UT,,NÄR DET ÄR FÄRDIGT..

Å APROPÅ FRITYROLJA,,SÅ GÅR DET ATT KÖRA DISELBILAR PÅ DEN VARAN,,,SÅG PÅ TV FRÅN USA ATT FOLK FICK UTJÄNT OLJA FRÅN RESTURANGERNA,SOM DOM FILTRERADE OCH SEN KÖRDE BILLIGT PÅ,,,KUL IDEE ÅÅ KANSKE DOFTAR GOTT NÄR MAN KOMMER PUTTRANDE..TUUT TUUT..

Christina sa...

Anita: Ja, salvia är alltid gott :-)

Coyoteros: Nu har du nog kommit åt shift-tangenten av misstag;-)

Oj, köra bil på frityrolja - vad det måste osa ;-D
- Åh, de där som just åkte förbi måste ha friterat bläckfisk!

coyoteros sa...

nja,,en liten defekt jag har,,när jag skriver med penna,så är det nästan bara med stora bokstäver,,så var det i skolan åxå..trots det var just svenska ett av mina bästa ämnen,,

lärde mej heller aldrig vad verb å substantiv var,,åå rättstavningen åå skrivstilen var under all kritik,,,min starka sida var väl jag då var bra på att skriva uppsattser och berättelser,,åå dä värdesatte våran skolfröken..

Christina sa...

Coyoteros: Det låter som du hade en jättefin skolfröken :-) Det hade jag också de tre första åren, gudslelov, sen fick vi en magister som hade hackkycklingar och agade elever både psykiskt och fysiskt.

Du - kolla dagens inlägg! Jag vill ha din adress!