söndag, januari 31, 2010

Sätt på teven på tisdag kl 17:25, SVT1


Förra veckan satte jag av en slump på teven och såg ett danskt brödbakningsprogram som inte var av denna världen.
Jag har alltid haft ett gott öga till danskar, men programmet överraskade mig ändå med sin livslusta.

En medelålders häftig kvinna, Camilla Plum, står i ett ostylat danskt gårdskök som påminner om det ljuva 70-talet och bakar bröd så man bara vill sätta igång själv direkt.
Hon bakar på ursädessorter och ekologiskt och hon vet precis vad hon gör och förklarar pedagogiskt.
Allt hon bakar ser gudomligt gott ut när hon är klar. Rena medeltiden.

I fredags satte jag en deg på dinkelmjöl enligt hennes recept. Det skulle stå i kylskåpet och jäsa i 12 timmar, sedan i rumstemperatur i minst två.
10 gr jäst till 14 dl degvätska.
I lördags morse gick jag upp och delade den enorma bubblande degen till en bunke till, och degen hade liksom ingen kropp, den bestod bara av trådar!

Och vilken deg...när jag väl bakade ut den! Så här roligt har jag aldrig haft när jag har bakat bröd. Resultatet ser ni på bilden. Jättegoda bröd med mycket jäsbubblor i, och väldigt goda. Det blev mängder av bröd, och receptet hittar ni i länken ovan.
Baguetter av dinkelmjöl/spelt.

Nu på tisdag går tredje programmet (en reprisserie från i våras) som ska handla om jästips. Missa inte det, ni som gillar att baka bröd!

20 kommentarer:

Petra sa...

Det ser ljuvligt gott ut!
Poppan på första parkett som vanligt, den svanstippen är överallt ; )

Christina sa...

Petra: Hon kyler av bröden medelst svansviftning så matte ska kunna provsmaka så fort som möjligt :)

Cicki sa...

Risken är att jag missar det för så där tidigt brukar jag inte komma mig för att titta på TV. Men jag har sparat länken för det verkade otroligt smarrigt bröd. Har matat surdegar idag och kände suget efter att baka. Måste bara få lite mer plats i frysen först.

Christina sa...

Men Cicki - det här programmet får du bara inte missa! Det är inte likt något annat. Man blir så inspirerad!

Jag brukar inte heller titta på teve vid den tiden på dagen, det var en lycklig slump att jag började zappa.

Evas blogg sa...

Ska försöka komma ihåg det. Dinkelbröd bakade jag ofta i mitt lilla bageri. Det blir så gott!

Eva H-höjden sa...

Jag vill inte baka... jag vill äta upp dina bröd!

Mian sa...

Den där TV-serien har jag sett tidigare. Hennes baknings ser mycket "ursprunglig" ut. Intressant serie.
Jag är kass på att baka bröd, men det beror väl mycket på att jag inte övar så ofta. Men det kan man ju ändra på.

Anita sa...

Det lät spännande! Det programmet ska jag inte missa.

Elisabet. sa...

Ja, men det är ju hon kvinnan i ens egen ålder, med mörkt hår .., lite grått! Hon är UNDERBAR, TOTALT UNDERBAR! Och programmet också .-)

Och så lättsamt och utan fjomp ..., hon liksom står stadigt på jorden.

Linda sa...

Jag råkade också se det där programmet!
När tom jag som inte är alls förtjust i att baka, kunde känna baksug, då är det bra :)
Förmodligen för att det är just så där, ostylat och naturligt. Bra helt enkelt!

Christina sa...

Eva: Ja, väldigt gott, och tydligen väldigt nyttigt. En oslagbar kombination ;)

Eva H-höjden: Jag ska baka nästa gång du kommer :)

Mian: Ja, det ser verkligen ursprungligt ut när hon bakar. Det är synd att man inte kan se programmen i SVTPlay, för det första avsnittet missade jag tyvärr.

Pröva det här dinkelbrödet, receptet finns om du klickar på länken. Det var ett tacksamt bröd att baka.

Smulan: Programmet tål att ses även om man inte tänker baka. Man blev glad av människan och hela miljön :)

Elisabet: Underbar var ordet :) Vilken kvinna!

LindaLotta: Ja, det var verkligen medryckande ;)
Tänk om fler matprogram kunde vara så här ostylade och "riktiga"!

Lisette sa...

Jag sitter här och får hela munnen full av snålvatten! Oj, så gott det ser ut. Men du, om det bara var "trådar" var det inte extremt svårt att baka ut degen då??. Jag vill gärna prova, men inte om det är supermarigt för då blir jag bara frustrerad och ingen vet var degen kan hamna då ;)))

Christina sa...

Lisette: Nej, jag gjorde bara som jag hade sett danskan göra. Degen är väldigt lös, och hon hällde ut den på bakbordet, floffade till den lite och skar med en degskrapa ut "ränder", tog var och en och drog ut dom och la på smörpapperet.
Jättekul att slafsa på det sättet, och snygga blev de till på kuppen.
Nu har jag en baksten som jag har skurit till från Kinnekulle, och den gjorde säkert också susen, bröden höjde sig direkt de hamnade på den ugnsvarma stenen.
Men hon skriver att det går bra med förvärmda plåtar också, om man inte har ngn baksten.

Du som verkar baka så mycket och har en händig karl, att du inte skaffar en baksten? Om du vill kan jag maila över telefonnumret till ett stenbrott där man kan få en sten för en spottstyver, om man bara sågar till den själv sen.
Vi brukar baka pizzor på stenen, och vilken spröd botten det blir!

Christina sa...

Lisette: Alltså inget kavlande och rullande av degen, utan skära remsor och dra ut dom till plåtens fulla längd.

Hedgren sa...

Jag såg programmet där hon bakade. Så naturlig. Hon "kladdade" ner en deg i formar klädda med bakplåtspapper. Tänkte inte riktigt på vilken sorts bröd det var. Njöt bara av programmet....

Kesu sa...

Åh vad gott det ser ut. Fast Poppan har nog den sötaste surdegsbaguetten ändå. (Till häger i bild.) Hihi!

Jag har inte sett just det här programmet, men ramlade i höstas in på ett annat danskt matlagningsprogram i hemmiljö, Annes kök eller nåt i den stilen. Mycket tirvsamt! Hennes kylskåp såg ut ungefär som mitt - haha! (Inget studioskåp alltså.) Tack för tipset!

Cicki sa...

Nu har jag programmetat videon för säkerhets skull.

Det sättet att baka där man bara föser ihop degen är perfekt för mig som inte klarar att knåda så mycket. Jag har också ett recept på ett långjäst bröd där man gör på ungefär samma sätt. Jag tror du har fått det receptet tidigar, Christina. Man kan frysa degämnena när de jäst klart och grädda vid behov. Där föser man också ihop degen och skär i bitar så man får småbitar lagom att servera till soppa, sallad eller liknande.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Men åh! Jag hade en gång en rolig kokbok hon skrivit - undrar just när den försvann?

lady Macbeth sa...

Camilla Plum gör oxå trädgårdsprogram som gått i svensk TV och hon är heeelt underbar i dem oxå.

Apropå att ha missat första programmet i bakserien som går nu, varför inte ta en titt på danska statstelevisionens sida? De kanske har en egen variant av SVTPlay.

Tack för din fantastiska blogg, man får sig så många goda skratt o en o annan glädjetår i ögat när man läser den!!

Christina sa...

Hedgren: Välkommen till stationen!

Jag tror att det var ett bröd bakat på ett ursädesslag som påminde om råg. Jag tror hon sa att barn brukade gilla det, eftersom det inte var så syrligt som ett rågbröd.

Ja, programmet kan ses som rena underhållningen ;)

Kesu: He he, Poppans surdegsbaguette - var får du allt ifrån?
Ja, visst är det härligt med chosefria program, det där matprogrammet lät också lika "riktigt".

Cicki: Jag har inte bakat efter ditt recept än, det har inte blivit av men jag har skrivit ut det ;)

Evas värld: Du kanske hittar den igen! Om hon lagar mat som hon bakar bröd låter det som en bok värd att leta fram ;)

Lady Macbeth: Tack för tipset, jag ska hålla utkik efter Camilla Plum i tevetablåerna framöver!

Jättebra tips om den danska televisionen, jag hittade programmet här efter lite letande.

Så roligt att du gillar stationsbloggen, kommentarerna är det bästa. Så roliga och kunniga läsare och bloggare det finns!