söndag, januari 03, 2010

Mattvätt i snö - uppdaterat!


Idag har vi lagt ut hälften av husets mattor i snön, med luggen ner.
Det var hos Ingela som jag först läste om att man kunde tvätta mattor på det här sättet, eller fräscha upp dom så att säga.

Håkan bodde många år i Akalla och han bekräftar att han såg många invandrarfamiljer göra så här med sina mattor på vintrarna.

Först rullade vi ihop mattorna och ställde ut på verandan så att de blev rejält kalla innan vi rullade ut dem i snön.
Jag tror att Ingela borstade sina mattor med snö, men när jag googlade på mattvätt i snö så hittade jag den här sajten.
Varken Håkan eller jag har en aning om vad som är bäst, men vi testar och ser vad resultatet blir när man bara lägger dem så här.

Hundarna får inte vara i trädgården ensamma så länge mattorna ligger där, för jag kan tänka mig vilka slags idéer som kan dyka upp i deras små hjärnor:
"- Aha, matte och husse har lagt ut sugande och torra underlag för oss att kissa på, så snällt!"

Uppdaterat


Vi hade inte tänkt använda borste men det gav sig självt. Vi hängde varje matta över verandaräcket och borstade bort snön med en panelborste, precis som Ingela gör, och resultatet blev faktiskt enastående bra.
Mattorna fick en härlig lyster och luggen burrade liksom upp sig.
Lysande i färgerna och uppfluffade ligger de nu på golven och ser bra mycket trevligare ut än när man hämtar från kemtvätten.

Tack Ingela för det här tipset, nu åker resten av husets mattor ut i morgon!

61 kommentarer:

Moster Ma sa...

Kul inspirerande miljövänligt hundvänligt? ja det finns många sätt at tvätta på!
Du och Håkan har haft roligare än hundarna...

em sa...

En av alla dessa gamla, nästan bortglömda kunskaper.
Så gjorde jag när jag var ung och rask - men det var då det...
säger
Margaretha
som undrar om man kan fräscha upp sig själv på samma vis..

Monet sa...

Sådär har min mamma skött sina mattor så länge jag kan minnas. Hon har rätt många persiska mattor av äldre slag, min farfar med familj bodde i Persien på 1930-talet när han hjälpte dåvarande shahen att bygga upp landets flygvapen.

Och persiska mattor har sen dess varit ständiga inventarier hos oss. När jag själv skulle sätta bo undvek jag orientaliska mattor som pesten. Idag tycker jag de är oändligt vackra! Dina också. Och precis sådär gör min mamma, lägger dem med luggen ner och borstar dem sen med snö.

reneesfotoblogg sa...

Härligt när gamla seder blir tagna i bruk igen. Min mamma och min svärmor gjorde alltid så med sina mattor. Även jag gjorde det förr vid tillfälle. Svärmor la även vittvätten på den rena snön och i solsken så den skulle bli vitare.
Nu för tiden kan man inte ens hänga tvätten ute här på västra sidan för då blir den smutsigare än innan.
mvh R

Ingela sa...

Jo, det stämmer, jag borstar mattorna med panelborste. Men det är förstås inte persiska mattor, några såna äger jag inte. Men det funkar på trasmattor och ullmattor som röllakansmattor. Och på enklare mattor typ gångmattor.

Bloggblad sa...

Jag har inga "äkta" mattor, men det fungerar även på helt vanliga. Jag gjorde så där många gånger när det var mkt snö på 80-talet och jag var lite mer på hugget med städning.

Om snön ligger kvar när julen ska städas bort här, så ska jag pröva. Har inte tänkt på snöborstning på länge...

Men en sommar när någon (inga namn) tömde ut en hel tallrik fil på den ganska fina mattan, då slet jag ut alltihop och spolade med vattenslangen direkt - tog lite diskmedel och gnodde med handen och spolade ännu mer vatten.

Mattan blev som ny.... Hade jag inte blivit så desperat (mattan var i stort sett ny) så hade jag aldrig vågat pröva.

Cicki sa...

Mamma gjorde så där med sina ryamattor. Jag gjorde det också någon gång i mitt gifta liv när jag bodde i villa. När vi bodde på förra stället så var det mycket syrianer som bodde där. De tog alltid ut sina mattor på sommaren och hade något avtal med vaktmästaren om att få använda huset slang. Sedan spolade de och skurade de persiska mattorn och hängde upp i det fria. Alla hjälptes åt.

Vi har en stor kinesisk ullmatta. Den måste lämnas på tvätt nu. Vi har väntat tills Totte var borta eftersom han inte var riktigt rumsren på slutet.

Tant Brun sa...

Så där ska man ju göra ja!! att jag inte tänkt på det, så gjorde ju alltid mamma:))
Kram Bibban

coyoteros sa...

bra ide,,på den tiden man var ung å kung,så kunde rumsmattan se för j-g ut
provade en gång att ta ut mattan i trägårn och la den på gräsmattan..och prövade med högtryckstvätten (med stor försiktighet) och resultatet blev förvånansvärt bra,till och med gamla vinfläckar försvann,,hängde den sen ute på soltork nått dygn,,efektiv tyckte jag, och kemtvätten sparades in...

Christina sa...

Moster Ma: Visst känns det miljövänligt och liksom...så rätt :)

Margaretha: Tänk vad man lär sig på bloggar. När Ingela i Lappland skrev om sin mattvätt i snön la jag det verkligen på minnet.
Kan inte en snöängel efter ett bastubad vara en likvärdig uppfräschning, eller... ?

Monet: Så roligt att läsa om hur din mamma gjorde för det övertygar mig om att vi gjorde på rätt sätt. Luggen nedåt och sen när vi höll på med mattorna i snön så blev det naturligt att göra som både Ingela och din mamma, hänga dom över verandaräcket och snöborsta dem.
Jag älskar orientaliska mattor :) Och trasmattor :)

Renée: Ja, härligt med gamla sedvänjor som går att använda även idag. Jag måste säga att jag är imponerad av resultatet idag. Nu ska husets övriga mattor också ut i snön de närmaste dagarna.

Vad är det som händer på er västra sida som gör att det blir så smutsigt?

Ingela: Trots att vi inte hade tänkt det så blev det ändå så att vi var tvungna att snöborsta mattorna med panelborste innan vi tog in dem, med prima resultat. Stort tack för tipset!
Det är många tips jag har fått från dig förutom snötvätt av mattor. Jag älskar mina luddor och förstår inte vad jag hade på fötterna på vintrarna innan?
Dina föräldrars blodkorvsrecept har jag ännu inte gjort, men har det i åtanke hela tiden. Något renblod lär jag ju inte få tag på, så jag får väl tyvärr köpa vanligt nötblod på Coop. Jag antar att det blir en viss skillnad.

Bloggblad: Oj, spolade med vatten? Vilken tur att du fick så bra resultat ;)

Cicki: Menar du att de spolade mattorna med vattenslang? Oj, det trodde jag faktiskt inte att de skulle tåla riktigt, men orientmattor är antagligare tåligare än man kan tro.

Tant Brun: Ja, jag är helfrälst på metoden efter att ha testat på fyra mattor som blev som nya igen :)

Coyoteros: Får jag fråga vad det var för slags matta? Högtryckstvätt lät ju lite brutalt, men vi har en orientmatta som jag har tappat en hel lammstek på direkt från ugnen, Gaia har spytt på den och Poppy har haft diarré - det kanske vore något, högtryckstvätt ;)

PGW sa...

Jag har spillt fil och müsli på min persiska matta, kan jag få bort det med snötvätt tror ni, eller krävs det kemtvätt ändå?

Christina sa...

PGW: Jag undrar samma sak, för som jag skrev som svar till Coyoteros så har jag tappat en lammstek (boink boink) direkt från ugnen på en orientmatta plus att hundarna både har kräkts och bajsat på densamma.
Några har ju berättat om vattentvätt, det kanske skulle vara något för såna mattor? Bara man kör med kallt vatten så borde det gå bra. Min problemmatta har jag skurat försiktigt fläckvis med gott resultat, men jag kanske skulle sätta vattenslangen på den i sommar?

Kemtvätt av orientmattor har inte imponerat på mig måste jag säga. Snötvätten var verkligen en helt annan sak.

Ingela sa...

Ingelas husmorsservice till Eder tjänst!

Om blodkorv smakar annorlunda med nötblod vet jag faktiskt inte. Det är alltid renblod som finns till hands hos oss.

Du bor ca 10 mil från min syster, ska jag försöka skicka en liter om det passar nån gång?

Christina sa...

Ingela: Ingelas husmorsservice - vilket bloggnamn det skulle vara ;) Jag skulle hänga där jämt ;)
Erbjudandet om en liter renblod tackar jag tveklöst ja till - så otroligt bussigt! Finge jag renblod skulle jag dra fram korvhornen direkt och sätta igång.
Känn ingen press - passar det så passar det, annars testar jag med annat blod.
Det är väl det att renblod känns så mycket mer naturligt än nötblod från industrislaktade djur.

Kesu sa...

Åh, det här inlägget ska jag visa för någon som är ledig imorgon och resten av veckan. Vi kan kalla honom B, för hans namn börjar på det. Tack för tipset!

Vi har väldigt blandat med mattor och av alla kommentarerna att döma funkar snötricket lika bra på de flesta sorter.

Fnissar år Margarethas fråga om man kan fräscha upp sig själv på samma sätt. Du har ju svarat också, men då undrar jag, med eller utan panelborste???

Förstår att hundarna inte fick vara ute när mattorna var det. Klart de skulle se det som en REN service. Mjukt och varmt.

coyoteros sa...

christina,,det var en stor rumsmatta,,typ ikea kopia av en orientalisk,,,konsten var att hålla munstycket på rätt avstånd,,för nära så skadades mattan,,för långtifrån såblev det inte rent,,man fick liksom titta på mattborsten hur dom vek sej,å sakta ta dm för dm....inget jag skulle tordas göra med en äkta matta,,,fresten katten har spytt på min matta i dag...han gör det då och då..mmmm

smulan sa...

Vilken genialisk idé! Har aldrig hört talas om sådan mattvätt tidigare. Vad lättsamt och miljövänligt.

Det är bara det... att jag har inga mattor att tvätta... Hos oss är det mattfritt!

em sa...

Kesu,
Helst utan panelborste, tack!
Men jag som inte har lugg funderar på vilken sida som ska vara upp.
Margaretha
något fransig i kanten och rätt så schleten

Kesu sa...

Margaretha: Den gröna sidan upp ;)

Ww: berstere, någon kan inte stava till borste ... Eller kanske borsta dig på nån slags dialekt.

Petra sa...

Kul med kommentarerna på den här bloggen ; )
Ser en inre syn när det skickas en liter renblod med posten och något händer med paketet. Då får svenska CSI något att sätta tänderna i.....
Får ideér till ett helt nytt tv- programkoncept här : )
Kan även se tidningsrubriker framför mig "Galen mördare skickar offrens blod med posten" (alt. galen jägare skickar djurens blod med posten).
Tja....jag har ju faktiskt skickat likdelar från tjurar med posten ; )

Kesu sa...

HUR ska jag kunna hålla mitt halva nyårslöfte att komma isäng före midnatt varje kväll när det är så här roligt på Stationsbloggen? Tjoar högt och skrattar gott åt alla kommentarer. Dessutom blir jag nyfiken. Kommer att ligga sömnlös och vrida mig och fundera på vilka tjurdelar Petra skickade med posten. Varför? Och till vem?

Renblod bör kanske rekommenderas för säkerhets skull. Eller t o m assureras. För rekommendation betyder bara att posten garanterar att försändelsen kommer fram, dock utan att ta ansvar för själva innehållet. Den missen gick en kompis på när hon stoppade en 500-lapp i ett rekommenderat kuvert. Det ångades upp och kom fram tomt. Postfröken (det var på den tiden då hela världen skulle skattskrivas, alltså ungefär vid Jesu födelse) svarade att man inget kunde göra för brevet var ju inte assurerat. Så tänk på det Ingela när du postar blodet. Och förpacka det väl, annars får vi läsa om Stribergs blodbad.

Okej, nu går jag och lägger mig och fantiserar vidare. Jösses, vad kul man/vi har i bloggvärlden!!!

Ingela sa...

Nja, posta tänkte jag väl inte precis, det får väl bli när någon har ärende neråt trakten. Vintertid tror jag blir bäst.

Eva H-höjden sa...

Från koma till mattvätt på en dag!

Christina sa...

Kesu: Den här personen B, som jag inte har den blekaste aning om vem det kan vara, har att göra i morgon, det hör jag det ;)

Jag tror att det är bäst om Margaretha använder en finsk bastu-kroppsborste istället för en panelborste....ja, jag röstar för sauna-borsten.

Annie från Texas mailade mig och trodde att "the fur persons" tänkte så här när de såg mattorna i snön:
"- Oh, Boy--upholstered potty places for cold butts!!"

Bättre än frigolitringarna på utedassen he he ;)

Coyoteros: Jättebra tips, den orientmattan som vi har (och som diverse saker har hänt på) kan jag absolut tänka mig att utsätta för din "behandling" :)

Är det samma matta katten har spytt på som du högtryckstvättade ?;) Ja, har man husdjur så har man.
Vi har haft sån tur att det är samma stackars matta som har råkat ut för alla missöden he he...

Smulan: Ja, det var verkligen effektivt, mycket bättre än kemtvätt.
Aha, mattfritt hus - ja, då behöver ni ju inte bekymra er :)

Margaretha: Jag säger som Kesu - den gröna sidan upp ;)

Kesu: Berstere låter nästan ... hotfullt?

Petra: Som du beskriver det så kommer jag att förknippas med "Låt den rätte komma in" om Ingelas renblodspaket skulle spricka i posthanteringen he he...Stribergsvampyren ;)
Nä - jag tror faktiskt att Ingela menade att hon träffar sin syrra rent fysiskt ibland.

Pälsgänget uppskattar verkligen att du skickar likdelar med posten till dom ;)

Kesu: Du ligger antagligen redan och vrider dig i våndor, undrande över Petras postförsändelser. Du kanske kan dricka morgonkaffet i lugn och ro om jag avslöjar att det var tjurstrupar som plötsligt damp ner i brevlådan. Pälsgänget intygar att det var smaskens!

Stribergs blodbad he he - var får du allt ifrån?

Ingela: Nä, jag kunde just tänka mig det :)

Eva H-höjden: Ja, visst är det märkligt? ;)

Cicki sa...

Kesu: Hur kan du bara komma på idén att ge ett sånt löfte. Här är jag nöjd om jag kommer i säng före kl 1......:-)

Ditt wv=berstere. För en annan som lever i handikappvärlden så blir det genast för med Becherew som är en reumatisk sjukdom. Är man knäpp eller är man knäpp....:-)

Rutan sa...

Det är ju en gammal husmorskunskap, som flera känner till. Roligt att sådana kunskaper lever kvar och används! För det fungerar ju. På det kända mattföretaget Kateha kan man hitta tips om mattskötsel här: http://www.kateha.se/Default.asp?Action=Details&Item=305

Jag har blivit rekommenderad just det med snötvätt av ägaren till företaget, samt att man ska vrida mattan ett halvt varv då och då samt låta dem ligga uppochner ibland så att skräp ramlar ur.

Staffan H sa...

Snötvätt hörde jag talas om någon gång i början på 80-talet, men sedan föll det ur minnet tills jag läste inlägget här. Man kanske skulle testa på vardagsrumsmattan när jag kommer upp till Bångbro härnäst? Den har legat där i några år, så det borde vara läge för uppfräschning.

Kesu sa...

Christina: Tack, nu kan jag tralal iväg till jobbet med svr på livets gåtor :) Dessutom ler jag åt Stribergsvampyren. Hehe!

(Cicki: Vis av skadan kan man säga. Jag är en nattmänniska, men om jag måste upp på morgonen och jobba externt, alltså på redaktion och inte sitta hemma som jag oftast gör, funkar jag inte om jag kommer i säng för sent. Becherew, usch, låter inte kul.)

reneesfotoblogg sa...

Det koluppvärmda Storbrittanien är det som händer oss plus en massa egen skit förstås från den stora staden i väster.

coyoteros sa...

christina,,nej de det är inte samma matta,,,å jag hörde när katten spydde,så det blev vatten å trasa direkt.

å vill man vara riktigt noga kan man suga dän det sista med en dammsugare som tål fukt,,å då använder man bara röret,som trycks tätt emot fläcken...så det suger bra..

Lilla Eken sa...

Men du... vilken himla tur att jag såg det här då!!! Jag står varje sommar vid mattvädringen och säger "vi måååsste komma ihåg i vinter om det är snö någon gång att fixa mattorna!" Och sen varje vinter så glömmer jag bort det. Kanske för att det inte brukar vara rätt sorts snö. Bara geggig sörja och inte det vackra vita vi har nu.

Så nu jäklar ska jag passa på!

Har inte läst alla kommentarerna ovan men mattor i snö är nog inget invandrarfenomen. Makens familj som bodde i villa förr om åren gjorde alltid så, och deras föräldrar innan dess likaså.
Tror att våra gener bara "glömt" bort det eftersom vi inte har sådana vintrar längre.

Förmodligen borde jag väl passa på att frosta av frysen också nu när det är minusgrader ute...
(Jag ser det planerade biobesöket liksom gå upp i snörök... ;-))
/I.
PS. Tamarind var det. Bönkorvarna.

Lilla Eken sa...

PS. Nu har jag läst alla kommentarerna också. :-)
Trasmattor och vanliga ullmattor har vi dragit ut sommartid och tvättat med rotborste och ljummet vatten och sen spolar vi rent med trädgårdsslangen. Funkar betydligt bättre än s.k. "professionell mattvätt" för att få bort kräkfläckar. (Nej, det är inte jag som går och kräks på mattorna utan katterna som absolut bara måste ha det varmt och skönt under gumpen när de vomerar.)
Men. vi har ett par kinamattor också som är absolut helt omöjliga att fukta överhuvudtaget. Speciellt det röda garnet släpper färg på en gång.
Så ett tips är att du kollar färgäktheten innan du börjar med alltför aktiv nedvätning av orientaliska mattor.
Mattor är kul, eller hur? :-)

PGW sa...

Har med stort intresse följt alla mattäventyr och -råd här. Funderar nu på att asa ut min persiska matta i snön, men undrar egentligen hur ren snön är? Bor mitt i Uppsala och snön på vår innergård är visserligen orörd och ser vit ut, men det är den antagligen inte. Men mattan blir antagligen fräschare än vad den är nu. Kanske? Bryderi! Hjälp!

Kesu sa...

Sådärja! Nu ser man att jag kom i säng för sent igår. Eller att jag inte ska skriva kommentarer innan två megamuggar kaffe. Det ska stå tralla och svar.

Himmel vad mycket kunskap det finns i den goda bloggvärlden!

Emma R sa...

Va lustigt! I förra veckan var vi bortbjudna och detta med att snötvätta saker som på tal. Eller det började med ett samtal om ryamattor, som sedmera ledde in oss på att frystorka dem ute i snön.

Just nu har vi ju inga mattor, men detta verkar definitivt vara sättet vi kommer använda oss av vid mattvätt i framtiden.

Anna gav oss också tipset och att ibland elda med bara björkved, spara askan, för att sedan blanda med med vatten så det blir lut. Hon sa att vi kunde tvätta våra raggsockar i detta sedan.

Ett annat tips var att blanda i lite ättika i tvättmedelsfacket när vi skulle tvätta vita och röda saker (julduken tillexempel), för att det skulle tydligen binda kvar det röda i tyget bra.

Det är så bra med tips av detta slag!

smulan sa...

Jisses, vilken tråd! Vad mycket man lär sig hos dig Christina! ;)

Och så kul!!

Christina sa...

Rutan: Ja, tydligen är det det, jätteroligt.

Staffan: Ja, ut med Bångbro-mattan :)

Kesu: Trevlig jobbdag Kesu!

Renée: Ojdå, så ni märker av sånt! Jobbigt.

Coyoteros: Tänk att pälskompisarna alltid ska spy på mattor ;(
Vår "otursmatta" ska jag utsätta för lite coyoteros-behandling i sommar tror jag ;)

Lilla Eken: Jag är likadan, jag glömmer bort sånt här så det var rena turen att jag kom att tänka på snötvätt igår.
Det är verkligen idealiskt väder för det. Idag ligger det flera mattor ute i snön ;)

Tänk - jag hade aldrig hört talas om den här metoden förut, innan jag läste hos Ingela.

Aha, tamarind - då var det en ärtväxt i alla fall :)

Trasmattor brukar jag tvätta med såpa och rotborste direkt i sjön. En trevlig sysselsättning en varm sommardag.
Intressant att läsa att du också har tvättat ullmattor med trädgårdsslang!
Vår "oturs-orientmatta" kan jag tänka mig att utsätta för den behandlingen. Den är färgäkta för jag har tvättat och skrubbat den fläckvis vid varje olyckstillfälle förut. Den får bli min testmatta.

PGW: Om jag var du skulle jag släpa ut mattan. Om snön ändå ser vit ut så borde den väl duga som tvättsnö...

Kesu: Det förstod man ändå att det skulle stå ;)
Det värsta på morgonen är att man nästan behöver en mugg kaffe för att övht klara av att ladda bryggaren ;)
Definitivt två muggar för att skriva kommentarer.

Emma: Intressant med björkvedsaskan och tvätt av raggsockor - det måste testas :)

Vilken tur du skrev det här med ättika, för jag har några indonesiska handgjorda batiktyger i indigo som jag ska sy linnen av och som jag tänkte tvätta först. Som tvättråd för att just "binda" färgen skickade den amerikanska textilnätbutiken med en lapp där det står att man ska tvätta tyget i "2/3 vinegar per one gallon of COLD water, soak for 20 minutes, rinse several times and hang dry".
Jag har hela tiden tänkt vinäger, men vinegar betyder ju helt enkelt ättika på engelska upptäcker jag idag efter att ha läst din kommentar.
Tack! Hur skulle man klara sig utan sina bloggvänner ;)?

Smulan: Jisses säger jag med och håller fullständigt med om att man lär sig mycket genom bloggande.
Ta bara det här med "vinägern" som visade sig vara ättika!

Jessica sa...

Men så BRA Chris att du skriver om just det här nu när vi ska flytta och de persiska mattorna bara ligger och väntar i hallen på att bli utslängda med luggen neråt på vår snötäckta innergård! Tack. Min mamma brukade också göra så.

När det är så här vintrigt kan man även passa på att frosta av frysen.

Lilla Eken sa...

Hmm... undrar om det skulle funka att göra rent den röda kinamattan bättre om man blandar ättika i vattnet då? Måste testa nästa gång det är dags för fläckborttagning!
/I.
PS. Nu är frysen avfrostad och den största (urjobbigaste) mattan ligger ute och väntar på att få komma in. Hurra! Vilken dag! (Och en belönings-kaka står och gräddar i ugnen. :-))

Christina sa...

Jessica: Se till bara att ingen norpar dom på innergården :o

Lilla Eken: Finns det någon möjlighet att testa med vinägervatten på baksidan av Kinamattan först?

Alldeles nyss kånkade vi in de största mattorna från trädgården, puhu så tunga de är!
Tyvärr står det ingen belöningskaka i ugnen hos oss ;(

em sa...

Vår starka ättika finns inte i USA - av någon anledning får man inte ens importera ättiksgurka. Om inte reglerna ändrats...
Så använder du ättika ska du nog ha andra proportioner.
Salt binder också färg.
Margaretha

Jessica sa...

Närå, de ska inte norpas! Jag ska minsann stå och bevaka och slå lite lätt på dem så damm och annat ramlar ner i snön. :)

Christina sa...

Margaretha: Vilken tur att Emma tog upp det här med ättika, för det du skriver tillför ytterligare kunskap.
Du som är textilare och känner till den amerikanska ättikan - vilka proportioner tror du att jag ska ta om man utgår från rådet jag fick?

Vilken tur att jag har varit så seg med att tvätta batiktygerna!

Jessica: Det låter betryggande :D

em sa...

Oj, det var länge se'n jag färgade. Måste nog slå i böcker om det ska bli vetenskapligt. Till lin och bomull har jag för mig att 1 dl salt till 10 liter vatten blirt bra.
Ättikan är jag osäker på, ½ dl till 10 liter vatten känns lite bekant. Tror att ättikan är 12%, då borde man kunna räkna ut hur mycket mindre man ska ha av den, om man vet hur utspädd vinägern är. Jag orkar inte resa mig och gå och läsa på en vinägerflaska - men du tänker väl inte tvätta tyget i kväll?
Margaretha
som ska studera skrifterna när hon är utsövd

Christina sa...

Margaretha: Jättesnällt att du försöker hjälpa mig med min tygtvättning. Jag tror du kan glömma begreppet vinäger helt och hållet, det var jag som trodde att det amerikanska ordet vinegar betydde vinäger när det istället betyder ättika.

Matättika finns väl både 12 % och 24 % eller är jag ute och cyklar? Frågan är vilken procent den amerikanska ättikan håller, du skrev tidigare att den är mycket svagare än vad som är brukligt i Sverige.
Jag skulle ju kunna klippa en smal remsa och testa på innan jag går på hela tygstycken.
Nej, jag ska inte tvätta ikväll ;) Det finns gott om tid, och nu när jag vet vilka fallgropar det finns så vill jag vara på säkra sidan eftersom batiktygerna inte finns att köpa längre.

ullisen sa...

håller angående ovanstående inlägg med om "oj vad man lär sig i bloggvärlden"! att tvätta äkta mattor i snö har jag tidigare aldrig hört talas om! å andra sidan är det hos oss vansinnigt inaktuellt, av två anledningar: avsaknad av snö, och dito av mattor av äkta sort :D

men kunskap är gratis, och väger inget heller - vilket jag önskar jag kunde säga om min mage just nu... jisses vad den tar plats!!

krams!

Staffan H sa...

Jag har för mig att den tolvprocentiga ättikan säljs som "Ättikssprit" i kantig flaska, medan den starkare varianten säljs i en rund flaska - allt för att man inte ska förväxla dem och riskera att inläggningen, och nu även det vackra tygerna, blir förstörda.

Anonym sa...

diazepam 10mg diazepam natural - diazepam 10mg buy online

Anonym sa...

ativan lorazepam ativan side effects bruising - lorazepam dura 1mg beipackzettel

Anonym sa...

diazepam online diazepam 2mg for cats - what dose of diazepam for dogs

Anonym sa...

xanax for anxiety buy xanax overnight - is . 5mg of xanax a high dose

Anonym sa...

buy diazepam buy diazepam online no prescription usa - diazepam 2mg anxiety

Anonym sa...

zolpidem drug ambien side effects the next day - zolpidem 10 mg bijsluiter

Anonym sa...

diazepam online diazepam dosage compared to alprazolam - diazepam online store

Anonym sa...

buy xanax online xanax high fun - taking 2mg xanax first time

Anonym sa...

buy diazepam diazepam generic for valium - how long does diazepam 2mg last

Anonym sa...

diazepam buy mylan generic diazepam - diazepam 2mg long does take work

Anonym sa...

buy xanax online regular dosage xanax - round orange pill 029 xanax

Anonym sa...

diazepam overdose where can i buy valium online usa - diazepam drug abuse

Anonym sa...

xanax antidepressant xanax 2mg footballs - xanax side effects webmd

Anonym sa...

ambien pharmacy ambien side effects mayo clinic - ambien side effects sleep eating