tisdag, mars 24, 2009

Hönsen har börjat värpa igen - HURRA!


Vi brukar köpa ägg från grannen, men det har varit ett vinteruppehåll på några månader. Hönsen har värpt dåligt, men nu har de vårkänslor och har kommit igång igen.

Jag älskar riktiga lantägg, de är så mycket godare än äggen från hönsfabrikerna, dessutom vet man att hönsen har det bra.

Imorse gjorde jag iordning två stekta ägg-mackor och avnjöt. Då kom jag ihåg en länk som min vän och kollega Jessica skickade för en tid sedan och som gjorde att jag nästan tappade aptiten för ägg.

Kolla när Hajk-Bengt visar hur man gör käcka smörgåspålägg av ägg!

28 kommentarer:

Monet sa...

Gudars vad äckligt!! Vem vill äta röda eller gröna pepparkaksfigurer?

Idag ska jag göra fransk omelett istället och lägga i tomater, sardeller och svarta oliver. Och så lite basilika på det och en dutt emmentalerost. Inte dumt!

mossfolk sa...

Haha, jag tyckte att det var mycket kreativt :) Tror att många barn skulle uppskatta både att få och framförallt göra sådana mackor.

Tidigare fick jag ägg från en elev. Numera handlas de på Ica, och nog är det skillnad!

em sa...

Påminner mig om en skolavslutning när jag hade bakat grön sockerkaka åt ungarna i en tvåa. Alla, utom en kille, tyckte det var jättekul - han vägrade att smaka!
Margaretha

Kesu sa...

Hihi! Hahahahahajk kommer för alltid att förgylla alternativt förgrymma våra dagar på ett eller annat sätt.

Jag säger som du: lantägg är bäst. Vi köper alltid ägg hos bonden när vi är på landet. Hans, ja, hans höns kanske snarare, ägg är stora och gulan är GUL. I love them. Vi köper på ditvägen och vi köper på hemvägen. Dessutom spar jag alla våra äggkartonger (alltså även dem vi köper i stan) och tar med till bonden. B muttrar lita om "löst farande äggkartonger i bagageutrymmet", men det kan väl vara bra vid en krock. Eller? ;)

Mian sa...

Bengt Alsterlind... uj uj uj
Ingen är väl som han.

"Riktiga" ägg är smaskens det!
En frukostmacka med kokta ägg + ett litet mönster av tonfiskpastej är min favorit.

(De där äggen man kan köpa med mörkt orange gula smakar lite mysko tycker jag?)

smulan sa...

Jag har förmånen att köpa ägg och honung av min kusin i grannbyn som har höns och bikupor.

Gissa om jag känner mig nöjd?

Christina sa...

Monet: Fniss, ja jisses vad han kladdar och har sig, Hajk-Bengt;)

Din franska omelett låter himmelskt god!

mossfolk: Jag tyckte det såg så äckligt ut, men ungar kanske gillar det?

Ja, visst är det skillnad på ägg och ägg!

em: Grön sockerkaka...jag känner med killen som inte ville ha ;)
Ungar i allmänhet tycker säkert att sånt här är kul, det fattar jag.

Kesu: Här sparas det också på äggkartonger!
Kreativt att ha dom som krockkuddar ;)
Ja, gulan är verkligen gul på lantägg. Det blir så vackert i matlagning :)

Mian: Nä, det finns som tur är bara en Hajk-Bengt ;)

Ägg med mörkt orange gula har jag aldrig sett, undrar om de matar hönsen med karamellfärg?

smulan: Det kan jag förstå, att du känner dig nöjd!

Cicki sa...

I mitt gifta liv hade vi en ägg-och potatishandlare som åkte runt och sålde i villaområdena. Han hade eget hönseri. De äggen hade ofta två gulor vilket jag gillade. Och stora var de. Såna ägg hittar man aldrig på affären.

Vonkis sa...

Men fy vad äckligt det såg ut. Utan den "helt ofarliga" karamellfärgen hade det ju varit en annan sak men det dr såg bara läbbigt ut.

enn-08-i-exil sa...

Morrn.

Undrar hur man gör "Blommig falukorv",
har du nåra tips,hahaha

Ha de bra
Hasse

Lotta sa...

mysigt med "hemkörda" ägg..hihi, filmen var ...ehee, kul..bläsch:)

Christina sa...

Cicki: Jag tänker direkt på tevefilmen Potatishandlaren med Hirdwall och Lassgård när jag läser om din handlare, minns du den?

Vonkis: Ja, visst gör det ;) Läbbans!

Hasse: Nä du, där går jag bet :) Jag tror inte att Herr Alfredsson ligger ute med någon instruktionsvideo.

Lotta: He he...ja, vad ska man säga om Hajk-Benkes ägg...

londongirl sa...

Blä vad läskigt med karamellfärg....och inte är det väl så bra heller med färg i maten.

I min skola är vi några som arbetar i ett annex till huvudbyggnaden och där har vi ett hönshus med egna höns och hönsgård som vi sköter om tillsammans med barnen och deras föräldrar.
Jättegoda och fina ägg blir det.

Vi har även odlingslådor, kompost och sopsortering som barnen arbetar med och lär sig massor av miljötänk.

Jag tycker verkligen det är stor skillnad på lantägg och vanliga. Köper aldrig ägg från "fabrikshöns".

Marskatten sa...

Nä, fy farao för karamellfärg i äggsmeten! Yäck!
Däremot var det jätteintressant att få reda på hur ägg i metervara tillverkas. Det har jag undrat över.
Så, nu vet vi det!
Ha en bra kväll!

Turtlegirl sa...

Utan att ha tittat på filmen så säger jag: Å vad gott med "riktiga hemma värpta ägg"!!! Mums!

Kvällshälsningar från Hajk land...

Turtlan som småpratade med Mr Hajk i Coop kön nu i vintras. Social kille även utanför TV:n :-))

En Lassie...?

helen sa...

Hi, hi.
Lite roligt måste jag tycka att det var. jag tror nog mina barn skulle ha gillat gröna äggbockar när de var små!
Jag skulle så gärna vilja ha egna höns som värpte ägg till mig. Nu blir det ekologiska köpesägg på ICA istället.
Mmm, gott med stekta ägg, det var ett tag sen sist...
Kram
Helen

Evas blogg sa...

Ja riktiga ägg smakar så mycket bättre! Och hajk-Bengt är rena skämtet :)

ullisen sa...

har hönsen det bra smakar äggen bättre! det är jag övertygad om - även om det bara sitter i mitt huvud...

Emma R sa...

Bengt Alsterlind REGERAR!!! I grew up with that man!!!

Kul att du är tillbaka Christina!
Kram emma

Gabrielle sa...

Ja, det var verkligen ett otroligt fånigt matprogram. Det känns nästan som om det var en parodi, men det var det ju inte!

Elisabet sa...

Att ha höns, det är nästan det roligaste som finns. Vi hade dem lösa på gården .., plus ett hönshus där dom sov om nätterna.
Åååå, vilken lycka när mamma höna med sina kycklingar kommer springande, flaxande och vill ha nybakad sockerkaka då man sitter ute i solen!
Pannkakorna blev orangefärgade .. och inte visste jag att höns älskar att äta färska små grodor, t.ex. Men det gör dom.

Christina sa...

londongirl: Vilken förträfflig skola du verkar jobba på!

Marskatten: Ja, alltid nåt ;)

Turtlegirl: Absolut en Lassie :D

helen: Stekta ägg är nog mitt favoritpålägg när det gäller utflyktsmackor :)

Eva: Ja, man tror knappt karl'n är sann!

ullisen: Det sitter inte bara i ditt huvud, det är faktiskt sant :)
Det borde producenterna fundera lite över...

Emma: Ha ha, ett riktigt hajk-fan ;)

Gabrielle: Kan man inte säga att hajk-Bengt är en parodi på sig själv?

Elisabet: Nä, det visste inte jag heller, då har dom snart fest!

ullisen sa...

du menar mer av det där gamla "en glad gris" osv? isf håller jag med. det är jätteviktigt att djuren jag äter mår bra. och det gör inget att det kostar lite extra, en lycklig kossa är värd sitt pris!

Christina sa...

ullisen: Precis, det säger sig självt att det är sant.
Det är lite cyniskt kanske att tänka så, men djuren vi äter tjänar på det sättet att tänka.
Lantäggen går inte att jämföra med fabriksäggen i smak t ex!
Detsamma gäller kött, det är jag övertygad om.
Jag tycker vi köttätande konsumenter i Sverige är flata, vi accepterar både att djuren har det dåligt och att kvaliteten inte är den bästa.
Vi bara tiger och handlar och skriver på protestlistor mot att de äter hundar i Korea.
Vi borde protestera mer här hemma tycker i alla fall jag.
Även "ogulliga" djur har rätt till ett bra liv.

ullisen sa...

haha! hur menar du nu? att en ko inte är söt?
:)

ps. oj så glad jag blev för det du skrev hos mig! verkligt jättestolt!! tack så otroligt mycket!

Cirsium sa...

Vilka underbara hundskisser du gör!

Men varför bara Poppan? Är Gaia inte tillräckligt målerisk? :)

Cirsium sa...

Flåt... råkade skriva kommentar till fel inlägg. :)

Christina sa...

Cirsium: Det gör inget :) Jag har svarat under det rätta inlägget.