tisdag, juni 23, 2009
Utomhusfrukost och mer om vänskapskakan Herman
Äntligen frukost utomhus i strålande solsken - ahhhh!
Jag sippar på kaffe ur min favoritmuminmugg, den med muminmamman som hugger ved, och läser tidningen medan pälstjejerna ligger som två sfinxer på gräsmattan framför mig. Sämre utsikt kunde jag ha.
Tillbaka till vänskapskakan Herman.
Signaturen Vårdagjämning skrev så här i en kommentar:
Hej igen! Har nu gjort en alldeles egen liten Herman:-) Så här:
1 dl vetemjöl + ett rivet äpple + 1 dl 37-gradigt vatten. Blandade i en glasskål, fick stå i 4 dagar, rörde då och då. Lite bubblor kom dag 2.
Dag 4 kväll, bakade:
2 ägg vispades ordentligt med 1 och 1/2 dl socker. Rörde i hela Herman ( han var inte så stor)+ 100 g smält smör, 4 dl vetemjöl + 1 1/2 tsk bakpulver + 1 dl mjölk. Blandade i hackad mandel, hackad choklad, torkade tranbär, russin, lite finhackad ingefära (hade små kuber)de är starka, och 1 tsk kanel. Höftade lite med det andra.
I 175 grader, 50 min, kakan i sockerkaksform, och det räckte till 4 muffins i en muffinspanna också, 30 min för dem. Blev superbt. Sen kan man förstås undra varför krångla till det på detta viset:-)när man kan baka en alldeles vanlig sockerkaka, men jag tycker den här har det lilla extra. Har redan ätit 2 muffins, de andra 2 slinker nog ned snart;-
Om du hittar på något eget så kul om du berättar.
Det lät smaskens det där.
Det finns säkert många olika Hermanrecept, men den Herman som jag har bakat påminner inte särskilt mycket om sockerkaka, den är stabbigare, saftigare och knäckigare.
Jag har kollat på nätet och det verkar vara hur lätt som helst att starta en egen Herman genom att sätta samman det som Herman ska matas med dag 4.
Så här löd skötselråden som jag fick tillsammans med surdegen Herman:
Dag 1: Idag har du fått Herman. Häll över honom i en skål och förvara honom i rumstemperatur. Han ska inte ha något lock, utan täck bunken med en bakduk.
Dag 2: Herman har tråkigt. Rör 2-3 ggr under dagen.
Dag 3: Herman behöver motioneras. Samma som dag 2.
Dag 4: Herman är hungrig. Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker
Dag 5: Herman har tråkigt. Samma som dag 2
Dag 6: Herman känner sig stel. Samma som dag 2
Dag 7: Herman behöver se sig om. Samma som dag 2
Dag 8: Herman behöver träna. Samma som dag 2
Dag 9: Herman är hungrig igen. Ge honom samma som dag 4.
Dela honom därefter i fem lika stora delar och ge bort fyra delar till fyra vänner tillsammans med receptet.
Dag 10: Nu matar du din Herman med:
1 dl olja
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 gr hackade nötter
100gr hackad blockchoklad
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 rivna äpplen
2 tsk kanel
Rör smeten i en stor skål och häll över i en stor bröad form. Grädda i 170° i ca en timme.
Vill man göra en startdeg så rör man ihop samma som Herman matas med dag 4, nämligen 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker. Sen är det väl bara att följa skötselråden enligt ovan skulle jag tro.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
15 kommentarer:
Du tappade mig efter Sfinxerna och utomhusfrukosten :)
Bakning är inte min grej och definitivt inte något man måste gulla med så här länge.
Men ni som gör det, ni imponerar på mig!
Nu blir det utomhuslunch här, katten ligger i skuggan av ett äppelträd :)
Jag kan intyga att Herman var underbart god!
Å så skönt med sommarvärme igen!
Så här i semestertider har man ju tid med en Herman. Man kanske skulle ta och starta upp en?
Hm..."muminmamman hugger ved"....måste kolla om vi har den. Vad är det för färg på den?
Vet du Christina vi älskar de där muggarna. Båda sönerna köper också såna till varandra i födelsedagspresent och lilla barnbarnet har också en favorit med "Myyyy" som hon pekar på.
Vi har dem både ute på ön och i stan.
Visst är det härligt att äta ute! :-)
Vad är det för muggar? Jag vill se!
Vad härligt du verkar ha det. Salladen kommer fint i pallkragarna. Jag är bara lite avis på dig......:-)
Åh, ser fram mot att kanske, kanske få smaka på Herman när vi kommer i juli...
Varm kram fr Susan
Jag tror inte heller jag ger mig på en Herman. Flera av ingredienserna tror jag saknas i Frankrike. Jag tycker fortfarande han ser lätt obehaglig ut, ogräddad alltså.
Men vad det var kul att du är tillbaka på bloggen. Och att det är varmt och skönt för dig och hundarna och att salladen växer. Nyss var det snö och regn hemma hos dig minns jag. Fort har det gått!
LindaLotta: He he, så du tycker inte jag ska tjöta vidare med kakrecept då?
Visst är det härligt att kunna äta utomhus, utan att skallra tänder :)
Eva H-höjden: Bi bakade en midsommartårta av sin Herman, en jordgubb- och rabarberHerman ;)
Den du!
Londongirl: Så kul att ni också gillar muggarna, men är man ett muminfan så är man ;)
Min favoritmumin-mugg är ljust gul och har muminmamman som sågar ved längst till höger.
De gamla muminmuggarna är så otroligt mycket finare än de som säljs idag, både vad gäller motiven och tjockleken på godset.
Hela serien av Muminmuggar finns på Arabias hemsida, där du även kan se muminmamman såga ved :)
Ja, det känns sååå lyxigt att äntligen kunna
äta utomhus :)
LindaLotta: Kolla länken i svaret ovan, du känner säkert igen muggarna :)
Cicki: Jo, salladen kommer hur fint som helst, liksom allt annat som odlas i pallkrage nära huset, men du skulle se det riktiga kökslandet! Vojne!
Det har regnat så mycket så jag har inte haft någon lust att rensa ogräs, och nu har ogräset tagit över helt. Och då menar jag helt.
Susan: Som de gottegrisar jag vet att ni är så ska ni självklart bli bjudna på Herman :)
Jag ser verkligen fram emot när ni dyker upp :)
Varm kram tillbaka!
Monet: Vad skulle det kunna vara för ingrediens som inte skulle finnas i Frankrike?
Ja, det var sannerligen på tiden att sommaren äntligen hittade hit. Jag älskar att kunna ha dörrarna öppna mot trädgården så att hundarna kan komma och gå som de vill.
Välkommen tillbaka!
Tjejerna verkar ha något spännande att titta på i skogsbrynet ; )
Ska nog pröva på en Herman, men frågan är om man hittar 4 andra sedan som vill hålla på med Lillherman under sommaren....
Ska testa från dag 4, det måste funka. Men tänkte ta hälften av ingredienserna fast läst att surdeg blir bättre ju större den är från början, men jag testar. Bra tips att ha den till tårtbottnar som någon hade, måste bli perfekt till en bärtårta, ska också testas:-)Gjorde jordgubbsgräddbakelser ikväll på kakan, mums. Konstigt att jag fick sån energi kvällstid men måste bero på solen. Och tack för receptet, det hade jag inte kvar:-)
Ojjsan, så rejäl salladen har blivit! Vad spanar sfinxerna på då?
Härlig sommarbild! Visst är det skönt att kunna sitta ute och dricka morgonkaffet?!
Petra: Tack, tack :)
Pälstjejerna spanar på precis vad som helst, från minsta myra till travhästar (som kommer farande med sulky efter sig då och då på gamla banvallen).
Jag har inte testat än, men jag tror att man kan frysa Herman, och om det är så så behöver du bara vara fyrfaldigt vän med dig själv ;)
Vårdagjämning: Rapportera gärna om dag 4-köret fungerar!
Vännen Bi som gjorde midsommartårta på Herman utelämnade blockchokladen, och det hela blev en finfin jordgubbstårta :)
Lycka till med dina solenergi-experiment!
Mian: Salladen växer så det knakar, och pälstejerna spanar på vad som helst...de är inte nogräknade.
Eva: Finns inget bättre!
Härligt att kunna njuta i trädgården! Hundarna verkar också njuta!
ojojoj! kolla så fina bladverk det blivit i de trampade pallkragarna :)
den där herman och jag hade nog aldrig blivit särskilt goda vänner, men jag gillar att läsa om honom när han bor hos dig!
krams!
Skicka en kommentar