Idag har jag umgåtts med alla Noras sjundeklassare (6 klasser totalt) i egenskap av gästlärare.
Jag är normalt lite rädd för 13-åringar om de är fler än tre stycken på en och samma gång, så gissa om jag fick ta mod till mig.
I natt drömde jag osammanhängande mardrömmar, och i morse höll jag på att infria dem genom att misslyckas med morgonplaneringen.
Pälstjejerna vägrade att bajsa så tidigt på morgonen så jag fick traska fram och tillbaka innan det äntligen blev något.
Är det något en hund är känslig för så är det krav på sig att "uträtta" något.
Sen blev det rätt kul med alla sjundeklassare. De var lite fladdriga och slängiga så där, men snälla och rätt intresserade.
Jag kopplade upp min digitala ritbräda till skolans projektor, och så visade jag lite hur jag jobbar och hur man på väldigt enkelt sätt kan uttrycka mimik och kroppspråk.
I kväll kände jag mig som ett utskitet plommon när jag kom hem vid 16-tiden. Bara ljudnivån under hela da'n!
Öppnade kylskåpsdörren och hittade matterapi i form av några små söta baby-pak choi som låg och väntade på mig.
Precis vad jag behövde!
På 90-talet odlade jag pak choi, som är en slags asiatisk kål som påminner lite om mangold men är mycket godare.
Så här såg jag ut då. Jag försöker se blasé ut trots att jag antagligen var stolt som en tupp över hur stor och fin min nyskördade pak choi ser ut.
När jag är stressad så hittar jag ett meditativt lugn i köket, speciellt om råvarorna är fina.
Kan de se bättre ut än de här små pak choi jag köpte för några dagar sedan hos kinesen i Örebro?
Dom är pyttesmå, vilket man kanske inte ser på bilden....hmmm.
När jag odlade den stora varianten själv för så många år sedan så visste jag inte riktigt hur jag skulle anrätta den här grönsaken. Jag behandlade den på samma sätt som spenat och mangold, men det är först i kväll som jag har insett hur himla god den är.
Jag behövde alltså grönsaksterapi, så jag googlade och hittade ett recept som jag tyckte såg intressant ut på DN, men valde att göra det lite annorlunda.
Om ni hittar ett paket med baby-pac choi så slå till direkt! Köp!
250 g pak choi
5 dl kycklingfond
3 msk neutral olja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
3 - 4 shiitakesvampar (jag kör med torkade som jag blöter upp i hett vatten några timmar. Skär bort foten och hacka hatten)
1 msk ostronsås
1 msk maizena + 1 msk vatten
Skölj pak choi noga, skär av och ansa "foten" och är huvudena stora så skär dem i bitar.
Koka upp buljongen i en kastrull.
Lägg i de små kålhuvudena och låt koka under lock i 1 min.
Ta upp dem, spar buljongen, och lägg kålen i en het wok med het olja.
Fräs dem lite, och tillsätt sedan vitlöken, ingefäran och svampen.
Fräs lite till, salta.
Tillsätt ostronsåsen och hälften av kycklingbuljongen kålen kokade i först.
Red av med maizenablandnigen tills det blir en lagom simmig sås. Allt kanske inte behövs.
Otroligt gott.
fredag, december 10, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
22 kommentarer:
De asiatiska varianterna på att behandla grönsaker är alldeles för underskattade hos oss! Och tänk så goda lätta såser det blir med litet maizena eller potatismjöl.
Det roliga med ungdomar i den åldern är att de är vetgiriga om man kan få dem intresserade. Det gissar jag att du lyckades med.
Jag insåg inte att det var du på bilden förrän jag läste det. Lintott och kortklippt? Vilka tjusiga grönsaker. Trots att jag här grönsaksutbildad så kände jag inte igen den varianten av kål. Kanske för att det var rätt länge sedan jag fick den utbildningen. Mycket har ju hänt sedan dess på den fronten. Då var persimon och passionsfrukt exotiskt......:-)
Först ge åt skolan och sen åt oss! Man tackar ;-) Jag har en mangold i kylen och den ska jag nu ta rätt på imorgon!
Vilken spännande dag och så kul för eleverna med en ny lärare:-)och de brukar inte vara så farliga de små liven som de ser ut:-). Grönsaken är ny för mig, tror jag i alla fall, så fräsch och vacker den ser ut. För säkert trettio år sen satte jag mängder av mangold på balkongen på skoj bara, tror jag fick några fröpåsar, och de växte något alldeles otroligt i alla lådor och jag visste knappt vad man gjorde med den. Sen har den aldrig mer växt sån fart när jag satt den.
Jag provade att odla en massa sorter av asiatiska bladgrönsaker för några år sedan, bl.a. pak choi. Vi använde ju givetvis inga besprutningsmedel och heller ingen odlingsväv ovanpå.
Först såg allt så jättefint ut och nästa dag slokade var och varannan planta. När jag lyfte upp plantorna så var med MASSOR av kålflugelarver som knaprat i sig rötterna...
Men jag blev väldigt förtjust i denna typ av bladgrönsaker - måste absolut testa i Jans torp nästa år igen.
Vilken frodig trädgård du befinner dig i på bilden! Är det i Hova?
Libbsticka till höger på bilden?
ha ha,,hmmmm känner igen det mesta,,även katter blir helt stolliga när det trycker på, och vill gå ut till komposthögen eller rabatten trotts att låda finnes inne,,efter en halvtimmes klöshot och jamningar lunkar han i väg till lådan ,då han är innekatt kvälls å nattetid. tur att han inte är 3 ggr så stor......den lilla ängelen
har åxå provat på förskolärarjobbet ,,där det ingick praktik på olika förskolor,,själva jobbet och personalen var toppen och kul var det..värre var det närman kom hem och skulle koppla av,tog säkert 2 timmar innan sorlet och surret slutade,,för det kunde gå livat till både vid matbordet,,och när ungarna skulle kläs på vintertid för att gå ut..hjälpta av 2 personal ,,på 8-10 barn, å det samtidigt. hoppade av förskoleseminariet efter 1 år,,,vilket jag ångrar lite idag för trots trötta kvällar trivdes jag...
Som ett utskitet plommon var det! hahaha
Ackja, ungdomar och deras energi, den är så påtaglig. Föredraget var säkert givande för dem och digital ritbräda borde imponera även på den mest sega tonårsgrabb tänker jag?
Vilken vacker grönsak!
och det var en präktig skörd du åstadkommit, fin är du också i all grönska där på bilden.
Förresten, igår inhandlade jag ingredienser till dumplings!!! Inspirerad av dig, ska bli premiär för sådana i vårt kök inom kort.
Trevlig helg!
Haha, ja nog kan det vara skrämmande med trettonåringar i klump ;)
Fast vad kul det måste ha varit att se hur du gör, kan tro att det absolut väckte ett visst intresse (och säkert inspiration hos en del).
Hög igenkänningsfaktor på hundar som inte skiter på beställning. Har ibland vandrat fram och tillbaka så många gånger att vi lika gärna kunnat ta en riktig promenad!
Olgakatt: Jag håller helt med dig om både grönsaker och redning.
Cicki: Sjundeklassarna var faktiskt rätt rara, fast mängden var lite skrämmande ;-)
Några år hade jag snagg - oj vad det var skönt och lätt. Håret torkade på en kvart, nu tar det halva dagen.
Pak Choi är nog fortfarande rätt ovanlig i grönsaksdiskarna så det är inte konstigt att du inte känner igen den. Flera ggr har jag däremot varit med om att unga personer i kassan inte har vetat vad blomkål är ;-)
Eva H-höjden: Mangold borde också bli gott att tillaga så här :-)
Monica: Jag var inte ensam med kidsen, skolans bildlärare var också med som tur var, puhu!
Ja, pak choi är verkligen en snygg grönsak. Jag har bara odlat den en gång, och jag känner igen mig i din beskrivning av mangoldodlingen :-) Jag visste inte heller riktigt hur jag skulle använda den.
Mian: Vilken otur du hade, jag förstår att det inte gav mersmak :-(
Jag minns faktiskt inte om jag använde odlingsväv eller ej, men min pak choiskörd blev fantastisk. Stora, fina kålhuvuden och inte en larv. Vilken tur jag måste ha haft!
Jag hoppas du hade bättre tur med de andra asiaterna! Något du kan rekommendera?
Japp, Hova-trädgården och en stor libbsticka till höger, en skog av riddarsporrar till vänster...och en massa självsådda ståtliga kungsljus lite överallt :-)
Coyoteros: Önskar att även hundar kunde gå på lådan ;-)
Förskolan måste ha en ljudnivå som heter duga, uj uj uj!
Mimio: Jo, många grabbar gick nog igång på den digitala pennan skulle jag tro :-)
För mig var det också en upplevelse att rita digitalt på en storbildsskärm, det fungerade verkligen bra ur undervisningssynpunkt.
Wow - så kul att du ska göra dumplings! Lycka till och trevlig helg!
Mossfolk: Ja, visst kan de vara skrämmande i klump ;-)
Pälstjejerna är inte vana vid att gå ut kl 6 på morgonen så de tog verkligen god tid på sig.
Visst är det som om de känner det på sig, att man bara väntar på att de ska göra ifrån sig?
Jag skulle inte heller kunna göra något i en liknande situation, så jag förstår dem he he... :-)
Rotselleri, palsternacka och kålrot verkar också den nya kassapersonalen ha svårt för.
Cicki: ...och kronärtskocka.
Lever dom bara på hamburgare och pasta?
Ja, jag fattar inte hur lärare öht orkar?
pv berättar ibland om stökiga gymnasieklasser där det skriks hora och annat till varandra .., och där tuffa killar sitter och ägnar sig åt spel på sina mobiler.
Jag hade - lätt - fått blodstörtning ,-)
Grönsaksbilderna? Ja, jag tycker mest att det liknar fänkål, i alla fall bilden längst ner.
Grattis till din fina dag med "småtonåringarna"! Nästa gång blir det väl 15-16-åringar? Mina 15,16 sista år som skolfux tillbringade jag tillsammans med tonåringar fr 13 år och uppåt! Det enda jag möjligen ångrade var att jag inte bytte stadium LÅNGT tidigare. Tonåringar är BÄST! Skitjobbiga stundtals men definitivt roligast att undervisa. (OK för det mesta då ;))).Visst hade du roligt, väl?
Dina pak choi på tallriken ser verkligen läckra ut! MMMMM.
Elisabet: Såna ungar som pv berättar om hade jag fasat för - men så var de inte på den här skolan. De var faktiskt väldigt rara. Det var öht en trevlig stämning det lilla jag såg.
Lisette: De här klasserna var väldigt trevliga och ja - jag hade faktiskt rätt kul :-)
Jag beundrar verkligen alla entusiastiska och generösa lärare för själv blev jag helt utpumpad efter bara en enda dag.
Det var också roligt att träffa bildlärarna som liksom du tyckte att ungarna i den här åldern är toppen.
Jag minns dig väl som tuch-blonderad sluggo. Jag tycker det var skitsnyggt, men du föll till föga för grabbarnas önskemål om ljuva lockar. Ack den som hade anlag för såna....:-)
Du är som min make, stressar av i köket och med matlagning. När han går upp i varv, så varvar han ner med att skapa mat.
Tack för tips om god mat och vad som skall odlas till sommaren hos oss:D
Karin: Tack detsamma, jag tycker du var jättesnygg i snagg...
Pettas: Jag är aldrig så mycket i nuet som när jag lagar mat. Kan tänka mig att det är vad din man upplever också?
Jag ska odla pak choi i sommar, sen är det bara att hålla tummarna så att man inte råkar ut för kållarverna som Mian berättade om :-/
Jag har något i bakhuvudet att om man odlar lök mellan kålen så slipper man kållarverna. Eller så är det något annat som löken tar bort. Mian kan säkert det här bättre. Jag försökte mig på broccoli ett år men de åt kållarverna upp.
Cicki: Tack för tips. Kålfjärilslarver har vi haft också, dom äter upp bladen, men detta var kålFLUGElarver som angriper själva rötterna på plantorna. Kanske funkar det avskräckande med lökodling i närheten även på dessa skadedjur.
Vi är jättedåliga på att kolla sånt här innan vi sår...och då blir det som det blir :)
Mian: Jag är inte helt hundra på att rådet är riktigt. Kan man inte kolla sånt här på nätet?
Mian: Nu har jag läst på lite om kålflugor. Kom på att jag har en trädgårdsbok. Där står det att markväv skyddar just mot kålflugan. Den måste ligga på ända fram till skörd.
Jag ska kolla om jag hittar något mer knep i den boken.
Cicki: Gissa om jag tänker använda fiberduk i sommar ;-)
Skicka en kommentar