Idag har vi gjort korv i Bi och Bos kök.
Bara att komma ner dit var ett äventyr i sig eftersom det har snöat så kolossalt och ingen hade hunnit ploga. Håkan och jag hade med oss vår hushållsapparat och ingredienser. Det vägde en hel del så vi tog bilen och gav järnet.
Gasade och kom igenom snövallen, slirade nerför den oplogade backen och kom fram ordentligt.
Bi och Bo har ett så härligt stort kök, så man kan utan vidare vara fyra stycken korvtillverkare.
Vi började med renblodskorven. Jag har tidigare i år fått renblod av den snälla bloggvännen Ingela från Lappland, och nu skulle det äntligen bli av.
Lika proffsigt som uppe i Lappland såg inte vår korvtillverkning ut, men vi geggade och provstekte smeten och diskuterade livligt vad vi ville tillföra.
Det åkte i ett paket stekt bacon, julöl istället för vatten och färskriven ingefära utöver det som stod i receptet, sen blev vi nöjda.
En himla massa korv blev det, och oj vad de svällde när de kom i vattnet. En hel timme skulle de koka.
De såg ut som små valrossfoster...
HJÄLP! Vad hände?
De sväller och sväller och vi inser att vi skulle ha haft två stora kastruller istället för bara en.
Vi lägger på locket som dinglar i luften och under timmen de sjuder så hinner tre korvar explodera...men resten klarar sig.
Sen fortsätter vi med lammkorven som är en stekkorv. Receptet hittade vi i Coops tidning mersmak, nr 11. Vi gör varsin sats och Bosse tillsätter sweet chilisås medan Håkan och jag hackar ner lite ansjovis i våran.
Vi gör stekprov och bägge blir jättegoda. Mums!
Här ligger renblodskorvarna och tar igen sig i en vacker spillkum som Bi naturligtvis har drejat själv.
Bi tycker korvarna liknar stora rödbetor men ju mer de kallnar ju svartare blir de.
Liksom Stribergkvällen...
När vi kom hem så gissa vilka som begravde huvudena i korvkassarna och sniffade hänfört?
Det blev lite smet över av blodkorven, så den stekte jag upp till pälstjejerna. Här sitter de och stirrar på Håkan och väntar på lite action i form av matutdelning.
Håkan - kom igen!
söndag, december 19, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
30 kommentarer:
I jul ska vi hämta en halv ren hos dr Böhlander. Hennes pappas kusin är same och har renar ..., gissa, om det ska ätas smarriga middagar i vår!
Imponerad av era stiliga korvar!
Elisabet: Det låter verkligen lyxigt med en halv ren :-)
Jag har fått en rå renstek en gång, och jag minns än idag hur god den var att äta av direkt från kylskåpet flera dagar efter själva middagen. Det är då de flesta andra stekar börjar bli torra och tråkiga.
Men rensteken - såååå mör och såååå god även kall.
ho ho hii,,fullt ös se jag i korvmakeriet..
du fråga om mina erfarenheter om salamitillverkning,,,det jag vet är att själva torkningen är det lurigast,för ett bra resultat,,själva stopningen är inte så svårt....en liten roliggrej är att jag lyckades alldra bäst,,första gången,,när jag inte kunde nåt om salami tillverkning..
det finns en del på nätet..
här får du några förslag..
googla på ,,salsus,,där finns hundratals recept från hela världen.
googla på ..tråden för oss som älskar salami..,, där finns en del sammlad erfarenhet..
sök även på..www.wannerdt.com
lycka till.
Suck!!!!
På tal om torkning har jag haft lyckan att ha varit med om ett äkta norskt stabbur på landet, där hemmagjord spekepølse hängde i taket. Kolsvarta stenhårda korvar som man skar flisor av. Härligt! Bröd bakades i stort degtråg av trä och sylt och annas förvarades i källaren, dit man kom genom att lyfta upp en svintung golvlucka i köket. Otroligt spännande.
Det där är säkert smaskigare än korven jag köpte på Coop i dag ; )
Vad fick korven för betyg av pälstjejerna?
Coyoteros: Fullt ös som sagt :-)
Det är kul med korvtillverkning.
Jag tänkte göra en till sats med den goda lammkorven i morgon, och hänga två stycken bara som test i pannrummet...att lufttorka...vad tror du om det?
Stort tack för intressanta sökförslag på google!
Mira: Avsmak eller vällust?
ab: Det där låter väldigt intressant. Minns du om det fanns en värmekälla i det norska stabburet?
Så mycket kunskap om gamm-mat har gått förlorad, och jag vet ingenting om lufttorkad korv.
Jag antar att vi inte kan hänga upp korvar i taket i köket här...men kanske i pannrummet där vi med stor framgång har torkat all chiliskörd i år?
Det du skriver om degtråg av trä, det känner jag igen. Jag tror t o m att jäspartiklarna fanns kvar i träkärlen till nästa bak, och ingen ny jästtillsats behövde tillföras.
Jag kanske har fel...
Petra: Ten points, dix points - säger den pälsbeklädda Stribergsjuryn och ser sig ivrigt om efter mer! Ögonen går i kors av upphetsning.
Hos mej blir det ingen korv i år, du vet ju varför. Pappa var förbi i måndags kväll och berättade att han hade köpt fina fjälster i ICA-butiken och tyckte att jag kunde passa på när det fanns, så vi kunde sälla till med korvkok nån dag. Jag kom precis ut ur affären i torsdags när mamma ringde och berättade vad som hade hänt. Min första tanke var "nej, det går ju inte, jag har ju köpt fjälster". Så tokigt det kan bli.
Om ditt korvkok: Det står ju i receptet "Stoppa ganska löst" och "största grytan". Du får stoppa ännu lösare och använda två grytor nästa gång.
Spännande med julöl och ingefära. Hoppas att du skriver ett omdöme sen. Jag hade också tänkt prova nån gång med lite exotiska kryddor, stjärnanis tror jag på.
Oh, vad du/ni är flitig/a! Jag har gjort korv några gånger med min mor. Fransk vitlökskorv vill jag minnas. Den stektes i ugn. Jisses så god. Och så huslig man kände sig.
Vad roligt att laga något så från början. Jag förstår att pälstjejerna nästan svimmade av lycka. Mera korv, mera korv!
Hälsa Bi och Bo!
Oj så roligt vi hade på den tiden vi också gjorde korv! Men vi gjorde en sort som vi kallade julkorv, rätt och slätt. Det var en mycket god grynkorv med mycket kött och lite gryn. Hälften av vad dem brukade vi lämna in hos "slaktaren" för rökning och fick tillbaka den som en sorts smörgåskorv, liknande den som brukar kallas småländsk lökkorv. Du kan kolla på min blogg hur roligt vi hade.Inte alls så pedagogiskt som dina bilder förstås ;)
Ingela: Jag hade dig och din pappa i bakhuvudet hela tiden vi gjorde den här korven idag.
Jag läste att din pappa bara blev 75, och det är ju ingen ålder egentligen nuförtiden.
Min pappa blev 87, men de sista åren hade jag velat vara utan...
Vi stoppade verkligen löst, men jag tror att det blev för trångt i grytan helt enkelt. De korvar som exploderade bibehöll formen i alla fall, så vi käkar dom också :-)
Jag kommer att skriva ett mer nyanserat omdöme på min nya matblogg - får jag lägga ut ditt grundrecept?
Kesu: Lammkorven steks också i ungnen, och det är rejält med vitlök i de små körvarna ;-)
Ja, det är kul att laga något från scratch - och lammen kommer dessutom från byn.
Har du kvar korvreceptet, undrar nyfiken?
Lisette: Jag ska genast gå in på din blogg och kolla.
Vi kanske borde dela med oss av en massa korvrecept som har legat i släkten?
Vi har inte gjort korv på några år, men kommer säkert igång igen, kanske till nästa jul. Det är en rolig syssla för att inte tala om så gott det blir...
Njut av läckerheterna!
Har jag kvar receptet? Hm, hm, hm. Där satte du mig på korvgrytskanten. Vi ska ju ner till far snart igen. om ett par dagar. Då ska vi röja och rensa. Jag har tagit på mig att gå igenom skåpet där jag vet att många recept sparats. Vill minnas att körvreceptet kom ur Allt om Mat. OM det finns kvar, ligger det där. Jag ber att få återkomma i saken.
Byta korvrecept låter som en GOD idé. Vi kanske ska köra ihop en korvstopparhelg också. Jisses, uppslagen tar aldrig slut. Tack och lov för det!
Det ser ut som en härlig gemenskap i spisvärmen. Det låter väldigt läckert alltihopa.
Ni är som tagna ur en katalog från forna dagars julstök. En tid då allt var hemmagjort. Det ser ut att ha varit varmt och gott i Bi och Bos kök. Kul att ni har så trevliga grannar.
Maten lockar inte en vegetarian, men det hela ser ändå väldigt spännande ut, själva görandet, med valrossar och rödbetor och annat explosivt. Hundarna ser ut att se så snälla och fina ut som de bara kan, inför läckerheterna.
i pannrummet..?? är det inte lite för varmt där,,ska man tro experterna så ska det vara helst 14 till 18gr i luftig torr miljö,,och i salami ska fetthalten vara minst 30 procent,,för att inte korven ska bli stenhård..men prova i pannrummet,,resultatet vet man ju inte i förväg..
själv brukar jag köpa salami från ..ungersk mat.se..mycket seriöst företag och äkta god vara..
Vad ni hinner med! Vad ni får gjort! Vad det ser himmelskt gott ut!!!!
Glömde 1: En eloge till fotografen - Håkan? - som tagit bilden lite ovanifrån av korvstopparna B och C.
Glömde 2: Korvflickor är rasande mycket snyggare och roligare än kaffeflickor ;)
Pettas: Ja, det är verkligen en rolig syssla som man gör alldeles för sällan.
Kesu: He he, en korvstoppningshelg låter bara för kul :-) Det är verkligen roligt att göra saker tillsammans :-D
Cicki: Ja, det var varmt på flera sätt i köket :-)
SlöjdLena: Trevligare grannar får man leta efter :-)
Jag förstår att den här typen av mat inte faller en vegetarian på läppen precis. Undrar om det går att göra vegetarisk korv?
Vi äter faktiskt väldigt mycket grönsaker hos oss, många middagar blir helt vegetariska utan att vi tänker på det.
Coyoteros: Aha, där rök den snilleblixten ;-) Jag får läsa på.
Tack för länken till ungersk mat, oj så mycket kul dom hade!
Vad sägs om en tub med sandwichcrème med ungersk korv? ;-)
Eva: Roligt och gott - en bra kombination :-)
Kesu: Visst är det Håkan som tagit den första bilden :-) Han är himla bra med kameran.
Bi och jag ser verkligen sammanbitna ut, men vi var väl så koncentrerade he he...
Korvflickor - ha ha :-D
Jag är grymt impad... det ser så mysigt ut! Mitt julpyntande kom av sig helt när jag fick en härlig melodi att sätta ord till...
Men jag hinner nog ifatt - fast korv har jag inte gjort på 32 år! Och kommer nog aldrig mer att göra...
Bloggblad: Det är öht kul att göra saker tillsammans, både Bi och jag har ju ensamma jobb.
Det måste vara väldigt inspirerande att få sätta text till en melodi som man gillar...men det låter svårt för en utomstående ;-)
Nej va roligt med egen korvtillverkning! Låter som ni fick till goda körvs. Om korvtillverkning någon gång blir aktuellt här, så kommer du få receptförfrågan från mig. Vilket lyxigt tillskott på julbordet. :-D
Jag är verkligen impad
... och korvälskare!! Till jul ska det vara "värmlandskorv" som det heter på svenska,joläppelkôrv på fryksdalska.Mamma gjorde alltid sån och det är mycket potatis(därav namnet)i så den blev gråsvart och såg inte så aptitlig ut.
När man köper den så är nåt "E" tillsatt så den inte svartnar.
Tänk om man skulle ta och kôrva!
Emma: Jag har inte gjort så många olika korvar själv, men jag har en stor receptsamling från en granne jag hade nere i Västergötland när jag hade torp där. Vi brukade göra korv tillsammans.
Jag tänkte jag skulle gå igenom dem...så de finns här när du vill ha.
Moster Ma: Här var det potatis i bägge korvrecepten, en med kokt och en med råriven.
Ja, det är skönt att sätta tänderna i en korv som man vet vad den innehåller.
Jag tror korvstoppning är overkurs för mig men minns nu jag "hjalpte" mamma som barn. Sa fina korvar och vovvarna verkar valdigt suktade:-) Vilket bra hus vi bor i tanker de:-) Juliga halsningar fran ett kallt Sheffield, ska ut och leta flanellpyjamas, det ar ovanligt kallt i England och att jag tog mig hit igarkvall var ett aventyr i sig;-)
ursäkta christina,,från det ena till det tredje.
nu funkar alla mesklockor i tägåårn,,även dom röda med vita prickar,,det tog några dar innan fåglarna tordes dit,,,så lite sanning i varningssignal kanske det är??????? för dom blåa högg dom in på stört...hmmmmm
Monica: Det är busenkelt att göra korv, men lite geggigt ;-)
Jag kan tänka mig att det var ett äventyr att ta sig till Sheffield i dessa dagar ;-)
Flanellpyjamas låter som en klok investering - jag borde också skaffa en.
Coyoteros: Så intressant att de var lite misstänksamma mot flugsvampsklockan!
Och här har vi köpt en kokosnöt som vi inte har sågat itu än...
En dramatisk korvstoppardag på min ära.
Skaffaren: He he, ja blodkorvarna levde ett liv för sig ;-)
Man äter gott i Frankrike men det är ingen brist på god mat i Striberg heller tydligen. Hemlagad korv! Mums!
Skicka en kommentar