söndag, november 01, 2009

Hurra - nu blir det brödbak i Järnboås igen!


För några år sedan fick vi vara med om att baka vedugnsgräddat bröd tillsammans med vänner och bekanta. Här kan ni läsa om den härliga upplevelsen!

Nu är det snart dags igen om några veckor, och jag beställde genast den här efterlängtade boken, som just har kommit ut.



Den är skriven av den entusiastiske brödbloggaren Martin Johansson, vars blogg heter Pain de Martin.
Han har hunnit blogga om bröd några år, och har säkert lärt halva Sveriges befolkning att baka surdegsbröd vid det här laget.

Den här gången ska vi komma väl förberedda, hoppas jag, med rejäla surdegar som bubblar och jäser i stora plastlådor.

18 kommentarer:

Kesu sa...

Herregud så gott! Och roligt! När smäller och knäpper det i vedugnen nästa gång???

Petra sa...

hmm......känner doften av nybakt bröd ända hit.

Elisabet. sa...

Hos min äldsta dotters svärföräldrar finns en gammaldags bagarstuga .., ute på landet.

Det bakas inte surdegsbröd, men väl mjukt tunnbröd som smakar HIMMELSKT gott!

Helst ljummet .., så där så smöret smälter och rinner.

Turtlan sa...

Å så got!!!

Vilken doft det måste vara!

Kan du lägga ut lite doft från baket på Din blogg... om det går...?

Kanske svårt....?

Cicki sa...

Vad trevligt det låter. Du vet ju min passion för surdegsbröd....:-)

Eva H-höjden sa...

Härligt!!!

Mian sa...

Jag har kikat många ggr på Martins brödblogg. Men jag är verkligen urusel på att baka, alldeles för otålig.
Bikarbonatbröd - det är min övre nivå ungefär :)
Min mor bakar dock mycket gott bröd - men denna egenskap tycks man inte ärva...

Anita sa...

Lycka till med brödbaket, Christina!

Det är ett av höstens mest roliga upplevelser tycker jag, som bakat varje höst i vår bagarstuga... Förhoppningsvis blir det i år också!

Lisette sa...

Instämmer med tidigare. Det doftar ända hit.
Surbröd har jag aldrig riktigt fixat. Jag printade faktiskt ut några sidor från Martins hemsida för att starta en surdeg häromsistens. Men jag misslyckades tyvärr å det skändligaste. Det blev bara en sur klet som inte gick att ha.Kan man kanske få tigga sig till en slatt??
Och så måste jag få säga att Mian inte alls är urdålig på att baka! Men dåligt tålamod har hon;)

Christina sa...

Kesu: Någon helg i slutet av november så jag har lite tid att läsa på om surdegar :)

Petra: Finns det någon godare doft?

Elisabet: Precis så ska man äta nybakat bröd - mums!

Turtlegirl: Jag får skicka ut såna där doftkort som ni får skrapa på medan ni läser brödbaksinlägget senare ;)

Cicki: Jag har bara bakat surdeg någon gång, men inte fått riktig kläm på det där med klattarna man kan frysa in och använda nästa gång.

Eva H-höjden: Härligt var ordet!

Mian: He he, men allt bröd är ju gott när det är riktigt färskt :)

Smulan: Så härligt det låter Smulan!
Den här gången ska jag lägga allt på minnet så att jag kanske vågar använda bakugnen vi har på stationen.

Lisette: Nej, jag har heller inte fått riktig kläm på surdeg och det där med klattarna man spar till nästa bak. Patrice, fransmannen som tar livet av teddybjörnar, är fena på att baka bröd. Han tar vad han har, russin, aprikoser eller vad som helst som kan börja jäsa...och så bakar han. Jag tror aldrig han köper jäst.

Lisette sa...

Ja men så är det ju. En del bara kan.

Evas blogg sa...

Jag har inte läst hans blogg eller bok men jag har en surdegskultur som bubblar i kylskåpet. Gjorde den för ett antal veckor sen (recept från en Året Runt som jag fick av mamma). En dag i veckan bakar jag tre underbara bröd, dock inte i vedugn. I morgon är det dags igen. När vi bodde på landet hade vi en egen bagarstuga. Underbart är det att baka i en sådan.

Christina sa...

Lisette: Dä ä orättvist ;)

Eva: Ja, jag såg bilden på din fina surdegskultur :)
Jag kan tänka mig att ett Året Runt-recept beskriver på ett enklare sätt än dessa brödböcker gör.
Jag köpte Hedhs bok om surdegsbröd, men den var så komplicerad så den lever ett bortglömt liv i bokhyllan.

Du skulle inte kunna tänka dig att skicka mig ditt recept?
Om du orkar förstås!
Det är precis så där jag skulle vilja ha det, baka en dag i veckan och slänga till kulturen lite föda under tiden ;)

Cecilia i Houston sa...

Min pappa bakade mycket under mina tonar, det var hans hobby helt enkelt tillsammans med cyklingen. Utovandet av bada aktiviteterna blev nagot fanatiskt efter ett tag... Naval, vad jag skulle saga var att han bakade valdigt gott surdegsbrod ett tag men blev mer och mer intresserad av rag/korn/annat grovt mjol tills broden blev megakompakta och familjen protesterade hogljutt! Han tvangs blanda in lite mera vetemjol i broden. Det var tuggmotstand som hette duga i hans brod ett tag dar :-). Det av hans brod som jag gillar bast ar gjort pa vetemjol med bade surdeg och jast (tror jag...)- underbart segt. Jag ar inte sa fortjust i brod egentligen (eller mackor snarare), men nar jag halsar pa hemma i Sverige sa brukar jag be pappa baka for han blir sa glad (och da blir jag glad).

Evas blogg sa...

Självklart ska du få receptet!! Om en stund. Eller i morgon.

Christina sa...

Cecilia i Houston: Visst är det lite underligt att det finns så många män som verkligen gillar att baka bröd?
Jag känner flera som din pappa, som just bakar med en sådan entusiasm och experimentlusta.
Tyvärr hör inte Håkan till den skaran ;P
Jag ler stort när jag läser vilken familjekonflikt det blev, vilket slags bröd din pappa skulle baka :D

Eva: Oj vad du är snäll!!!
Ta det när du känner att du har tid!

Evas blogg sa...

Receptet är nedskrivet och mailat nu.

Bröd recept sa...

Mmm.. detta är numera mitt personliga favorit brödrecept!