lördag, maj 12, 2012

Älskade nässlor

Nässelterrin med inbakat löskokt ägg
Nu är det vår och hög tid för nässlor!
Det blogginlägg som jag har fått mest Google-träffar på under åren är tveklöst det om mammas underbara nässelsoppa som du förresten hittar recept på här.
Varje vår är det fullt med sökträffar på mammas soppa, och jag föreställer mig att det står folk i hela Sverige och lagar just hennes recept. En både mysig och lätt absurd tanke.

Nässlor är verkligen otroligt gott och hade de inte varit alldeles gratis så hade de varit betraktade som världens delikatess, det är jag övertygad om.

I år har jag gjort lite andra saker med nässlorna än bara soppa. Bilden ovan föreställer mitt första försök att göra en terrin på nässlor och gömma ett löskokt ägg inuti.
Det blev väldigt lyckat om jag får säga det själv, även om jag gjorde det på överbliven nässelsoppa första gången.
Nu har jag gjort det en gång till och gjort ett koncentrerat nässelkok och inte lika finfördelat - mycket godare.

Den här satsen räcker till fem formar som innehåller 1,5 dl. De ska ha plats för ett ägg.

3 gelatinblad
5 löskokta ägg, skalade
en knippa hackad gräslök
2,5 dl förvällda nässlor
2,5 dl grädde
en halv kycklingbuljongtärning
salt, vitpeppar

Blötlägg gelatinbladen. Koka äggen som ni vill ha dom, jag föredrar dom löskokta så att gulan rinner ut när man skär i terrinen. 
Förväll gräslöken i kokhett vatten 15 sek, skölj genast i kallt vatten.
Lägg nässlor i lite vatten och koka under lock i 5 min.
Kör grädden och gräslöken i mixern en stund, slå sedan på 2,5 dl lätt avrunna nässlor och en halv buljongtärning och mixa helt lätt.
Häll blandningen i en kastrull och lägg i de urkramade gelatinbladen och värm tills de smälter.
Häll sedan en slatt i en av de oljade formarna, lägg i ett ägg och slå sedan på så att det täcker ägget.
Gör samma sak med resterande formar.
Sätt in i kylskåpet och vänta tills de stelnar.

När det är dags att stjälpa upp formarna kan du bara doppa dem i hett vatten en stund, så släpper de från formen.

Jag har serverat en sås till som jag har gjort av crème fraiche, lite majonäs och stenbitsrom.

I kväll gjorde jag också en pesto på nässlor, och den blev också väldigt god. Jag gjorde helt enkelt som en vanlig pesto, bytte bara ut basilika mot förvällda nässlor.

Nässelpesto
För första gången använde jag Kung Markattas kycklingbuljong, och oj vad paff jag blev när jag jämförde innehållsförteckningen med Knorrs!
Knorrs innehåller en uppsjö av saker som knappt går att uttala; mononatriumglutamat,  dinatriumguanylat, E310, E320 och annat äckelpäck, medan Kung Markattas är helt ekologisk.
De tärningar jag hade kvar av Knorrs hamnade i soporna.

Ekologisk buljong


17 kommentarer:

Cicki sa...

Gud så gott det låter. Måste kolla vart man kan hitta Kung Markattas buljongtärningar. Jag vet att vi hade andra produkter av Kung Markatta när jag jobbade på Konsum. Så det är kanske där jag ska leta.

Mian sa...

Terrin - så elegant!

Jag brukar köpa sån där ekologisk glutamatfri pulverbuljong på hälsokostaffären, den innehåller inga konstigheter

Lena H sa...

Tack för det tipset. Vi var just ute i huset och grävde ner diverse blommor. Där finns fullt av nässlor, nu ska vi tänka på vilket matförråd det kommer att innebära vårarna framöver.

Ingela sa...

Här i hålan togs tyvärr Kung Markattas tärningar ur sortimentet när koopra byggdes om i fjol. Man får bunkra när man besöker större orter.

Monet sa...

Underbart inspirerande inlägg. Här i Provence har jag inte sett en nässla. Men kanske färska små spenatblad kan fungera? Eller vad kan man hitta i den franska naturen som just nu innehåller de hatade spanska nålgräsen och just inget annat?

Bara att hitta gelatinblad här har varit en bedrift för att inte tala om jordnötssmör som förstås inte heter något på franska utan "peanutbutter" och ligger längst ner i en hylla för exotiska varor.

reneesfotoblogg sa...

Markatta får det bli efter detta!

Vonkis sa...

Hade jag bara tillgång på nässlor så...

Christina sa...

Cicki: Jag minns inte ens var jag köpte dem, men jag ska hålla utkik för aldrig att jag köper Knorrs igen.Kung Markatta har dessutom mycket trevligare konsistens, för att inte tala om smaken.

Mian: Klokt, jag vaknade sent, men bättre sent än aldrig.

Lena H: Ja, det gäller att se det från den ljusa sidan ;-) Sen tyder ju nässlor på god matjord också...

Ingela: Så synd, men de håller ett tag så det går ju att bunkra.

Monet: Du kan säkert göra terrinen på färsk spenat.Synd att det inte går att använda det avskyvärda nålgräset till ngt vettigt så att det fanns något positivt med växten.
Jaså, är det svårt att hitta gelatin, fransmännen som är så glada i små aptitretare med geléer. Undrar vad de använder i så fall?

Renée: Amen.

Vonkis: Ja, det är inte alldeles lätt i en stad att hitta nässlor utan bilavgaser, smuts och hundkiss :-(

Monica sa...

Så gott och vackert! Terrinen ser väldigt avancerad ut:-), och pesto är ju en jättebra idé att göra på nässlor!

Christina sa...

Monica: Terrinen är inte alls särskilt avancerad, den är lätt att göra och går fort.
Peston åt vi i går och den blev verkligen ett gott alternativ till basilikapesto :-)

Ulrika sa...

Jag har aldrig smakat nässelsoppa faktiskt... :-)

Tack för tips om buljongen, den ska jag köpa! Använder ytterst sällan buljong just för att jag en gång läste innehållsförteckning och blev rent ut sagt äcklad.

Hundprommis i veckan kanske? Bra du hojtar, jag har jobbat som en galning på sistone och nästan glömt allt annat.
Nu är jag sjuk idag så vi får avvakta och se, men i alla fall så promenerar jag gärna och så snart vi kan. :-)

olgakatt sa...

Nu lockade du mig nästan - men bara nästan - till nässlor!
Har svurit en helig ed att ALDRIG plocka nässlor, nämligen. Tvingades som barn att plocka till soppa som jag inte gillade och UTAN handskar. " såna små bränns inte" sa mor. Som alltid plockade med en plastpåse emellan senare när jag var gammal nog att våga tvärvägra.
Däremot gör jag gärna paj på kirskål....

Mira sa...

Mumsich! Skattade rabatten på de knubbigaste för ett par veckor sen. Kanske det kommit upp nya som kan bli terrin! Tack för receptet. Och det känns lite rörande det där med mammans nässelsoppa som är ute på turné.

Bloggblad sa...

Det var avancerat... jag har gjort soppa tre gånger i år, från rabatten... men nu är de förvuxna och ska rensas bort snarast.

Nässelpesto prövade jag förra året - kanongott! Jag tror att jag har kvar lite i frysen än. Även persiljepesto gjorde jag då.

Men nu ska det bara vilas.... det tar på krafterna att vara ute och resa - körresa är visserligen jätteroligt, men inte direkt vilsamt.

Christina sa...

Ulrika: Om du gillar spenat så tror jag du gillar nässlor.
Jag har varit bortrest några dagar, men gärna hundpromenad i slutet av veckan, jag messar dig! Hoppas du redan har kryat på dig!

olgakatt: Med såna barndomsminnen som dina förstår jag fullständigt att nässelplockning inte står överst på din 'har-lust-att-göra-lista' ;-)
Visst bränns nässelskott, jag plockar alltid med tunna handskar.
Kirskål har jag länge tänkt testa i köket, men det har aldrig blivit av - mycket beroende på att det aldrig har funnits kirskål någonstans där jag har bott (trädgårdar alltså).

Mira: Ja, det är väldigt smaskigt faktiskt, och inte blir det sämre av att man vet hur nyttigt det är ;-)

Bloggblad: Rensa bort dom du bara, de kommer ju igen om man säger så ;-)
Ska kika in hos dig senare och kolla om du lagt ut något om körresan :-)

Cicki sa...

Jag köpte Kung Markattas buljongtärningar idag. Kyckling- och grönsaksbuljong. Det var på Coop Forum eller OBS som jag fortfarande vill kalla det.....:-)

Christina sa...

Cicki: Toppen, jag kommer att hålla ögonen öppna efter dem, och köpa alla sorter.