tisdag, maj 15, 2012

Zucchiniblommor - mums!

Idag skolade jag om mina två olika sorters zucchiniplantor som inte ser mycket ut för världen än så länge, men vänta bara!
Det går inte ett år utan att jag odlar zucchini, tycker den är så lättodlad, ger rika skördar och är så användbar i köket.
När jag var ung bodde jag två somrar i ett ateljéhus utanför Florens och där lärde jag mig att tillaga plantans blommor, fiori di Zucca som är en riktig delikatess.
I Italien säljs blommorna i stora lådor på varje torgmarknad värd namnet, och blommorna var anledningen till att jag började odla zucchini en gång i tiden. Ja, sen upptäckte jag ju hur god frukten var i sig självt, vilket inte gjorde saken sämre precis.

I höstas läste jag att det finns en särskild blomsterzucchini som mest utvecklar en massa blommor men nästan inga frukter.. Det är den de använder i Italien tydligen, för skattar man vanliga zucchiniplantor för hårt så utvecklar den varken blommor eller frukt till slut.

Jag hittade frö till blomsterzucchini här.

Fyllda hanblommor
Jag brukar fritera blommorna, men förra sommaren började jag fylla dem som omväxling.
Det finns många recept på fyllning, men vår favorit blev ett recept jag hittade i Jamie Olivers 'Fyra årstider i köket'. Receptet finns längst ner i det här inlägget.
Jag brukar plocka hanblommorna, det är de med smal stjälk som syns på bilden ovan.

Fyllda honblommor

Ibland plockar jag honblommorna när de har utvecklat en liten späd bebis-zucchini, och fyller dem.
Man får vara försiktig så den lilla zucchinin sitter kvar på blomman och följer med ner i frityrbadet.







Recept på fyllda zucchiniblommor, fiori di Zucca

Ett gäng zucchiniblommor, ungefär lika många som på bilden

Fyllning:
200 g ricottaost (jag brukar ta hela asken, tror den innehåller 250 g)
en nypa riven muskot
en liten näve riven parmesan
rivet skal från en ekologisk citron
bladen från en liten knippa mynta, finhackade
1 chilifrukt, utkärnad och mycket finhackad
flingsalt och nymalen svartpeppar

Frityrsmeten:
200 g vetemjöl
en rejäl nypa salt
3,5 dl torrt kylskåpskallt vitt vin(eller kolsyrat mineralvatten)

Öppna blommorna försiktigt och nyp bort ståndare och pistiller (de smakar beskt). Fyll blommorna med ricottaröran. Bäst är att använda en spritspåse eller en plastpåse som du klipper av ena hörnet på.
Hetta upp olja i en frityrgryta till ca 180° och doppa blommorna i smeten och lägg försiktigt ner dem några i taget. Låt dem bli lite gyllene och frasiga och ta sedan upp dem och låt rinna av på några tidningar med några lager hushållspapper. Salta direkt.

De är jättegoda att äta som de är men ännu godare till en bit grillat kött en varm sommarkväll.

Ankbröst med fyllda zucchiniblommor

17 kommentarer:

Elisabet. sa...

Du är inget mindre än makalös, hälsar hon som tycker att varm korv med bröd är en delikatess ,-)

Vonkis sa...

Har du aldrig funderat på att ge ut en kokbok?

Evas blogg sa...

Tack för tipset! Jag hade ingen aning om att man kunde använda blommorna, som jag alltid slänger.

Cicki sa...

Du är helt otrolig när det gäller sån där pillrig mat, alltså där man ska pilla och ha sig.....:-)

Jag tyckte också sånt var kul förr men numera får jag ont om jag står längre än en kvart i taget.

Gott verkar det i alla fall att vara.

Christina sa...

Elisabet: Jag tycker också varm korv med bröd är en delikatess, helst med en halv portion räksallad ;-)

Vonkis: Ha ha, nej det har jag inte, eller rättare sagt så var vi tre kompisar som funderade på det för några år sedan men det rann ut i sanden som så mycket annat;-)

Evas blogg: Du behöver ingen frityrgryta heller om du låter bli att fylla blommorna. Doppa dem i smeten och stek dem i mycket olja i en stekpanna. Vänd dem när de är krispiga, et voila!

Cicki: Du slår huv'et på spiken, ju pilligare ju roligare tycker jag.
Jag gillar tanken på paket som gömmer något inuti...
Och det ÄR gott med friterade blommor, supergott!

olgakatt sa...

Såg ett TV program där man tillagade blommorna; låter väldigt gott. Men jag, som annars har gröna fingrar KAN INTE ODLA squash! De bara ruttnar som små ämnen och hela plantan ser urtaskig ut. Har försökt många gånger men nu gett upp. Men vitlök går bra....

Cecilia i Houston sa...

Jag har aldrig lagat mat med squashblommor sjalv (och jag har ingen tradgard, men jag tror att det finns att kopa under sasong i en av vara mer valsorterade supermarkets har) men min favorit bland de mexikanska restaurangerna har (riktig mexikansk, inte tex-mex) har specialmeny under sasong: http://www.hugosrestaurant.net/events/squashblossom.html
Visst verkar det gott?! Resten av menyn gar inte av for hackor heller :-).

Pettas sa...

Här älskar vi också zucchini, både blommor och frukter. En enormt mångsidig matgrönsak. Det blir nog en del frön satta ännu under maj...plantorna såg du redan igår på min blogg:)

Fina bilder! Håller med om att du borde ge ut en kokbok

reneesfotoblogg sa...

Tycker det är lite motigt att knipsa av blommorna ska jag erkänna, lika svårt som att gallra bland äpplekarten och annan frukt för att ge plats.
Nu är det för sent men nästa år ska jag nog försöka få tag på dom fröna. Tack för tipset.

Christina sa...

olgakatt: Ja, jag vet ju att du har gröna fingrar, minns fortfarande bilder från ditt prunkande uterum!
Undrar vad som går fel med dina zucchinis?
I år är första året som jag testar att odla vitlök 'på riktigt vis' och de kommer fint. Det ska bli spännande att se hur stora de blir.
Hur gödslar du dem under säsongen?

Cecilia i Houston: Du milde tid - en hel meny med bara zucchiniblommor!!! Eller Flor de Calabaza som jag nu har lärt mig att det heter på mexikanska;-)
Jag sitter här och dreglar medan jag försöker föreställa mig hur det smakar med getostfyllda blommor...och så många tvärt-om-fyllningar det finns; chilipeppar fyllda med zucchiniblommor t ex, festligt!
Vilken mångfald ni verkar ha bland restaurangutbudet i Houston!

Pettas: Ja, det är verkligen en mångsidig grönsak och jag såg dina plantor på bloggen, det var samma storlek som på mina. Vi har haft en ovanligt kall maj månad, men det har väl ni med antar jag?
Nja, kokbok och kokbok, det här receptet hade jag ju snott från Jamie Oliver ;-)

Renée: Jag håller helt med dig, det känns motigt att knipsa blommorna så därför brukar jag ha fler plantor än vi skulle behöva om vi bara var ute efter frukterna.
Jag gör säkert ett inlägg senare i sommar om hur de här blomsterplantorna utvecklar sig.

Mian sa...

Jag har fått massor av pumpafrön idag, att så.
Undrar om pumpablommor smakar lika gott som squashblommor?
Men det gör de kanske inte, för då hade man väl friterar såna också antar jag... :-)

Christina sa...

Mian: Hos kinesen i Örebro köpte jag förra året ett paket med pumpablommor, men de var faktiskt inte lika goda som zucchiniblommorna, tyvärr.
Zucchiniblommorna smakar som zucchinifrukterna, fast mer delikat.

olgakatt sa...

Jag är generellt snål med gödning. Jag 'städar' dåligt i trädgården, dvs löv och fnas får ligga kvar och multna. Men en och annan hink med hästgödsel som torkat i solen tar jag hem och slänger ut. På våren händer det att jag också fyller på med kompostjord. I höstas satte jag flera nya sorters vitlök jag köpte av en eko-odlare. Ska bli spännande att se vad det blir. Det ser bra ut än så länge.

Bloggblad sa...

Och jag som odlat så mycket zucchini - jag har vetat om att blommorna går att fritera, men aldrig kommit på idén att försöka. Nu blev jag ju sugen... men vet ändå att det skulle sluta med storstädning av köket och en massa gegga som rinner ut, så... näe jag får tygla mina lustar.

Grymt impad är jag i alla fall!

Christina sa...

olgakatt: Aha, jag trodde de behövde mycket gödning för att växa till sig ordentligt, det du skriver låter ju bra för hönsgödslet jag spred ut snaskade pälstjejerna i sig direkt ;-)
Germidour och Messidrome hette sorterna jag fick tag på.

Bloggblad: Men så geggigt behöver det väl inte bli ;-)

a.h. sa...

Guuuu vad gott det där ser ut! Har en fråga dock: plockar en blommorna innan de slagit ut, medan de är utslagna eller efter de stängt sig? Har en zucchini hemma i kruka som har säkert 10 hanblommor på gång! Vore kul att låta dem komma till nytta!

Christina sa...

a.h.: Det inte bara ser gott ut, det är gott också ;-)
Jag plockar blommorna när de precis har slagit ut ordentligt, jag tror du kan se på bilderna hur de ser ut.
Har man svårt att få ihop det antal man vill ha, så går det naturligtvis att ta lite äldre och lite yngre blommor också, glöm bara inte bort att ta bort ståndarna, de smakar beskt.