söndag, november 22, 2009
Ett platt bröd och en halv tand fattigare...
I onsdags satte jag min första rågsurdegsgrund och igår gjorde jag iordning den första degsatsen.
Idag var det då dags att baka.
Min nyinförskaffade bok tänkte jag skulle bli min surdegsbibel.
Helt enligt boken la jag degen att jäsa några timmar i en inoljad plastback. Då och då ska man dra degen och vika ihop den.
Jag vet inte vad som gick fel, men det blev ett plattbröd. Stort och brett - men ack så platt.
Kanske berodde det på att jag inte följde receptet och gjorde ett stort bröd istället för tre?
Smaka ville jag ju i alla fall, så jag skar en skiva och bredde smör på.
Jag tog några rejäla tuggor och plötsligt så tappade jag en halv kindtand. Häpp!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
29 kommentarer:
Aj!
Suck!!!
För inte svor du väl?
Aj oj, en lite halvtaskig start för boken... Men brödet var förhoppningsvis gott?
Men så trist! Jag har hört fler som får platta surdegsbröd. Men mitt recept funkar jättebra. Ganska "hård" deg som inte rinner ut.
Nä så trist!!!
Suck!
Min senaste sån "happening" var ett något större gruskorn som ställde till det när jag åt en härlig pilgrimmsmusslerätt. Lite lyxigt sätt att få en tandläkarräkning på....
Mina tänder klarar inte heller alla bröd... :-(
Vonkis: Just!
Moster Ma: Nä, jag gjorde faktiskt inte det, men däremot har jag muttrat surt hela kvällen.
Vi fick ändra middagsplanerna till något mjukt som jag kunde få ner.
Mossfolk: Det smakade jättegott...men var lite stabbigt...lite som ett mordvapen ;)
Eva: Ditt recept är taget rakt av ur boken upptäckte jag. Jag valde helt enkelt fel recept tror jag, nästa gång får det bli "ditt" valnötsbröd! Så dum jag var som inte valde det som "första-bröd"!
Turtlegirl: Ska tänderna ryka så ska det åtminstone vara lite lyx inblandat, som knastriga pilgrimsmusslor eller hembakade plattbröd ;)
Eva: Det här har hänt mig en gång förut, för tio år sedan, och då var det också ett "hälsobröd" inblandat...och samma tand ;(
Jag har försökt mig på det valnötsbrödsrecept som han hade/har(?) på bloggen. Det blev hård eller mindre hård batong. Men det blev nog drygt 5cm högt iaf.
Men familjen längtade tillbaka till Pågens och jag åt ju inte bröd ändå, så varför skulle jag hålla på och göra mig till ...?
Men huvva! Jag har som jag sagt inte satt till någon surdeg ännu. Det vette 17 om det blir någon nu ;)
Men jo! Surdeg får det bli.
Jag har ändå tänkt beställa en tid hos tandläkaren eftersom jag har en gammal lagning som känns lite knepig. Då kunde jag ju liksom försäkra mig om att jag inte beställer tid hos tandläkaren i onödan;)))
Glömde säga att brödet SER i alla fall bäldigt gott ut!
Nej, väldigt gott inte bäldigt gott
Jaha ja, så då blir det till att besöka brodern.
Men du kunde skära brödet - min kompis fick använda motorsåg för att skära sitt bröd. Men gott var det, sa' hon.
Margaretha
Nä, rackarn´s vilken otursdag!!
För några år sedan åkte en bit ur en av mina tänder när jag åt min favvo-rätt; Tacos! Snöpligt!!
Peppar, peppar, varken förr eller senare har jag varit med om detta!
För det finns ju roligare saker att lägga pengarna på, än att gå till tandläkaren...
Kram!
Nä-ä...jäkla skit. Både med bröd och tand.
Då vågar jag eventuellt inte sätta surdeg, något som jag funderat på länge efter att ha kört med Herman ett tag!
Skojar bara!
Min tandläkare brukar säga att ska tanden gå sönder så gör den det oavsett om man biter i en köttbulle eller ett knäckebröd.
Men inte är det kul med utgiften...ett nytt bröd fixar du betydligt lättare!
Cecilia: Mitt plattbröd blev också ca 5 cm högt. Nu har jag suttit och kollat Eva från Frösöns recept och Martins, och dom är identiska. Eva lyckas - vi misslyckas. Varför?
Jag håller med dig om att det blir hårt, när det blir fel ;) På alla sätt.
Lisette: Har man en tand borta som jag så uttalas det bäldigt. Det var bäldigt gott, men kompakt. Om man lägger brödet i en plastpåse så är det ett vapen, jag lovar.
Margaretha: Ja, telefon till tandläkare är det som gäller imorgon, pronto...
Mitt bröd var också bäldigt gott i smaken, men som cement.
Helen: Tacos he he...vi får göra en svart lista på farliga saker; pilgrimmsmusslor, plattbröd och tacos!
Marskatten: Eller hur?
Äsch, jag ska på't igen. Jag ska fixa ett surdegsbröd!
Jag följde inte boken, och det kanske man ska slaviskt för att lära från början- sen kanske man kan kosta på sig att göra avvikelser.
Aj - en tand! Och så säjer dom att det blir billigare med hembakt ...
Måste bara säga att det är så underhållande att läsa din blogg. Och alla kommentarer.
Sådan humor och värme finns inte i något s.k humorprogram på tv. Är SÅ glad att jag hittade hit och till dina regelbundna kommentatorers bloggar, som är lika underhållande. Lova att fortsätta berika min dag!
Ajajaj, inte trevligt alls! Jag har precis varit hos tandläkaren och fått gifttänderna omsedda, så surdegsbröd ger jag mig nog på först inför nästa besök där. Nu blir det väl din broder tandläkaren som får jobba för brödfödan istället?
Attans då. Jag har också haft ett bakäventyr idag. Nu har jag inte smakat på mitt ännu så jag vet inte om tänderna håller....:-)
Jag brukar ju göra Johans valnötsbröd. Det är kanongott och enkelt att göra. Sambon frågar ofta efter det så det görs här om och om igen och blir lika gott varje gång.
Uuuuh vilken osis...
Vilken bok var det? Jag har siktat in mig på en till julklapp. Hoppas att det inte är samma...
/Iann
Surt! :( båda delarna!
Trist extrautgift.
Brödet passar kanske i en "paltslunga" - som vapen alltså :)
Det har hänt mig också ..., fast inte nåt surdegsbröd .., utan ett liknande ett .. och jag tänkte att oj, vilket stort korn som var här då .., tills jag upptäckte dagbrottet i höger kind.
Numera får det väl bli som på ålderdomshemmen förr .. man får blötlägga brödet först ...,-)
Lycka till!
Bäldigt bakvänt!
Men smakligt ser det ut, ditt bröd alltså.
Åh, så trist med kindtanden. Krya på dig.
Klimakteriehäxan: Jomen ;)
Stina: Välkommen till stationen och roligt att du trivs här och hos de andra som brukar kommentera :)
Jag tycker också att det finns en väldigt varm och trevlig stämning och ofta blir kommentarerna roligare och intressantare än själva inläggen ;)
Staffan: Aha, det är så man lägger upp surdegstaktiken - bakar strax innan ett planerat tandläkarbesök ;)
Cicki: Jag börjar med att baka det bröd som Eva från Frösön brukar baka, och misslyckas det också kommer jag att be dig om en länk till Johans valnötsbröd ;)
IET: Det var Martin Johanssons bok Surdegsbröd, men det är nog inget fel på boken utan något som jag gjorde fel så låt dig inte bli avskräckt ;)
Mian: Ja, surt sa räven ;(
Oj oj, plattbrödet i en paltslunga ( en gammaldags handväska för er som inte visste det ) - ja, då kan man gå säkert hem i mörka natten...
Elisabet: Exakt så kändes det ;)
Så hopplöst trist det låter - blötlagt bröd, men det är väl bara att börja vänja sig vid tanken ;)
Mira: Bäldigt mycket så.
Tuvstarr: Smaken var det inget fel på...men konsistensen är om möjligt ännu kompaktare idag he he...;)
Tack - nu är kindtanden lagad puhu! Får se när jag vågar mig på ett nytt försök...
Hej!
Tack för kommentaren på min blogg! Misströsta inte när det gäller surdegsbakandet. Jag misslyckades också för 1,5 år sen och har inte orkat ta tag i det hela förrän nu. Första gången gjorde jag surdeg på mjöl, vatten och äpple. Funkade inte för mig. Denna gången gjorde jag vildjäst på russin och gjorde sen levain. Det var lättare att lyckas med tycker i alla fall jag. Men degarna behöver värme! Jag har ställt mina deger på toppen av vår stora Tulikiwi täljstenskamin. Den håller nästan 30 grader. Där har det jäst fint! Jag har tagit recept ifrån Jan Hedhs brödbok. Lycka till!
MVH
Maria Hassel
http://natverks-vanner.blogspot.com
Maria: Du anar inte vad skönt jag tycker det är att läsa att du tappade lusten i 1,5 år efter att ha misslyckats första gången! Skönt att inte känna sig ensam ;)
Jag gick och funderade på det imorse - att jag inte hade någon som helst lust att prova igen. Det förvånade mig lite, jag brukar inte ge mig så lätt annars...men detta plattbröd...
Skulle du kunna förklara för mig vad levain betyder på "svenska"? På franska betyder det helt enkelt surdeg, men här används det som om det vore något speciellt slags surdegsbröd. Jag fattar inte riktigt. Dina "levain-bröd" ser verkligen ut precis så som jag skulle vilja ha bröd.
Igår köpte jag Manitoba Cream-mjöl (Jan Hedhs bild på påsen) och funderar på att göra det här brödet. Det ska bli spännande att prova det här mytomspunna mjölet.
Om vi nu ska vara superpositiva, kan vi säga att det var bra att tanden ramlade av EFTER baket och inte under det ...
Kesu: Speciellt som jag hade tänkt frysa hälften till ni kom och glaserade, hö, hö ;)
Skicka en kommentar