Oj, oj, här blev det rusch ikväll. Besök hos mamma, laga gyoza, vika och pilla och sen mitt i alltihop - Bonde söker fru, puhu.
Kvällens post handlar alltså om gyoza, en blandning av stekta och ångkokade dumplings. Jag har lärt mig att laga till den av min japanske vän, och han hävdar att det är en kinesisk rätt till ursprunget, men han tillagar den japanskt och efter eget huvud.

Jag höftar när jag lagar mat så det här är en bild av vad jag använde mig av ikväll. Jag la till mer lök efter att ha smakat på smeten. Hur du än gör så blir det här kalasgott, jag lovar!
Skalade svenska räkor, gul lök, vitlök, morötter, champinjoner, bambuskott (ungefär 200 g) och ca 300 g köttfärs. De runda plattorna till höger är de köpta degplattorna. Om du har svårt att få tag i köpeplattor så lägger jag till ett recept på deg som du kan göra själv allra sist i den här posten.
Kör lök, vitlök, morötter, räkor, bambuskott, champinjoner i en matberedare lite grovt sådär. Förr stod jag och hackade för hand och det tog en halv dag.
Bryn alltihop i lite olja. Betoning på lite.
Låt svalna och blanda sedan ner den råa köttfärsen.

Är ni fortfarande med? Lägg en degplatta på ena handen och lägg ungefär en tsk av smeten i mitten. Fukta kanterna runt om med vatten, och vik sedan ihop knytet på mitten, som en halvmåne.

Nu blir det svårt att förklara, men låt ena halvmånen vara som den är, vecka sedan den sidan du har emot dig och kläm till efterhand. Börja från ena änden.

Så här ser ett färdigt gyozaknyte ut.

- Tappa en, tappa en, tappa en, tappa....snälla...

Hetta upp en stekpanna med lite olja i, lägg ner alla knytena med den veckade kanten upp, och stek dem gyllenbruna på undersidan.

Ok, matte, vi hajjar!

När de har stekt klart så öser man ca 1 1/2 dl vatten eller buljong över dom, sedan locket på och och låter dom ångkoka tills vätskan har dunstat. Ca 3-4 min.

Som den till höger ska de se ut när de är klara. Fyllningen har krympt av värmen, och degen har liksom skrynklat sig mjukt runt sitt innehåll.

När de är färdiga så lägger man på en tallrik över stekpannan och vänder allt upp-och-ner, då ligger gyozan perfekt serverad på stört!

Ja, sen ska det vara dippsås. Till den ursprungliga versionen severar man mörk vinäger blandad med soya.
Jag tycker Kojis sås är mycket godare, och till den behöver du japansk soya, sake (fast jag tar en skvätt vitt vin) och lite citronsaft som du blandar ihop. Sen om du har tillgång till wasabi, japansk pepparrot, så är det hur gott som helst att blanda i dippsåsen. Annars går det bra utan.
Jag köper alltid färdig deg, men detta recept på gyozadeg har jag hittat på nätet, antagligen funkar det bra till shumai också, som jag la ut recept på i förrgår:
250 gr (ca 4 dl vetemjöl)+1 1/4 dl vatten, knåda samman och lägg i plastpåse och låt vila i en halvtimme.
Knåda degen igen på mjölat bakbord och forma till en rulle, ca 2 cm i genomskärning. Skär den i 20 jämnstora bitar.
Kavla ut varje del till en rund platta 6 cm i diameter
Ja, sen så började Bonden söker fru och det blev japansk middag framför teven. Jag känner mig helt matt!
Håkan var snäll och ställde upp som fotograf (hade han inte gjort det så hade jag glufsat i mig alltihop själv ;-)).